Criteriul National

Alegerea hăinuțelor pentru botez, o provocare pentru mămică și nășică

Alegerea hăinuțelor pentru botez, o provocare pentru mămică și nășică
octombrie 30
17:29 2018

Bebelușul ce urmează a fi creștinat va purta cu ocazia acestui eveniment în principiu două tipuri de hăinuțe botez.

La biserică va ajunge având ținută cu care este îmbrăcat de acasă și de care va fi dezbrăcat înainte de momentul culminat al cufundării în cristelniță de către preot.

Ulterior, după miruire, va fi îmbrăcat cu un alt set de articole vestimentare.

Conform tradiției noastre strămoșești, părinții celui mic procură hainele pe care copilul le poartă până devine creștin, iar nașii se ocupă de hainele de după botezul propriu-zis.

Trebuie subliniat faptul că, deși nașa este aceea care se ocupă de hăinuțele festive de după botez, este necesar ca ea să se consulte cu mama și să hotărască amândouă, de comun acord, deoarece doar așa se pot valorifica informațiile cele mai bune despre materialele textile preferate de cel mic, despre modelele dorite de mamă ori de alte cerințe speciale pe care nășica nu are de unde ca să le cunoască dacă nu comunică foarte bine cu mama.

Internetul reușește să ușureze alegerea celor două femei, deoarece împreună, mama și nașa, pot să caute pe îndelete, chiar de acasă, acele costumașe botez sau rochițe botez de purtat după miruire ce li se par perfecte. De pe lista scurtă de opțiuni posibile, vor putea alege mai apoi ceea ce li se pare mai bun calitativ și mai frumos. Prețurile nu sunt deloc mari pentru hăinuțele de botez online destinate sugarilor, indiferent că e vorba de fetițe sau băieței, deci nu trebuie ca să își facă probleme în acest sens.

Important este ca articolele de îmbrăcăminte comandate să fie din materialele potrivite, să fie ușor de pus și de scos, să nu aibă accesorii care pot să rănească pielea copilului și nici să nu prezinte riscul de a se desprinde și a fi înghițite de cel mic din greșeală (nasturi, paiete, pietre Swarovski, mărgeluțe etc.).

Mărimea hăinuțelor de botez trebuie să fie și ea cea potrivită, deoarece pentru un copil mic lejeritatea în mișcări este extrem de importantă.

Tocmai din această cauză, o ținută botez nu se comandă decât cu relativ puțin timp înainte de momentul desfășurării acestuia, pentru ca să se aleagă hăinuțele potrivit cu lungimea și greutatea copilului, nu doar în raport de modă, model și cromatică.

Referitor la culori, trebuie precizat că nuanțele pastelate sunt liniștitoare, în timp ce acelea puternice, mai ales culoarea roșie tind ca să agite și mai mult un sugar, care și așa este de multe ori speriat după momentul cufundării în cristelniță.

Poate ar fi bine ca atunci când se achiziționează hăinuțe de botez pentru copilul mic să ne orientăm și după ceea ce ne recomandă specialiștii în psihologie. Conform acestora, aria de percepția culorilor pentru un copil de câteva luni se află prioritar în zona pieptului și brațelor de aceea niște nuanțe liniștitoare de bleu, verde pal, roz stins, sunt mult mai bune decât un roșu puternic, spre exemplu, care o să îl facă să devină și mai agitat decât este oricum într-o asemenea zi, extrem de obositoare pentru el, unde se vine în contact cu multe persoane necunoscute, iar decorurile se schimbă rapid, la fel și sunetele ce năvălesc în cascadă asupra lui, micuță ființă creștinată care de-abia începe să descopere cu uimire lumea în care va trăi.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu