Criteriul National

Alegerile în Franța suscită interes major. Macron și Le Pen se vor duela pentru spațiul francofon cât și pentru întreaga Europă

Alegerile în Franța suscită interes major. Macron și Le Pen se vor duela pentru spațiul francofon cât și pentru întreaga Europă
mai 05
18:03 2017

Marine Le Pen și Emmanuel Macron au devenit simboluri ale ratificării sau ale respingerii valului populist care a condus la ceea ce se petrece prin UK cu Brexit-ul și opțiunea pentru alegerea lui Donald Trump ca președinte al USA.

 

French-Presidential-Elections

Cele mai recente sondaje arată că Emmanuel Macron rămâne favorit clar în fața lui Le Pen, fiind așteptat să câștige alegerile cu un scor fluviu de mai bine de 60% din voturi.

Acest lucru este intarit și  de ex-presedintele SUA-domnul Barack Obama. Acesta a anunțat că îl sprijină pe Emmanuel Macron printr-un mesaj video publicat pe rețelele sociale cu doar două  zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța.

Acesta a afirmat că alegerile de duminică sunt „de o importanță vitală pentru viitorul Franței și pentru valorile pe care le prețuim”.

”S-a adresat speranțelor și nu temerilor lor”, a declarat Obama, încheindu-și mesajul cu sloganul în limba franceză: ”En marche! Vive la France!”

 

 

Candidatul independent la alegerile prezidențiale din Franța a devenit cunoscut în întreaga lume în urma relației sale, care a început în adolescență. Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani este căsătorit cu fosta sa profesoară, care este cu 25 de ani mai mare decât el.Descris adesea drept o persoană nonconformistă şi ambiţioasă,Macron nu a fost ales niciodată în vreo funcţie, a titrat prestigioasa publicaţie The Associated Press. De altfel, este pentru prima dată când e implicat într-o campanie electorală.

Numele său a ajuns în prim plan pe scena politică franceză după ce a devenit ministru al Economiei, în perioada 2014-2016. El a fost promovat în politică de actualul lider de la Elysee, Francois Hollande, iar acum este favorit să preia puterea acestuia.CV-ul lui Macron este unul impresionant, așa cum sunt așteptările având în vedere funcția pe care încearcă să o obțină. A studiat filosofia, a fost un pianist premiat, a absolvit Școala Națională de Administrație, o instituție de învățământ de elită, iar apoi a lucrat la Rothschild, ca un bancher de investiţii prosper.

Nepopularitatea sa o constituie acele legi care ii poarta numele. De fapt ele sunt un pachet de măsuri economice, numite chiar “legea Macron” care au permis tot mai multor magazine să deschidă duminica – o schimbare radicală în Franța, unde ziua liberă de duminică este considerată sfântă, după cum notează .

Legea a permis și sectoare reglementate ale economiei. Noile prevederi au scos în stradă zeci de mii de protestatari, însă Macron a rămas ferm pe poziție și și-a apărat politicile în favoarea liberalizării pieţei. Asta deși unii colegi din Guvernul socialist l-au acuzat că distruge măsurile de protecţie ale muncitorilor.Anul trecut, Emmanuel Macron a părăsit Guvernul socialist, iar în luna noiembrie și-a anunțat candidatura la președenție.

candidati Franta

In pofida acestor lucruri, candidatul independent Emmanuel Macron a fost considerat „mai convingător” decât candidata extremei drepte, Marine Le Pen, în ultimul dintre duelurile televizate,  cu doar trei zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța.

S-a remarcat prin o declaratie facuta in urma  dezbaterii prezidențiale: “Franța va fi condusă de o femeie – de mine sau de Merkel”

Cei doi candidați la alegerile prezidențiale din Franța s-au confruntat într-o dezbatere, singura organizată înainte de scrutinul de duminică, în cadrul căreia francezii își aleg noul lider. Întâlnirea dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen a fost marcată de declarații și atacuri dure. Emmanuel Macron, credidat cu un avans considerabil în fața lui Marine Le Pen în lupta pentru Elysee, a fost atacat de candidata extremei dreapta, însă a știut să riposteze și să lanseze alte atacuri. El și-a acuzat rivala că este “brutală” și “capabilă să pornească un război civil”, potrivit Sky News. Cei doi candidați s-au contrat timp de mai bine de două ore, în timpul dezbaterii care a fost privită de aproximativ 16 milioane de francezi.

Un sondaj edificator  realizat prin telefon la finalul dezbaterii și citat de Reuters și EFE a relevat faptul că aproximativ  63% dintre persoanele chestionate în sondajul Elabe, distribuit de BFM TV l-au considerat pe pro-europeanul și fost ministru al economiei „mai convingător” decât lidera Frontului Național.

De cealalta parte, Marine le Pen a scris istorie în momentul în care a reușit să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale. Lidera Frontului Național, este fiica fostului lider al extremei-dreapta din Franta. Ea a ajuns în atenția francezilor nu de puține ori cu retorica sa eurosceptică. De altfel, și-a lansat cariera politică cu scopul suprem de a ajunge la Elysee, iar anul acesta are mai multe speranțe ca niciodată.

Deși Le Pen a renunțat la opiniile sale antisemite, la nostalgia pentru Vichy France, reminiscențele înfocate ale războiului din Algeria și chiar la tatăl ei, ea a continuat să alimenteze rugul populist. Militează împotriva imigrației, a instaurării depline a Islamului, a globalizării sau  multiculturalismului. De altfel, nici despre  NATO, sau elitele conducătoare ce fac parte din „sistem” nu are o părere excelentă. Are opinii, păreri deloc indulgente față de mass-media și, nu în ultimul rând, esafodajul Uniunii Europene  il compară precum ” monstrul care ar fi responsabil pentru toate relele franceze.”

1

Pentru mulți francezi, neliniștea socială, furia economică și frica de terorism sunt mult mai importante decat statutul socio-economic.De aceea, președinta Frontului Național, Marine Le Pen a recurs la un fel de rebranduire ideologică. Ea a renunțat la tacticile tatălui său pentru a-și face o nouă imagine și a convins mai mulți simpatizanți în recenta campanie pentru prezidențiale.

Indiferent de situație, circa 7,6 milioane de alegători (numărul probabil amplificat de atacul terorist asupra Champs Elysées cu trei zile înainte de vot) au considerat că Le Pen este persoana potrivită pentru a conduce Franța.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța se va desfășura duminică, pe data de șapte mai.

Programul celor doi -Macron și Le Pen pentru fotoliul de pe Champs-Elyses poate fi consultat si comparat.

marine-le-pen-emmanuel-macron-655x400

 

Sursa foto : France 24 CNN.com India.com,Daily Express

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo