Criteriul National

Alegeri SUA: În zonele rurale din Oregon, alegătorii doresc să schimbe granițele pentru a fugi de democrați – Alegeri SUA 2020

Alegeri SUA: În zonele rurale din Oregon, alegătorii doresc să schimbe granițele pentru a fugi de democrați – Alegeri SUA 2020
noiembrie 05
03:52 2020
Ca și cum alegerile prezidențiale nu ar fi fost suficiente pentru a evidenția diviziunile americane, alegătorii din Oregonul rural au votat pentru o opțiune radicală: să părăsească acest stat democratic și să se alăture vecinului Idaho, mai conservator, potrivit AFP.

Două regiuni republicane din Oregon au adoptat marți, printr-un referendum local care însoțește în mod tradițional alegerile prezidențiale, o măsură care propune „mutarea granițelor Oregonului” și aderarea la Idaho.

„În Statele Unite, diferențele dintre liberali și conservatori generează ură”, afirmă Mike McCarter, promotorul acestei măsuri la care s-au adunat districtele Union și Jefferson.

„Zonele urbane controlează masa oamenilor”, a declarat pentru AFP fostul manager al unui club de tir, în vârstă de 73 de ani.

Oregon, care se întinde între coasta Pacificului, relativ bogată și urbanizată spre vest, și munți și deșerturi spre est, unde predomină exploatarea forestieră, fermele și mineritul, este foarte eterogenă.

Condus de marele său oraș, Portland, statul a votat marți candidatul democrat Joe Biden și nu a ales un președinte republican din 1984. În schimb, ultima dată când Idaho, un stat dominant agricol, a votat pentru un Președinte democratc, a fost în era Lyndon Johnson, în 1964.

Pentru a fi finalizat, atașarea celor două districte la Idaho ar trebui mai întâi să fie validată de statul Oregon și de Congresul federal, ceea ce este puțin probabil. Singura consecință a votului este de a forța autoritățile celor două districte să examineze proiectul, care a fost respins de alte două districte.

- Un „Grand Idaho” -

Acest lucru nu împiedică ideea de rezona cu mulți conservatori, în Oregon sau în alte părți ale țării, asigură McCarter.

„Există o adevărată ciocnire între albaști (democrați) și roșii (republicani). Indiana și Illinois au aceeași problemă, deoarece Chicago controlează tot Illinoisul. În statul New York, orașul New York controlează totul”, spune el.

„Există fricțiuni constante în jurul valorilor dintre urban și rural”, insistă septuagenarul, în timp ce marile metropole americane, precum Philadelphia, Las Vegas și Detroit, vor cântări, fără îndoială, mult în alegerea viitorului președinte american.

McCarter militează pentru integrarea districtelor rurale din Oregon, nordul Californiei și chiar Nevada într-un „Greater Idaho”, despre care consideră că reprezintă interese și valori conservatoare.

Acest proiect a fost inspirat de o încercare abandonată din anii 1940 de a constitui un „stat Jefferson” care unea sudul Oregonului și nordul Californiei.

Chiar dacă ultimul referendum pare fantezist, „găsește un ecou în diviziunea politică care domnește în locuri precum Oregon, care ar trebui luată în serios”, a spus Steven Beda, profesor de istorie la Universitatea din Oregon.

„Vorbește despre povestea multor oameni din Oregonul rural, care simt că identitatea lor, împreună cu ideile lor politice și economia lor, sunt în afara interesului marile orașe”, explică istoricul pentru AFP.

Pentru McCarter, abordarea nu ar putea fi mai pragmatică și răspunde dorinței de „mai multă libertate, mai puțină legislație”: Idaho are taxe mai mici și un cost al vieții mai mic, iar autoritățile sunt mai favorabile armelor de foc, a spus el.

„Este foarte emblematic pentru diviziunile noastre. Este însăși istoria politicii americane”, spune Steven Beda.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul