Criteriul National

Alegeri SUA: Pennsylvania, statul din centrul suspansului electoral american / „Dacă vom câștiga aici, s-a terminat” – Alegeri SUA 2020

Alegeri SUA: Pennsylvania, statul din centrul suspansului electoral american / „Dacă vom câștiga aici, s-a terminat” – Alegeri SUA 2020
noiembrie 03
04:49 2020
Pennsylvania și cei 20 de mari electori ai săi au fost un fief al democraților pentru o lungă perioadă de timp, până când Donald Trump a câștigat statul cu avans la mustață în 2016 – cu aproximativ 44.000 de voturi, scrie AFP.

Anul acesta, cei doi candidați și-au mărit numărul de vizite acolo, Joe Biden anunțând chiar că va face ultima călătorie electorală în Pennsylvania. Candidații nu încetează niciodată să sublinieze importanța acestui stat din estul țării pentru asigurarea victoriei pe 3 noiembrie.

„Pennsylvania este crucială în aceste alegeri”, a declarat Joe Biden duminică de la Philadelphia, în timp ce Donald Trump a fost și mai categoric: „Dacă vom câștiga Pennsylvania, s-a terminat”, a spus el sâmbătă.

Rezumatul principalelor probleme și motive ale tensiunii în acest stat în centrul suspansului electoral:

„Fiecare vot contează”

Cele mai mari două orașe ale statului, Philadelphia și Pittsburgh – care găzduiesc mai mult de jumătate din cele 13 milioane de persoane ale statului – sunt bastioane democratice. În regiunile mai rurale, majoritatea este solidar republicană.

Între acestea se află orașe de dimensiuni medii cu rezultate incerte, precum Allentown sau zona Scranton / Wilkes-Barre, unde s-a născut Joe Biden și unde va călători marți pentru o o ultimă întâlnire electorală, în timp ce Trump a fost acolo luni.

Peste tot, cele două tabere repetă că „fiecare vot contează”, cu speranța de a obține cât mai multe voturi în fortărețele lor și de a reduce decalajul în zonele unde se află în minoritate.

Fracturare hidraulică

Potrivit lui Donald Trump și republicanilor, Joe Biden va pierde Pennsylvania din cauza obiecțiilor sale la fracturarea hidraulică – o tehnică criticată pentru efectele sale asupra mediului, dar care a făcut din acest stat unul dintre principalii producători de gaze din țară. Industria susține că angajează, inclusiv locuri de muncă indirecte, aproape jumătate de milion de oameni.

Joe Biden, totuși, asigură că nu va interzice fracking-ul dacă este ales, dar va refuza eliberarea oricăror noi permise de funcționare pe terenurile federale. El susține, de asemenea, abandonarea treptată a combustibililor fosili în favoarea energiilor regenerabile – o poziție prezentată de republicani ca sinonimă cu șomajul masiv în Pennsylvania.

Numărare târzie

Ca și în alte părți, votarea anticipată, fie personală, fie prin poștă, a luat un avânt fără precedent în 2020, odată cu pandemia și teama de tensiuni în ziua votării. Conform Proiectului Alegerilor SUA, care enumeră votul anticipat de la stat la stat, mai mult de 2,4 milioane de alegători – din mai mult de 9 milioane de alegători înregistrați anul acesta în Pennsylvania – au votat anticipat, de 10 ori mai mult decât 2016.

Dar Pennsylvania este unul dintre statele cheie în care voturile respective nu pot fi numărate până marți. Cel puțin cinci comitate au anunțat chiar că nu vor începe până miercuri.

Kathy Boockvar, oficial al alegerilor locale, a declarat duminică că numărătoarea va dura „câteva zile”, fără a da o dată specifică. Primarul din Philadelphia, care a cunoscut săptămâna trecută proteste violente, a cerut luni locuitorilor să fie „răbdători” și „calmi” în așteptarea rezultatelor.

Donald Trump mărturisește această întârziere ca o posibilă sursă de fraudă și a vorbit despre posibile bătălii legale după vot. „Nu este corect să aștepți mult după alegeri”, a spus el duminică.

Dominată de republicani, Curtea Supremă a SUA nu s-a opus săptămâna trecută ca buletinele de vot trimise pe 3 noiembrie să fie numărate în mod corespunzător dacă au fost primite până la 6 noiembrie. Însă trei dintre judecătorii săi conservatori nu au exclus reconsiderarea cazului după alegeri.

Sondaje

Sondajele recente pentru Pennsylvania l-au dat pe Joe Biden câștigător, dar diferența s-a redus în ultimele săptămâni.

Potrivit ultimului sondaj publicat luni de Universitatea Monmouth, Joe Biden este acum cu cinci puncte înaintea sa, un decalaj insuficient pentru a ieși din marja de eroare, sporind suspansul în ajunul votului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul