Criteriul National

Alt „iubitor ” şi strangător…de cultură

Alt „iubitor ” şi strangător…de cultură
martie 28
12:48 2015

codrin3Pentru început, permiteţi- mi să vă adresez o întrebare: Cui dintre dumneavoastră nu-i face plăcere să preţuiascî un lucru valoros, o operă de arta?

Evident, la aceasta întrebare vor apare unele răspunsuri dintre cele mai diverse, cât şi oferte la fel de generoase, de tentante. Că tot am adus in discuţie această noţiune, vă invit şi totodată vă provoc sa lecturaţi acest articol.

În actuala societate există o categorie privilegiată a „iubitorilor” de Artă şi de frumos.Cu stupoare şi ceva indignare, asistăm zilele acestea la scandaluri cu miniştrii ce-şi ascund colecţii de artă de-a dreptul impresionante cât şi cazuri singulare ca acesta ce vi-l voi relata .

Puţinii iubitori de artă adevarată se afla pretutindeni în această ţară, însă doar unii au norocul sa se bucure şi chiar să-şi „clătească” zi de zi privirea cu un „Peisaj” de Grigorescu, fie el… şi furat. Este şi cazul domnului Codrin Ştefănescu, pe vremuri vicepreşedinte al PRM, acum porta-vocea PSD-ului, mai mereu invitat în studiourile principalelor televiziuni naţionale, în special în pre de maximă audienţă.

Ca să nu vă faceţi o impresie greşită, chiar domnul politician recunoaşte faptul că s-a aflat o vreme în posesia lucrării, care (într-un mod aproape inexplicabil ) a dispărut din casa memorială a celebrului doctor Petru Groza. Mai mult decat atât, din aceiaşi sursă demnă de toată încrederea am aflat ipoteza conform căreia chiar iscusitul doctor amintit i-ar fi dăruit în semn de afecţiune şi prietenie (!?!) tatălui său.

Povestea capătă accente comice numai atunci când intră în scenă un amănunt hotărâtor.Abia atunci când, în anumite circumstanţe, l-au informat „cu respect” autorităţile că ar fi intrat într-un joc periculos cu trafic de artă, domnia sa a decis fără echivoc să renunţe la tablou, de bună-voie.

Politician abil, cunoscut lumii prin pasiunea sa de a investi în cărţi rare, cărţi vechi, de nepreţuită valoare- este chiar atât de hotărât, dornic să jure că ar fi cumpărat tabloul în urmî cu şapte ani, la o „întâmplătoare” dar şi miraculoasă ocazie oferită de un bucureştean pasionat de artă. Surprinzător (sau nu), domnia sa ar fi plătit doar banala sumă de 7.000 USD, deşi experţii evaluează acum „Peisajul” lui Grigorescu la peste 150.000 de Euro. Recent, în galeria lui Codrin Stefanescu au aparut politistii, avand cu ei doar o poza.

Drept urmare, domnul Codrin Ştefănescu a predat lucrarea acum aproximativ două luni de zile.Deşi este în branşă de multă vreme, Codrin Stefanescu spune ca nu a avut nicio bănuială că tocmai tabloul ar putea fi… furat. Totuşi a recunoscut faptul că nu i-a cerut prea multe explicaţii vânzătorului.

Însă, cred că domnia sa ar fi trebuit să recunoască din prima, ştiut fiind că tocmai domnia sa a realizat expertiza de specialitate şi avea habar că este cea originală !

Până în prezent autorităţile au dat doar peste „Peisaj” de Grigorescu, recuperat de la Codrin Stefanescu.

Concluzia e una singură şi poate fi rezumată astfel: desi se dau citiţi si mari „intelectuali” pe  la televizor şi nu numai, aceşti politicieni nu sunt decât nişte iubitori de arginţi de cea mai joasă speţă, dornici să-şi satisfacă permanent ego-ul. Şi în această categorie se include „cu succes” şi cazul de faţă…

Sursa foto : www.enational.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo