Criteriul National

Alegerea corecta: ochelari de soare sau lentile de contact

Alegerea corecta: ochelari de soare sau lentile de contact
aprilie 16
14:20 2021

Conform studiilor Academiei Americane de Oftalmologie, expunerea la lumina strălucitoare a soarelui poate deteriora țesuturile de pe suprafața ochiului, a corneei și a cristalinului și, în consecință, poate crește riscul de a dezvolta anumite patologii oculare.

 

„În cazul oricărei expuneri la lumina soarelui, recomandarea este utilizarea ochelarilor de soare cu filtre adecvate care împiedică trecerea a 95-100% din radiațiile ultraviolete, responsabile de producerea bolilor oculare”, spune dr. Alfonso Arias Puente, directorul Institutului Oftalmologic Internațional Vithas, adăugând că:

„Nu vă bazați pe zilele înnorate și purtați întotdeauna ochelari de soare în aer liber, deoarece radiațiile oculare pot apărea în orice moment al anului”.

Cateva sfaturi utile de care să țineț cont la cumpărarea ochelarilor de soare sau lentilelor de contact:

1. Mergeți la dealerii autorizati

Specialiștii ne sfătuiesc să cumpărăm ochelari de soare sau lentile de contact la 2 saptamani de la dealeri autorizati pentru că „în aceste unități trec întotdeauna un control al calității”. Este important să nu cumpărați niciodată o pereche de ochelari de ochelari de la tarabe din piață sau de la nespecialiști, deoarece aceștia pot vinde ochelari care ne pot afecta vederea. Mai mult, asigurați-vă că ochelarii de soare sau lentilele de contact au protectie UV.

2. Întotdeauna cu protecție UV

Specialiștii recomandă ochelarii de soare sau lentile care au filtru UV, deci blochează razele UV și nu depind de culoarea lentilelor sau de preț.

Protecția este garantată numai atunci când 100% din razele UVA și UVB sunt blocate. Literele UV de pe etichetă garantează că au protecție.

3. Atenție la număr

Pe etichetă ar trebui să apară un număr de la 0 la 4. Este o clasificare pe categorii care ne ajută să știm pentru ce vreme sunt recomandați ochelarii. Lentilele din categoria 0 absorb doar 0-20% din lumină, așa că sunt recomandate în zilele înnorate, cu foarte puțin soare și pentru activitățile zilnice.

Cele din categoria 1 absorb 20-56%, potrivite pentru activitățile zilnice în zilele cu condiții atât de cer senin cât și de nori.

Cele din categoria 2, care absorb 57-81%, sunt potrivite pentru lumina soarelui medie și pentru activități și sporturi de zi cu zi.

Categoria 3 absoarbe 82-91% din lumină, ideală pentru zilele cu soare puternic și pentru activități pe teren sau pe plajă.

Cele din categoria 4 absorb 82-91%, fiind recomandate la soare puternic, pentru munți înalți și sporturi nautice, dar nu este recomandată pentru condus.

4. Culoarea lentilelor

„Lentilele maro îmbunătățesc contrastul și sunt ideale pentru folosirea de zi cu zi”, ne mai spun specialiștii. Tonurile roșiatice îmbunătățesc percepția adâncimii, iar cele gri sunt cel mai bun aliat pentru a vă bucura de culori naturale într-un soare strălucitor. Lentilele verzi modifică percepția culorilor mai mult decât gri sau maro, avertizează Montse, astfel încât sunt deseori recomandate pentru sporturile nautice și iarna.

Alte lentile foarte solicitate sunt lentilele cu oglindă. Nu sunt doar un accesoriu la modă, au un strat de tratament reflectorizant pe fața externă, care oferă o claritate excelentă, cu o strălucire minimă.

Dacă doriți ca culoarea obiectivului să vi se potrivească, primul lucru este să determinați culoarea pielii. Tonurile pământii sau maro sunt cea mai bună alegere pentru pielea caldă. Când vine vorba de lentile cu oglindă, o reflexie aurie sau galbenă se potrivește perfect cu pielea măslinie. Lentilele gri, albastre arată minunat pe un ten roz pal cu tonuri reci. Efectele metalice ale oglinzilor argintii și albastre oferă un contrast perfect..

5. Dimensiunea contează

Ochelarii de soare, cu cât sunt mai mari cu atât mai bine, dar cu unele limite. Forma lentilei trebuie să urmeze linia naturală a sprâncenei (nu se întâmplă nimic dacă o acoperă puțin), dar este important să nu apese pe obraz și, mai presus de toate, să nu se atingă cu genele, deoarece acest lucru este foarte incomod.

6. O formă în armonie cu fața ta

Dacă fața este ovală și alungită, practic orice formă de cadru (sau lentilă) se va potrivi perfect. Trebuie evitate ramele foarte mici sau rotunde, deoarece acestea tind să facă fața să pară mai lungă. Dacă fața dvs. este triunghiulară sau în formă de inimă, stilurile rotunde sau ovale vor funcționa cel mai bine, precum și stilurile dreptunghiulare rotunjite, deoarece acestea tind să compenseze o bărbie îngustă. Opusurile atrag și acest lucru este deosebit de important în cazul fețelor rotunde, care preferă stiluri mai unghiulare și, în cele din urmă, dacă fața are o formă pătrată, ramele rotunde și ovale se potrivesc foarte bine.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul