Criteriul National

Alegeri SUA: Partidul Democrat: aripa stângă i se alătură, reticent, lui Biden – International

Alegeri SUA: Partidul Democrat: aripa stângă i se alătură, reticent, lui Biden – International
august 18
22:30 2020
Partidul Democrat apare unit înaintea alegerilor din noiembrie, dar, la o privire mai atentă, numeroase diviziuni interne amenință coeziunea partidului. Aripa de stânga, după retragerea lui Bernie Sanders, va trebui să se resemneze să voteze un candidat și un program politic pe care nu le susține, potrivit Les Echos, citat de Rador.

Jocurile aproape că sunt făcute. Sondajele îl indică pe Joe Biden potențial câștigător la alegerile din 3 noiembrie, dar unii alegători democrați nu ar dori încă să-i acorde votul. Alegerile primare au scos la lumină o serie de bisericuțe politice – sau chiar sciziuni – în rândul democraților. Au apărut două curente principale: o aripă de stânga socialistă, reprezentată în principal de Bernie Sanders, și o aripă centristă, al cărei reprezentant este Joe Biden.

Acesta din urmă este acum gata să-l înfrunte pe Donald Trump. Nerăbdător să-i adune pe toți susținătorii democrați în spatele candidaturii sale, Biden a ținut consultări cu foștii săi adversari pentru a elabora un program politic consensual.

Joe Biden a ales în mod special salariul minim pe oră de 15 USD și studii universitare gratuite pentru studenții ale căror familii câștigă mai puțin de 125.000 USD pe an. Suficient pentru a deveni „cel mai progresist președinte de la Franklin D. Roosevelt încoace”, potrivit lui Bernie Sanders.

Toate acestea sunt abordări prea timide pentru cei din aripa stângă. „Statele Unite sunt una dintre puținele țări în care programele Biden și Sanders ar putea coexista în sânul aceluiași partid”, notează Alexandra, o studentă din Chicago. „Este foarte dificil să i te raliezi, e mai mult decât un compromis, este o abandonare a reformelor care sunt importante pentru mine”.

Ca și în 2016, suporterii lui „Bernie” sunt rugați să sprijine un alt candidat pentru cursa finală, ceea ce nu înseamnă unanimitate. „Nu există, în aripa stângă, ostilitatea care a existat împotriva lui Hillary Clinton. Joe Biden este un personaj ceva mai consensual”, spune Nicole Bacharan, politolog.

Un candidat schimbător

Mulți, însă, nu sunt de părere că Biden este consensual. În Congres, fosta mână dreaptă a lui Barack Obama a susținut anumite măsuri, apoi și-a modificat opțiunile: s-a opus avortului la începutul carierei sale, iar acum Joe Biden se afișează ca susținător al „pro choice”. Această latură maleabilă este și cea mai mare calitate a lui, pe care chiar și adversarii săi o recunosc.

„Știe să negocieze proiectele de lege cu republicanii, dar rezultatul sunt niște compromisuri proaste și deci legi strâmbe” – afirmă Drew Lombardi, membru al grupului de sprijin pentru senatorul de Vermont. El citează exemplul controversatei legi a insolvenței din 2005, care l-a împiedicat să se declare insolvabil în cazul împrumutul său pentru studii. „Nu mai pot primi un împrumut în Statele Unite, nu voi avea niciodată o casă, nu voi deține niciodată o mașină și trebuie să îmi plătesc creditul studențesc de 120.000 de dolari”.
Alte nemulțumiri ale taberei Sanders: voturile lui Biden în favoarea unei legi a crimei în 1994 și războiul din Irak, precum și legăturile sale cu lobby-urile și industria bancară.

Alegerile devin referendum

În 2016, marele câștigător al alegerilor prezidențiale americane a fost absenteismul, atingând un nivel de 40%. În acest an, miza ratei de participare a fost luată în considerare de Joe Biden, care își dublează eforturile de a seduce un electorat mai tânăr și mai de stânga. Dar ralierea tinerilor se transformă în căsătorie forțată. „Este un candidat care poate părea respingător pentru stânga democrat-socialistă”, explică Sonia Didri, autoarea unei cărți despre candidat. „Iar tinerii sunt foarte dezamăgiți de faptul că au un candidat în care nu se recunosc, un bătrân dinozaur”.

Alegătorii au sentimentul că le sunt furate alegerile și că, la fel ca în 2016, scrutinul se transformă într-un referendum pro sau contra Trump. Acest fapt absoarbe dezbaterea politică internă din cadrul partidului. Prin urmare, cuvântul de lege este centrism, pentru a asigura schimbarea chiriașului de la Casa Albă. O direcție pe care Joe Biden știe să o mențină.

Față de Trump, profilul lui Biden este liniștitor: „întruchipează ceva de care oamenii au nevoie acum: calm, rațiune și normalitate”, subliniază Nicole Bacharan. Acest argument este cel care îi convinge pe autoproclamații socialiști: „Vom face la fel ca în 2016. Vom vota, cu reticență, candidatul democrat”, suspină Drew Lombardi, potrivit Les Echos, citat de Rador.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul