Criteriul National

Ai auzit de planul de tratament de la dentist? Cum te ajută și de ce e important să-ți asculți dentistul când ți-l recomandă

Ai auzit de planul de tratament de la dentist? Cum te ajută și de ce e important să-ți asculți dentistul când ți-l recomandă
august 13
10:33 2020

edit-5479

Ce este planul de tratament?

Planul de tratament reprezintă punctul de pornire către o sănătate orală completă.

Este realizat în clinica stomatologica în care te tratezi, de către medicul tău stomatolog după o examinare atentă a dentiției, a osaturii și a stării de sănătate orală la modul general.

Ulterior, pe baza afecțiunilor constatate, este pus la punct acest plan de tratament ce include:

 • tratamentele recomandate pentru tine
 • tehnologiile aplicate,
 • materialele care vor fi utilizate,
 • durata și etapele tratamentului,
 • precum și prețul total.

Planul de tratament este făcut astfel încât să te ajute pe tine, ca pacient, să știi în orice punct al tratamentului de ce se face o anumită intervenție, într-un anumit preț.

De ce este necesar planul de tratament?

“Pentru că, de foarte multe ori, pacienții au nevoie de intervenții complexe care pot afecta structurile osoase în profunzime dacă tratăm afecțiunea insular. Tratamentul stomatologic trebuie abordat holistic, ca un ansamblu de intervenții temporizate și bine definite, pentru a ajunge, cu sacrificiu minim de substanţă dentară, la rezultate mulţumitoare pentru ambele părţi implicate.”

spune medicul dentist Andrei Constantinovici, fondator-CEO și coordonator de tratament al Clinicilor Dentaplus, primele clinici din Romania afiliate rețelei slow dentistry.

Cum te ajută planul de tratament?

Planul de tratament nu se face doar după o simplă consultație. Se aplică pacienților care au nevoie de tratamente complexe și multidisciplinare.

De obicei, reunește două sau trei vizite la cabinet. În prima, medicul are ca obiectiv să obțină cât mai multe informații despre starea de sănătate a pacientului, ce așteptări are și ce timp are la dispoziție pentru a veni la ședințele de tratament. Ulterior, poate face fotografii sau poate solicita radiografii, amprente pentru a putea concepe, pe baza lor, soluțiile de reabilitare.

Urmează o nouă întâlnire în care îți va fi prezentat planul de tratament și se vor discuta soluțiile găsite. Medicul prezintă variantele ideale și cele mai potrivite cazului. Ai libertatea de a cere informații suplimentare.

Medicul va expune clar fiecare problema identificată și va prezenta soluțiile de tratament, pornind de la cel ideal, lipsit de compromisuri. Va puncta avantajele și dezavantajele planului (dacă exista). Ai dreptul sa pui oricât de multe întrebări dorești pentru ca orice nelamurire trebuie soluționată în acest moment. La finalul acestei şedinţe, va fi semnat devizul pentru planul de tratament ales. La finalul acestei şedinţe, va fi semnat devizul pentru planul de tratament ales.

Un exemplu de plan de tratament:

 • Pentru un caz complex, ordinea de intervenţie este următoarea :
 • Stabilizarea din punct de vedere parodontal : igienizarea bucală prin detartraj, periaj profesional şi explicarea tehnicilor de îngrijire dentară
 • Tratamente endodontice la microscop în cazul afecțiunilor pe canal
 • Tratamentul chirurgical, de extracţie a dinţilor irecuperabili
 • Tratamentul ortodontic sau aparatul dentar, în caz de dinţi malpoziționați sau ocluzie defectuoasă
 • Tratamentul protetic, de înlocuire a dinţilor pierduţi sau reconstrucţie a celor cu defecte morfologice.

Odată început tratamentul propriu-zis, pacientul trebuie să se arate disponibil de a se prezenta la cabinetul de medicină dentară în mod regulat, pentru a se asigura continuitatea actelor terapeutice.

Deşi întreg procesul se poate derula pe o perioadă mai întinsă de timp, startul bun dat de conceperea unui plan de tratament eficient duce la rezultate care satisfac atât medicul cât şi pacientul.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul