Criteriul National

Alegerile parlamentare și… viitorul tinerilor

Alegerile parlamentare și… viitorul tinerilor
decembrie 12
20:04 2016

Alegerile au trecut.Nu contează cine a câștigat sau cine a pierdut.Până la urmă, fiecare ar trebui să fie responsabil și să se țină de cuvânt.Dar, oare ce avem în prezent?

ALEGERI PREZIDENTIALE - 2014 - BUCURESTI

Societatea a uitat de tineri. Poate că nu îmi veți da dreptate din prims,dar dacă veți lectura acest material, cu siguranță că întru câtva opțiunea dumneavoastră se va schimba.

Antinomiile de felul virtual vs. real sau tinerii și politica se regăsesc pretutindeni.

De mai bine de 27 de ani de zile, „toată flirea cea vestită” de politicieni s-au tot bătut cu cărămida în piept,au tot promis cu nemiluita, însă în afara faptului că au făcut doar gargară, mai nimic nu s-a schimbat.

De fapt, pornind din acel avânt proletar al unui front „de salvare națională” creat pe diligențele Moscovei  s-a traversat cu frenezie drumul, bucurându-ne de apă și parizer, de „copane americane”, de nenumărate înăbușiri de revolte (Mineriadele), dar și de răsplătiri precum concerte ale unor vedete internaționale (Michael Jackson).Am descoperit chiar și gustul după Coca Cola, hamburger.

Ceva mai târziu, românii au ajuns să posede chiar și tehnologie, chiar smartfone.
Visul românesc, mai precis al societății politice românești a trecut de la euforia ce a tot născut iluzii din perioada anilor 1990, la moda „irezistibilă” a nocivelor McDonald’s și KFC

De altfel,trecerea de la dictatură la un soi de individualism cronic a dus la o neutralizare a tuturor.

Dar aceasta s-a realizat perfid, iar din neantul partidelor politice actuale au răsărit multe formațiuni politice cu doctrine care mai de care mai depărtate de realitate, care mai de care mai trăsnite.
Oferta politică a partidelor actuale este mai mult sau mai puțin adaptată nevoile tinerilor cu vârste cuprinse între 16-30 ani, o generație în căutare de apartenență la sisteme de siguranță, la un sistem socio-politic care să le vândă ideile pe care sunt dispuși să le audă și interiorizeze. Manipularea cea mai eficientă dă rezultate din moment ce țin cont de superficialitatea și refugierea acestora în virtual.

peopleorange
Și ca să nu vi se pară a fi un lucru neprofesionist, cât și pentru justețea celor amintite, vreau să aduc punctual în discuţie următoarele:
1. Partidele politice care au cultivat și înțeles rolul esențial al tinerilor în perentitatea organizațională au fost PSD și PD. Odată distrus PD prin fuziunea cu PNL, PSD a rămas lider de structură interesantă pentru tinerii în căutare de afirmare imediată.
2. Virtualul în care se retrag peste 80% este de natură să permită o ruptură față de societate și o manipulare mult mai eficientă a partidelor care sunt dispuse să cultive electoratul de care au nevoie peste 10 -20 de ani.
3. Nevoile tinerilor actuali, de siguranță, de apartenență la o organizație care să îi promoveze chiar în câmpul muncii, de susținere în proiecte educaționale personale și chiar de promovabilitate politică sunt atent monitorizate de partide, chiar dacă aparent aceste elemente nu răzbat în mass media.
4. Mobilizarea tinerilor este realizată prin canale directe de comunicare, prin ong-uri, prin rețelele virtuale și organizațiile de partid deschise să promoveze în funcții de conducere, tineri. Acestea din urmă devin dovezi ale „seriozității” liderilor și model de urmat.
5. Schimbarea ca și concept s-a transformat în „siguranța că mâine va fi mai bine”, iar partidele nu au reușit întotdeaună să vândă politic această idee. De ceea și ruptura survenită între lumea politică și tinerii, de exemplu.

schimb-de-experiente
6. Școală. Facultate. Bani. Job. Recunoașterea meritelor și eforturilor depuse. PSD a reușit să ocupe terenul strategic al construcției unor organizații puternice de tineret cu această rețetă simplă, transformând în realitate nevoile tinerilor integrați politic.
7. Avem de a face cu încă o „pereche” fatal(ist)ă- blazarea vs. activism. Ca să vă reîmprospătez memoria, vreau să aduc în prim plan un partid ca PD, care în perioada de glorie politică și de motivare guvernamentală a reușit să concureze pe acestă linie cu PSD. Odată dispărută motivația și încrederea în liderii existenți sau trecuți, tinerii din actualul PNL pot fi caracterizați chiar mai blazați decât seniorii, mai demoralizați și total nedispuși să reconstruiască organizații care să îi valorizeze și să atragă entuziasmul și simpatia tinerilor.
8. Nimeni nu se adresează tinerilor și nu ii mobilizează.Nimeni nu are capacitatea de a se adresa sistemului politic global, neavând un mesaj secvențial și adaptat cerințelor de integrare și de valorizare imediată a tinerilor.Timpul tinerilor este acum mult mai scurt și mai valoros decât al tinerilor din anii 1990. Ca și argument…Oare ce s-a ales din vinovații de la Colectiv ? S-a uitat…

image-2016-12-11-21463616-0-statistici-alegeri-romania

9. „Analiștii” sunt siderați că tinerii au ajuns să voteze partidele de stânga. La ce vă așteptați ? PSD este singurul care a acționat constant pentru a cultiva ideea de apartenență a tinerilor la organizații puternice, în care tinerii să dobândească conștiința că o dată intrați în politică nu au decât de câștigat și că vor fi protejați și în siguranță alături de lideri.
10. Votul din 11 decembrie a fost și s-a desfășurat practic între organizațiile puternice ale PSD ului și sateliților acestui partid și așa-zisa dreaptă, fărâmițată,slabă și nehotărâtă. Departe de a vă mai aduce aminte despre acestea, dar tocmai discuția cu și despre sistemele de apartenență politică, faptele vor fi cele care vor consolida și creiona constant, în anii ce vor urma…viitorul!

Numai că, nici acum,după 27 de ani liderii politici, indiferent de culoarea politică,de doctrină nu a militat, nu a întreprins ceva pentru tineri.

Nu trebuie blamați, puși sub învinuire deoarece au avut alte probleme și interese de rezolvat.Totuşi, pentru toți cei care vor veni la „pupitrul de comandă” ,este bine de amintit și de reamintit. Tinerii trebuie puşi în valoare.Ei vor fi liderii de mâine care pot înțelege că se impune să se schimbe ceva în bine. De aceea, necesitatea promovării unor noi generații în toate domeniile de activitate cât și în organizații constituie cheia.

images

Sursa foto : https:// google.com

Material realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai.CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo