Criteriul National

Alegeri Cipru: Conservatorii rămân la putere, celelalte partide nu au profitat de scandalul ”pașapoartelor de aur” – International

Alegeri Cipru: Conservatorii rămân la putere, celelalte partide nu au profitat de scandalul ”pașapoartelor de aur” – International
mai 31
07:22 2021

Partidul conservator DISY al preşedintelui Nicos Anastasiades s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în partea greacă a insulei Cipru, cu 27% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale publicate în cursul serii, notează AFP și Agerpres.

Aceste alegeri au avut loc într-un context de furie populară după scandalul „paşapoartelor de aur”, un program de acordare a paşaportului în schimbul unor investiţii abolit din cauza acuzaţiilor de corupţie, exploatat de extrema dreaptă care a ieşit întărită în urma scrutinului.

Partidul comunist AKEL a obţinut 22% din voturi, în timp ce partidul ultranaţionalist ELAM şi-a dublat reprezentarea, trecând de la doi la patru deputaţi cu 6,78% din voturi.

Partidul DISY a pierdut un loc şi, prin urmare, nu dispune de majoritate în parlament, ceea ce îl va obliga pe preşedintele Anastasiades să formeze din nou un guvern minoritar.

Peste 558.000 de persoane au fost chemate să decidă între cei 658 de candidaţi, dintre care mai puţin de un sfert erau femei, pentru aceste alegeri desfăşurate în partea de sud a insulei, unde Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea.

Insula este divizată de la invazia din 1974 a treimii de nord de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia. Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută numai de Ankara.

Participarea la sondajul de duminică a fost de 63,9%, faţă de 66,7% în 2016. O rată pe care directorul scrutinului, Costas Constantinou, a considerat-o „satisfăcătoare” în contextul sanitar.

Potrivit analiştilor, diferitele partide de opoziţie nu au ştiut să exploateze furia electoratului împotriva guvernului după scandalul de corupţie, permiţând conservatorilor să rămână în frunte.

Controversată practică suspectată de favorizarea corupţiei şi spălării banilor, dispozitivul „paşapoartelor de aur”, emis la mii de cetăţeni străini în schimbul unei investiţii de 2,5 milioane de euro pe insulă, a fost criticat de Uniunea Europeană şi suprimat în noiembrie după o investigaţie Al Jazeera privind presupuse abuzuri.

Dezvăluirile canalului din Qatar au condus la demisia preşedintelui parlamentului şi a unui deputat care s-au declarat nevinovaţi după ce au fost filmaţi, potrivit Al-Jazeera, în timp ce facilitau obţinerea unui paşaport pentru un om de afaceri chinez cu antecedente penale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul