Criteriul National

AGRAVANT!Statele Unite și Israelul s-au retras din UNESCO

AGRAVANT!Statele Unite și Israelul s-au retras din UNESCO
octombrie 13
09:52 2017

Aceste state au acuzat instituția că este anti-israeliană. În luna iulie, UNESCO a declarat centrul vechi al orașului Hebron zonă protejată a patrimoniului mondial, o decizie care a atras mânia oficialilor israelieni.

UNESCO

De asemenea, liderul statului evreu Benjamin Nenanyahu, a anunțat că țara sa se va alătura Statelor Unite, renunțând la UNESCO, după ce Washingtonul a afirmat că agenția ONU este „anti-Israel”.

Statele Unite au retras finanțarea de la UNESCO după ce Palestina a devenit membru în anul 2011, dar și-a păstrat biroul în sediul său din Paris pentru a influența politica din spate ușilor închise .

Dar începând de pe data de 12 Octombrie, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a confirmat că protestul său a luat-o cu un pas mai departe, retragerea devenind efectivă pe 31 decembrie.Departamentul de Stat al SUA a afirmat într-o declarație: „Această decizie nu a fost luată cu ușurință și reflectă preocupările Statelor Unite cu arieratele la UNESCO, necesitatea unei reforme fundamentale în cadrul organizației și continuarea părții anti-israeliene la UNESCO”.

Declarația a spus că SUA va încerca să „rămână angajată ca stat non-membru de observator pentru a contribui la opinia, perspectivele și expertiza SUA”.

Punctul de vedere al UNESCO

UNESCO a declarat că decizia SUA este o pierdere pentru multilateralism și pentru ONU.Directorul general al UNESCO- Irina Bokova-și-a exprimat „regretul profund” față de decizia SUA. „Nu este vorba numai despre Patrimoniul Mondial”, a spus ea, descriind retragerea ca fiind „o pierdere atât pentru organizație, cât și pentru SUA”.

„În momentul în care conflictele continuă să distrugă societăți din întreaga lume, este profund regretabil ca Statele Unite să se retragă de la Agenția Națiunilor Unite care promovează educația pentru pace și protejează cultura sub atac”, a adăugat domnia sa. „Aceasta este o pierdere pentru familia Națiunilor Unite. Aceasta este o pierdere pentru multicultralism. ”

Politicile asupra acestui eveniment pot fi conultate aici.

Replici dure ale ambasadorului SUA

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite este de părere că „politizarea extremă” a UNESCO – agenția culturală, educațională și științifică a URN – a devenit de „o jenă cronică”.

Nikki Haley a comparat denumirea agenției pentru Orașul Vechi al Hebronului și mormântul Patriarhilor drept teritoriu palestinian, ultima dintre numeroasele „acțiuni prostești” care au condus la decizia Statelor Unite de a se retrage din UNESCO.Haley a susținut faptul că viziunea SUA din 1984, atunci când președintele Ronald Reagan s-a retras de la UNESCO, este perfect adevărat astăzi: „Contribuabilii americani nu ar mai trebui să fie în cârlig pentru a plăti politici care sunt ostile valorilor noastre și fac o batjocură a justiției și a bunului simț .“Domnia sa a mai spus: „Statele Unite vor continua să evalueze toate agențiile din cadrul sistemului Națiunilor Unite prin intermediul aceluiași obiectiv.”

Pe lângă acțiunile din Hebron, Haley a subliniat „păstrarea dictatorului sirian Bashar Assad într-un comitet pentru drepturile omului al UNESCO, chiar și după represiunea sa criminală împotriva protestatarilor pașnici”.

Sursa foto : Francois Mori File, The Associated Press

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo