Criteriul National

Alo, tovarăşilor… cât mai desconsideraţi Cultura? CONTRA-EDITORIAL

octombrie 23
07:55 2015

 

ACEST CONTRA- EDITORIAL SE VREA A FI O DEDICAŢIE TUTUROR CELOR CE DESCONSIDERĂ ACTUL CULTURAL, ACTUL ARTISTIC…FĂRĂ SĂ NOMINALIZEZ, CU ACEA DORINŢĂ DE A SPUNE LUCRURILOR PE NUME, MI AŞ DORI CA PE VIITOR SOARTA CULTURII, A ARTEI DIN ORAŞUL CONSTANŢA SĂ NU FIE ASEMENI UNEI CENUŞĂRESE…

 

„Nu piere sufletul, fireşte,

Dar nici nu trece-n altă lume…

Aicea, printre noi, rămâne,

Pe humă stă şi pribegeşte…”  Sándor Petőfi

99 Din cele mai vechi timpuri,Cultura a fost definită ca totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire şi a modalităţilor necesare pentru comunicarea acestor valori. Desigur inlăuntrul nostru suntem la fel, însă numai cultura poate face diferenţa şi totodată ne poate da o stimă de sine cât şi o stare psihico-emoţională nemaipomenită .

Cultura adevărată e leit asemanatoare cu facultatea câştigată cinstit, deoarece totul porneşte din punctul în care omul este fixat de natură şi de soartă ca să se regăsească pe el însuşi în realitatea în care trăieşte şi să-şi clădească o lume spirituală proprie. Cultura constă în proiectarea omului lăuntric şi în facultatea de a se pune în sprijinul comunitaţii, al tuturor celorlalţi. Într-un secol al informaţiei, al vitezei totul pare dintru început a fi sortit unui debut mai puţin fast.

Pretutindeni, acest oraş pare a fi doar o umbră a ceea ce ar fi fost cândva. Semnele trecerii timpului, valorile şi personalităţile marcante ce au facut cinste acestor tărâmuri par a fi doar istorie. Mitul conform căruia talentul poetului exilat Ovidius la Tomis ar fi apus prinde „aripi” atunci când, din neant unele entităţi mai zvăpaiate, mai indiferente şi mai pline de dispreţ aflându-se în funcţii strategice au nesocotit şi adus la o stare anormală şi deplorabilă ceea ce denumeam a fi…cultură.Şi această stare înrăutăţită a lucrurilor s-a accentuat , cu o anumită ritmicitate şi obstinaţie ce a adus bucuria „nebunilor” şi prăbuşirea oricăror vise ale unora dintre cei ce slujesc Artei cultivând Binele, Adevarul şi Frumosul!

Bineînţeles că starea de haos a fost influenţată şi de instaurarea unei crize morale dublată şi de una economică, deoarece depărtarea de Izvorul Înţelepciunii şi al Luminii atrage după sine şi consecinţe imediate Apetitul pentru frumos, pentru a cultiva latura noastră sensibilă a devenit doar ceva mai puţin important decât mersul regulat la slujbă sau chiar decât grija noastră pentru a ne hrăni.Iar dacă tot am adus în discuţie acest subiect, hrana sufletească a devenit un subiect „preferat” de către majoritatea numai în cadrul unor întâlniri , ale unor defilări, prezentări ridicole in care muzica de mai slabă calitate cat şi de mai joasă interferenţă energetică rivaliza cu spiritul gregar si gustul acestora pentru kitsch. Din respect faţă de o minoritate ce a fost în ultimul timp ostracizată nu am să vă mai răscolesc amintirile deoarece ele au devenit extrem de dureroase, fiind mereu deschise şi sângerânde…

Lipsa de susţinere s-a observat cu „ochiul liber” în cantitatea de cultură ce „s-a servit” însă, cu toata bucuria nu şi în calitate. Asemenea unor stoici, toţi adevăraţii oameni de cultură au înţeles mesajul şi s-au mobilizat exemplar, aducând opiniei publice spectacole, reprezentaţii, creaţii de un înalt rafinament. În plus ,cauzele fiind nominalizate cât şi desfăşurarea ulterioară a „evenimentelor”, nu mică le-a fost mirarea „neutrilor” să ajungă la anumite concluzii.Totuşi „calitatea” lor de a părea echidistanţi a cauzat o acutizare a stării iniţiale.

88

Fără sa devin exagerat , din spirit diplomatic nu doresc să citez lista „nominalizaţilor”, a acestor „tovarăşi”, a acestor „prieteni” ce au încercat şi în parte au şi reuşit să ne împiedice să evoluăm spiritual. Pe firul acestor gânduri materializate sunt ferm convins că tot ei vor da , cândva socoteală , în special Acelei Divinităţi ce nu se lasă pacalită sau batjocorită …la infinit! Pe fondul celor scrise până acum aş marca şi o idee ce cu siguranţă vi se va părea „ruptă” din context. Acolo unde apar la fiecare pas schimbări de mentalitate, de apreciere a valorilor, într-un oraş deosebit, cu multiple rezonanţe istorice, ce a rezistat tuturor marilor civilizaţii ar cam trebui să ne punem întrebarea unde anume ne încadrăm în legatură cu bagajul de cunoştinţe asimilat de-a lungul timpului…Închei într-o nota realistă, fără a mă mai întrista sau entuziasma în plus.

 

Prefer să mă detaşez de acest tablou cu importante tuşe supra-realiste în care personajele au evoluat monstruos, în faţete ce frizează realitatea aceasta a societăţii postmoderne! Poşi spune despre un om multe.Însă faptul că nu-şi cunoaşte istoria manifestărilor artistice ale semenilor săi, tradiţiile, obiceiurile, nu se poate regăsi pe sine şi nu are unde să ajungă , tocmai datorită faptului că nu stie de unde a plecat, de unde vine si ce rol are fiecare, ca individualitate!

 

Sursa foto : www.televiziunea-romana.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul