Criteriul National

Alegeri SUA 2020. De ce se schimbă dramatic procentele dintre candidați, iar Joe Biden are prima șansă să iasă președinte? Câteva explicații pentru HotNews din tabăra democrată – Alegeri SUA 2020

Alegeri SUA 2020. De ce se schimbă dramatic procentele dintre candidați, iar Joe Biden are prima șansă să iasă președinte? Câteva explicații pentru HotNews din tabăra democrată – Alegeri SUA 2020
noiembrie 06
17:00 2020
​Charles Vernon și Radu Florescu de la „Democrats Abroad România” explică într-un interviu pentru HotNews de ce în acest moment Joe Biden câștigă, rând pe rând, în statele cheie în care Trump era pe primul loc în noaptea alegerilor.

Numărarea voturilor din statele-cheie din alegerile americane va continua și în zilele următoare, iar Joe Biden pare să se apropie de o victorie în alegeri. Acest lucru în condițiile în care pe 3 noiembrie Donald Trump părea că are un avans confortabil în fața rivalului democrat.

De ce se schimbă procentele radical între cei doi? De ce durează atât numărătoarea voturilor? Sunt doar două dintre întrebările la care au răspuns pentru HotNews, Charles Vernon, legal counsel la „Democrats Abroad Romania” și Radu Florescu, președinte al acestei organizații.

Au fost câteva state importante, cum este de pildă Pennsylvania, unde în ziua alegerilor Donald Trump conducea cu multe procente în fața lui Joe Biden. Între timp lucrurile s-au schimbat radical. Cum se explică acest lucru?

Charles Vernon, legal counsel „Democrats Abroad Romania”: Înainte să vedem ce s-a întâmplat în Pennsylvania să o luăm cu începutul. Administrația republicană a deschis mii de procese în esență cu scopul de a limita procesul de vot, într-o manieră sau alta. Unul din aceste procese a fost în Pennsylvania, acolo unde încă se numără voturile.

În Pennsylvania, republicanii conduc Senatul și Camera Reprezentanților într-un stat unde guvernator este democrat. Republicanii nu au fost dispuși să ajungă la o înțelegere cu guvernatorul democrat în ceea ce privește votarea anticipată, inclusiv prin poștă. Drept urmare acum există un depozit cu voturi unde nu există un procesator de voturi.

Citește și: Alegeri SUA 2020 America numără voturile. Biden tot mai aproape de victorie, Trump acuză frauda, fără niciun fel de probe / Biden trece pe primul loc în Georgia

În Florida unde eu am votat, au procesat voturile devreme, am putut să intru online, mi-am introdus numele și datele personale și am aflat inclusiv că votul meu a fost deja numărat. Acesta este motivul pentru care în Florida rezultatul a venit foarte repede.

Republicanii și administrația Trump, în tentativa lor de stopa votarea și a schimba regulile, au împiedicat Pennsylvania să aibă instrumentele legale pentru a număra și procesa voturile anticipate. Au fost milioane și milioane de voturi de numărat. Deci explicația nu este una misterioasă: republicanii au împiedicat procesul de numărare a voturilor, ceea ce înseamnă că acum lucrurile se mișcă foarte greu.

A fost un lucru intenționat, acum voturile se numărat la mână iar acesta este un proces care durează foarte mult. Să zicem că 10 oameni numără 100 de voturi pe oră, în cât timp se vor număra 5 milioane de voturi? Asta s-a întâmplat.

În foarte multe state, există o procedură rapidă, cum este în Florida.

În ceea ce privește votul prin corespondență: tradițional, votul prin poștă nu este foarte răspândit. În Georgia, de exemplu, majoritatea oamenilor merg să voteze în ziua alegerilor. Acum am avut însă un număr istoric de oameni care au votat prin poștă. Sunt deci explicații tehnice (n.r.- pentru care procesul de numărare a voturilor continuă), nu e nimic politic la mijloc.

Radu Florescu: Ca să vorbim pe cifre, în Pennsylvania au fost 300 de mii de voturi prin mail în 2016 și 2,5 milioane în 2020, iar acest lucru arată impactul pe care-l va avea acest tip de vot asupra rezultatului alegerilor.

Charles Vernon: Oamenii care au votat prin corespondență sunt în principal democrați. Sunt oameni care erau îngrijorați de coronavirus, s-au temut să meargă în persoană la secția de votare. Plus că, tradițional, democrații votează mai mult prin corespondență decât republicanii. Iar zonele unde s-au numărat voturile mai încet, la alegerile din 2016, 2008 sunt mari orașe precum Detroit, Philadelphia, care sunt predominant democrate.

În concluzie, ceea ce avem acum sunt orașe unde, istoric, se numără mai încet voturile, iar aceste voturi sunt democrate. De aceea s-au schimbat radical procentele din ziua votului. Ne așteptăm la un echilibru extraordinar în Pennsylvania și în Georgia.

Radu Florescu: Chiar și în regiunile pro-Trump, regiunile roșii, voturile prin corespondență sunt pentru democrați. De ce? Pentru că democrații au transmis acest semnal din cauza pandemiei ca oamenii să nu-și asume riscuri și să voteze prin poștă. Prin comparație, Trump a transmis mesajul că pandemia nu e o problemă, mergeți și votați „în persoană”. Aș putea chiar să spun că este o abordare culturală diferită între cele două tabere.

Trump spune în aceste zile că alegerile au fost fraudate. Ce se întâmplă în situația asta? Cine decide câștigătorul? Se va ajunge la Curtea Supremă?

Charles Vernon: Nu chiar. Din punct de vedere tehnic, fiecare stat își va certifica numărătoarea voturilor. Poate că se va ajunge la renumărare. În Georgia, de exemplu, așa cum arată lucrurile, Biden poate câștiga chiar și la diferență la 500 de voturi. Din 5 milioane de voturi într-un stat ca Georgia câștigătorul poate fi decis cu 500 de voturi. Cu siguranță aici va fi o renumărare a voturilor.

Radu Florescu: În Georgia deja s-a cerut o renumărare a voturilor.

Charles Vernon: Dacă diferența este mai mică de un procent, așa cum este în Wisconsin, poți să ceri renumărarea voturilor.

Cine decide dacă se renumără sau nu voturile?

Charles Vernon: Comisia electorală decide acest lucru. Există însă observatori, republicanii au observatori, democrații au observatori. În fiecare loc unde se numără voturile există și republicani, plus că în statele republicane ei au organizat alegerile, oficialii lor sunt acolo. Mai există și voluntari și membrii în secțiile de votare.

Unii dintre oamenii din secțiile de votare sunt filmați 24 din 24 de ore. De aceea cred că este puțin probabil ca renumărarea voturilor să schimbe rezultatele.

Fiecare stat are propriile reguli: unele state acceptă ca voturile să vină și acum chiar dacă au fost puse la poștă înainte de data alegerilor. În Pennsylvania, ei așteaptă patru zile. Deci sunt voturi care vin și azi, iar dacă data poștei este înainte de ziua alegerilor atunci aceste voturi se numără.

Apoi, mai trebuie să ținem seama de un lucru. Serviciul poștal este încet. Asta este o altă controversă, cea legată de poștă. Șeful acestei instituții este un donator al lui Trump și a fost numit de Trump în această funcție.

A fost o inspecție dispusă de instanță la poștă cu 48 de ore înainte de alegeri, iar oficialii acestei instituții au spus „du-te dracului” și au ignorat ordinul curții. Iar acum, 150 de mii de voturi trimise prin poștă din aceste state nu au fost încă livrate.

Poate că în unele state nu este o așa problemă mare, dar într-un stat precum Georgia poate fi o problemă foarte mare. Uriașă chiar. Și, după cum spuneam, foarte multe dintre voturile trimise prin poștă sunt ale democraților. Și poți avea astfel 5 mii de voturi în Pennsylvania sau Georgia care nu sunt numărate din cauza Poștei. Este problematic.

Trump continuă să vorbească despre fraude fără să aibă nicio dovadă și având observatori proprii în fiecare încăpere unde se numără voturile, ceea ce este o prostie.

Când credeți că vom avea rezultatul final al acestor alegeri?

Radu Florescu: Cred că în Georgia și în Pennsylvania în această noapte, în Nevada până sâmbătă-duminică, nu știu de ce, Arizona se va termina tot în acest weekend.

Charles Vernon: Dacă vezi acum în ziare că există un câștigător în unele state, asta este doar o estimare, este un rezultat neoficial bazat pe o analiză statistică. Voturile sunt numărate, este un proces în derulare, apoi sunt certificate potrivit regulilor statale, iar rezultatele oficiale vor fi anunțate la mijlocul lunii noiembrie.

Acesta este procesul legal. Și durează.Nu e ceva complicat este pur și simplu matematică. Dacă numărăm cu viteza de 1000 de voturi pe oră câte ore ne ia să numărăm toate voturile?

Vă așteptați la proteste în zilele următoare în marile orașe americane?

Radu Florescu: În unele state deja au început proteste ale unor votanți pro-Trump pentru că și Trump a spus că „hei, alegerile sunt fraudate”. În Philadelphia un om înarmat într-un Hummer a încercat să intre în „convention center” acolo unde se numără voturile și a fost arestat. În Arizona Phoenix a fost un protest.

Cred însă că demonstrațiile sunt limitate, nu vor fi violente la acest moment. Dar o dată ce se declară câștigătorul, Biden sau Trump, da, mă aștept la demonstrații. Dar e greu de spus acum.

Charles Vernon: În Nevada, Arizona republicanii strigă „numără voturile, numără voturile!”, în timp ce în Pensylvannia și Georgia ei strigă „stop numărătoare!”, „stop numărătoare!”. Alegeți acum, care este mesajul corect?

Cred că nivelul protestelor va crește, unele ar putea să ne sperie puțin dar nu cred că vom avea proteste de masă, cel puțin pentru moment. Acum atmosfera este pașnică, aș putea să spun.

Radu Florescu: Trebuie să reținem totuși că la votul popular, Biden are peste 70 de milioane de voturi, un număr uriaș. Cred că o lecție pe care o avem de învățat de aici este că a fost un vot covârșitor anti-Trump. În ciuda diviziunii între democrați și republicani, America i-a spus „destul” lui Trump.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul