Criteriul National

Agribusiness: O companie fintech nigeriană cu finanțare de un miliard de euro va da credite agricultorilor și micilor companii est-europene – Agricultura

Agribusiness: O companie fintech nigeriană cu finanțare de un miliard de euro va da credite agricultorilor și micilor companii est-europene – Agricultura
octombrie 15
22:42 2019
Platforma de împrumuturi Lidya, finanțată de entități de capital de risc ca Omidyar Network și Alitheia Capital, va dirija un miliard de euro în următorii cinci ani spre mici întreprinderi incapabile să obțină credite bancare. Compania va căuta clienți mai ales în agricultură, farmaceutică și comerț. Pentru început va ținti Polonia și Republica Cehă, după ce a dat mii de împrumuturi în Nigeria.

Extinderea pe noi piețe va fi un test pentru Lidya, al cărui sistem de clasificare online colectează date cu scopul de a lua decizii rapide unde să direcționeze împrumuturi pe termen scurt. În Polonia și Cehia, clienții vor primi împrumuturi de 15.000 de euro în medie, în comparație cu 3.000 în Nigeria, unde compania a acordat 10.000 de împrumuturi. Lidya l-a angajat pe fostul șef al companiei poloneze de factoring Idea Money SA pentru a-i conduce operațiunile și nu se așteaptă ca vânturile potrivnice care bântuie economiile occidentale să provoace o scădere în economie.

„Cu investitori pe termen lung alături de noi, suntem mai degrabă agnostici cu privire la ciclurile economice”, a spus Tunde Kehinde, co-fondator al companiei. „În timpul recesiunilor, băncile se abțin de la riscuri în vreme ce companiile încă au nevoie să funcționeze și să-și finanțeze cheltuielile operaționale”.

Polonia este una din țările cu cele mai mari rate de refuz al împrumuturilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, conform unui raport din 2019 al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.
Lidya planifică să intre în până la patru noi țări în fiecare an, vizând alte piețe potențiale est-europene. Va aloca inițial un capital de 10 milioane de dolari pentru finanțarea cheltuielilor operaționale ale companiilor și afirmă că este capabilă să asigure 200 de milioane adiționale pe parcursul extinderii. (Bloomberg)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul