Criteriul National

Alegeri la Viena: stânga este în mare parte în frunte, extrema dreaptă se prăbușește – International

Alegeri la Viena: stânga este în mare parte în frunte, extrema dreaptă se prăbușește – International
octombrie 13
00:20 2020
Stânga a exclus să întindă mâna extremei drepte, divizată și sancționată după dezvăluirea din 2019. Partidul Libertăţii Austriece (FPÖ) nu adună suficiente voturi pentru a intra în consiliul orașului, potrivit Le Monde.

Primarul in exerciţiu, social-democratul Michael Ludwig, a câștigat alegerile municipale de la Viena duminică, 11 octombrie, în timp ce extrema dreaptă afectată de un scandal s-a prăbușit, potrivit primelor rezultate ale institutului de sondaje SORA.

Partidul SPÖ a câștigat 41,7% din voturi (+ 2,1 puncte) și va putea alege să formeze o coaliție cu conservatorii care s-au clasat pe locul al doilea cu 18,7% (+ 9,4 puncte), pentru a-și reînnoi coaliția cu Verzii, pe locul al treilea cu 14,6% (+ 2,7 puncte), sau cu liberalii, 8,1% (+ 1,9 puncte).

Stânga a exclus să întindă mâna extremei drepte, care este divizată și sancționată după dezvăluirea din 2019 cu privire la existenţa unei camere ascunse care l-a surprins pe liderul său în proces de negociere a unor finanțări secrete cu o femeie care se prezenta ca fiind un oligarh rus.

Partidul Libertății Austriece (FPÖ, extremă dreapta) a pierdut 23,3 puncte. Cu 7,7% din voturi, s-a prăbușit în timp ce fostul său președinte, fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, care a demisionat și apoi a fondat un partid dizident, a câștigat doar 3,6% din voturile exprimate. Potrivit institutului SORA, el nu adună suficiente voturi pentru a depăși pragul necesar de 5% și a intra în consiliul municipal.

Totuşi, marja de eroare comunicată de SORA se ridică la 2%, datorită unui număr de voturi prin corespondenţă care s-au dublat de la alegerile anterioare din 2015, în special din cauza pandemiei de coronavirus.

Rezultatele finale vor fi comunicate luni, după numărarea tuturor voturilor primite prin poștă.

Participarea, estimată la 68% duminică seară, a scăzut față de 2015, când s-au prezentat la vot 75% dintre alegători.

Viena are 1,9 milioane de locuitori. Poreclită „Roșie”, ea a fost întotdeauna condusă de un primar socialist, apoi social-democrat din SPÖ din 1919, cu excepția celor două dictaturi dintre 1934 și 1945 (austrofascismul apoi nazismul).

Este capitala Austriei, în prezent guvernată de conservatori și Verzi, dar și una dintre cele nouă regiuni (landuri) ale țării. Alegătorii au fost chemați la urne pentru a reînnoi consiliul municipal și primarii celor 23 de raioane.

Cetățenii europeni au putut vota la nivelul primarilor de raion, dar nu pentru a desemna membrii aleși ai consiliului municipal, citează Rador..

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul