Criteriul National

Ai nevoie de un certificat energetic? Iată ce trebuie sa cunoști!

Ai nevoie de un certificat energetic? Iată ce trebuie sa cunoști!
ianuarie 19
10:18 2018

Obligativitatea existentei unui certificat energetic la vanzarea sau inchirierea cladirilor a facut proprietarii de imobile sa se intereseze din ce in ce mai intens despre ce reprezinta acest document. Din fericire, certificarea energetica este simpla, rapida si extrem de benefica pe termen lung. Pentru a-i intelege beneficiile insa, trebuie sa se cunoasca cateva detalii in ceea ce o priveste.

De ce este nevoie de certificat energetic?

De ce este nevoie de un certificat energetic? In primul rand pentru ca asa impune legea. Pentru orice cladire care se vinde sau se inchiriaza, proprietarul este obligat sa aiba un certificat energetic pe care sa il prezinte in momentul in care se incheie contractul de vanzare-cumparare sau inchiriere.

Nevoia nu este una strict obligatorie, ci si una generata de numeroasele avantaje pe care un certificat energetic le aduce:

  • ajuta la stabilirea corecta a pretului, deoarece determina cheltuielile cu intretinerea pe termen lung;
  • ofera informatii despre modalitatea in care imobilul poate sa fie reparat, in asa fel incat sa fie mult mai eficient din punct de vedere energetic;
  • ajuta cumparatorul sa ia o decizie cat mai inteleapta, care sa se muleze foarte bine pe nevoile sale financiare.

Care sunt informatiile pe care le ofera un certificat energetic?

In principiu, informatia principala pe care o ofera un astfel de document este legata de energia consumata anual pe metru patrat de spatiu util.

Cladirile sunt clasificate in mai multe categorii, incepand de la A si ajungand la G. Clasa de eficienta energetica A este cea mai buna si reprezinta acele cladiri cu un consum minim, in timp ce clasa de eficienta energetica G reprezinta cladirile cele mai ineficiente din punct de vedere energetic.

Cat costa, cat este valabil si cum se obtine un certificat energetic?

Pretul pentru acest certificat de performanta energetica (numele „oficial” al certificatului energetic) este una dintre preocuparile principale ale proprietarilor si este cat se poate de justificata. Nimeni nu doreste sa cheltuiasca sume prea mari pe un document. Din fericire, investitia intr-un certificat energetic nu este mare iar avantajele obtinute sunt majore.

Pretul documentului incepe de la 130 de lei pentru o garsoniera si creste in functie de dimensiunea spatiului ce urmeaza a fi certificat. Cresterea nu este una direct proportionala cu spatiul insa, in conditiile in care costul pentru un apartament cu 5 camere ajunge la maxim 200 de lei.

Odata obtinut, certificatul de performanta energetica are o valabilitate de 10 ani, ceea ce ofera o flexibilitate foarte mare.

Acesta se obtine cu ajutorul unui auditor energetic, un specialist atestat de autoritatile din domeniu. Pentru locuinte, orice tip de auditor energetic poate sa emita un certificat, insa daca se doreste inclusiv un audit energetic sau pentru alte tipuri de cladiri decat apartamente si case, este nevoie de apelarea unui auditor de gradul I.

Care sunt diferentele intre clasele de eficienta energetica?

In functie de performanta energetica, asa cum am amintit, cladirile sunt impartite pe clase energetice, de la A la G. Clasa A de eficienta energetica garanteaza un consum de pana la 125 kWh/m2/an, in timp ce clasa de eficienta G inseamna un consum de peste 820 kWh/m2/an.

Notarea se mai face si cu note de la 1 la 100 iar decizia de a nota o cladire se ia doar dupa ce se analizeaza foarte multe criterii, dintre care amintim:

  • marimea spatiului pentru care se doreste certificarea;
  • elementele de incalzire pe care le are la dispozitie;
  • modul in care este realizata constructia si modul in care este anvelopata, daca este cazul;
  • zona in care este construita;
  • orientarea in spatiu.

Practic, orice tip de factor care influenteaza energia consumata (pentru incalzire/racire, iluminat etc.) dintr-un imobil o sa fie luat in considerare pentru intocmirea certificatului energetic si o sa conteze la notare.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro