Criteriul National

Agenția Europeană pentru Siguranță Aviatică avertizează asupra riscului ca avioane civile să fie lovite în războiul din Ucraina

Agenția Europeană pentru Siguranță Aviatică avertizează asupra riscului ca avioane civile să fie lovite în războiul din Ucraina
mai 05
16:03 2022

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviatică (EASA) a avertizat joi asupra creșterii riscurilor ca avioane de pasageri să fie lovite accidental în contextul războiului din Ucraina, dar și asupra riscurilor unor atacuri cibernetice, transmite Reuters.

AvioaneFoto: Amanda Lewis, Dreamstime.com

„Așa cum ne-a demonstrat experiența unor războaie din trecut, identificarea eronată se poate produce foarte ușor în zonele confuze unde se duc lupte. Astfel de riscuri sunt valabile pentru toate părțile combatante. Dacă adăugăm la asta perturbarea echipamentelor electronice de navigație sau a instrumentelor de identificare, atunci e simplu să vedem riscul ca avioane să fie supuse unor atacuri cu rachete sau arme radar”, se arată într-un document publicat joi.

Rusia ar fi pus la cale un atentat terorist, transmite duminică Serviciul Secret de la Kiev. Rușii ar fi intenționat să doboare un avion de pasageri pe teritoriul Rusiei sau Belarus, utilizând un sistem defensiv aerian Stinger fabricat de americani,

Serviciul secret preciza că a reușit să neutralizeze acțiunea de sabotaj.

Amintim că zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în regiunea Donețk, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia.

O echipă internaţională de anchetatori a acuzat apoi că avionul a fost doborât deasupra zonei conflictului armat cu separatişti proruşi, în estul Ucrainei, cu o rachetă adusă de la o bază militară rusă, probabil cu scopul de a lupta împotriva forţelor ucrainene.

Moscova a dezminţit mereu orice implicare și a acuzat Ucraina de prăbușirea zborului.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko – patru gradaţi de rang înalt separatişti proruşi din estul Ucrainei – au fost puși sub acuzare pentru că au doborât în zbor aeronava care efectua zborul MH17 cu o rachetă de tip sol-aer „BUK”.

––

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul