Criteriul National

Ai probleme cu datoriile? Cum poți să eviți o executare silită și ce să faci pe viitor

Ai probleme cu datoriile? Cum poți să eviți o executare silită și ce să faci pe viitor
august 31
19:54 2020

Aproximativ 8 milioane de români au în prezent datorii pe care nu le mai pot stinge din cauza problemelor financiare cu care se confruntă. Fie că și-au pierdut locurile de muncă, fie că veniturile lor au fost diminuate considerabil, consumatorii au datorii la bănci, la firmele de telefonie, dar și la alte tipuri de companii. În foarte multe dintre cazuri, oamenii ajung la mâna recuperatorilor de creanțe.

Produsele bancare și nebancare trebuie studiate cu atenție

Unul dintre primii pași pe care trebuie să îi facă persoanele care doresc să se protejeze de imposibilitatea achitării datoriilor este acela de a studia foarte bine produsele bancare și nebancare pe care le au la dispoziție. Ofertele de imprumuturi rapide sunt extrem de variate în prezent, iar cei care citesc riguros condițiile de eligibilitate, termenii și condițiile, dar și datele despre dobânzi, taxe și comisioane, au posibilitatea de a delimita dintre produsele avantajoase și cele pe care ar trebui să le evite. Mai mult, de preferat este ca românii să opteze pentru împrumuturi în lei, atunci când este posibil, pentru a elimina din start riscul valutar. Nu puțini sunt cei care s-au îndatorat în franci elvețieni sau euro, iar ulterior au ajuns în incapacitate de plată din cauza devalorizării leului în fața monedelor străine.

Ce este executarea silită?

Fiind foarte bine pregătiți și având o educație financiară solidă, consumatorii au mai multe șanse de a proteja de situațiile neplăcute. Executările silite au loc în momentul în care oamenii nu își mai pot achita ratele la timp pentru o perioadă semnificativă. În astfel de cazuri, instituțiile care au acordat creditele au dreptul legal de a pune sechestru pe bunurile persoanelor in cauză, iar ulterior să le vândă pentru a-și recupera creanțele.

Creditare responsabilă – ce presupune și cum vine în sprijinul consumatorilor și a instituțiilor bancare/nebancare?

Destul de recent, pe piața din România, conceptul creditării responsabile a devenit esențial pentru toate persoanele care apelează la bănci ori la IFN-uri pentru a obține diverse sume de bani. Oamenii care citesc atent criteriile de eligibilitate, datele despre taxele și comisioanele pe care le au de achitat, iar ulterior aleg să împrumute strict sumele de care au nevoie, au șanse foarte mari să evite executările silite. Cu atât de multe surse de informare oficiale la dispoziție, românii nu trebuie să ezite să se documenteze temeinic, pentru ca abia apoi să acceseze împrumuturile care le sunt necesare.

Cum greșesc băncile?

Consumatorii nu sunt singurii responsabili de faptul că ajung în imposibilitate de plată a datoriilor. Dacă băncile ar stimula mult mai bine românii să apeleze la varinta de rambursare anticipată și dacă le-ar prezenta toate avantajele de care se pot bucura, cu siguranță rata datornicilor s-ar diminua considerabil. Instituțiile financiar-bancare, dar și cele nebancare, preferă să menționeze, însă doar fugitiv despre rambursarea anticipată.

De ce? Achitând creditele înainte de termen, consumatorii își pot diminua din costurile împrumuturilor, așa că băncile au de pierdut.

Care sunt principalele greșeli pe care le fac toți consumatorii?

Când vine vorba despre greșelile pe care le fac majoritatea consumatorilor, printre cele mai importante se numără următoarele: lipsa de informare corectă în privința creditelor, accesarea unor împrumuturi mai mari decât cele pe care le-ar putea gestiona și lipsa de dorință în ceea ce privește rambursarea anticipată. Dacă românii ar folosi toate aceste instrumente pe care le au la dispoziție, totul ar deveni mult mai simplu pentru ei.

Ce trebuie să facă persoanele care ajung în incapacitate de plată?

Fie că au cheltuieli în perioada Covid-19, pentru care au avut nevoie de sume suplimentare de bani, fie că veniturile le-au fost diminuate, cei care ajung în incapacitate de plată trebuie neapărat să ia legătura cu reprezentanții instituției de unde au obținut creditele. Consumatorii pot obține astfel o amânare sau o reeșalonare, în baza discuției cu băncile sau cu IFN-urile.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul