Criteriul National

Alarmă! Inima Constanţei suferă, pulsul artiştilor creşte!

Alarmă! Inima Constanţei suferă, pulsul artiştilor creşte!
martie 14
21:07 2016

imag_articol

 

Nu mă simt deloc confortabil în postura de moralist având în vedere vârsta mea şi pasiunile mele care sunt cu totul altele decât cele politice sau care ţin de sociologie. Nu pot totuşi să nu remarc tragedia unui oraș de 300 de mii de locuitori care mai degrabă se târâie decât să trăiască. Mai toata lumea este preocupată de frigiderul plin şi rabla nemţească decât de problemele reale ale oraşului în care trăiesc. Pasivitatea constănţenilor s-a ridicat la cote alarmante şi nu se știe exact în clipa de faţă ce îi mai poate salva. Monumentele sunt ruină majoritatea, poluarea în creștere, parcurile pe cale de dispariţie, sănătatea la pământ etc. În tot acest peisaj dezolant mă întreb cum se poate o asemenea minune să mai supravieţuiască artişti remarcabili, aşa cum intâlnesc în instituţiile de cultură.

Ieri am avut bucuria să merg împreuna cu câțiva prieteni la spectacolul de operă ,,Elixirul dragostei”. Interpretarea mi-a depășit cu mult așteptarea, dacă în trecut ocupam locurile din spate ale sălii fiind mai avantajoase, acum am fost foarte aproape de artişti. Vibraţia glasurilor în armonie cu cristalul orchestrei, costumele, culorile, ritmul, lumina şi umbrele te invită într-o lume de basm. Două ore parcă ar fi trecut într-o clipă de mare bucurie. Spre ruşinea noastră, numărul artiştilor din orchestră şi corul de pe scenă probabil că nu era departe de cel al spectatorilor. Sala de spectacol oricum subdimensionată (360 de locuri) nu este plină la toate reprezentaţiile, fapt ce este îngrijorător mai ales că aici au loc şi spectacole de balet cât şi cele ale ale orchestrei filarmonice.

Printr-o comparaţie cu orașul Iaşi care are aproape acelşi număr de locuitori mai puţin, sala Operei lor are 740 de locuri. Cunosc intelectuali care plăteau pe vremea comunismului un salariu întreg pentru un album de pictură. Acum sunt foarte atenţi la reviziile maşinilor şi principalul motiv al reuniunilor sunt onomasticile cu foarte multă mâncare. Spectacolele Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski sunt deosebit de variate şi sper să ne onorăm mai mult artiştii pentru că asta înseamnă să ne respectăm mai mult și pe noi.

20160313_212008

20160313_212019

20160313_212213

20160313_212303

comparatie

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo