Criteriul National

Am depășit Ungaria la capitolul PIB/ cap de locuitor? Distanța dintre noi și ei este de 800 de euro. Dar nu în favoarea noastră… – Finante – Banci

Am depășit Ungaria la capitolul PIB/ cap de locuitor? Distanța dintre noi și ei este de 800 de euro. Dar nu în favoarea noastră… – Finante – Banci
noiembrie 01
11:11 2021
O știre de la finalul săptămânii trecute spunea că România ar fi depășit Ungaria la PIB/ capita și că într-un an doi, vom depăși Polonia. Declarația i-a fost atribuită lui Marcel Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială și preluată imediat de fostul premier Florin Cîțu. Contactat de HotNews pentru a ne oferi mai multe detalii și cifre, Heroiu ne-a declarat că s-a referit la PIB/capita calculat la paritatea puterii de cumpărare (care armonizează indicii de inflaţie în ţările UE, făcând posibilă comparaţia între ele) și că expresia folosită a fost aceea că anul acesta am putea depăși Ungaria, neexistând în acest moment o certitudine în acest sens.

Distanța dintre România și Ungaria la capitolul PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare era la începutul acestui an de 800 de euro. Această distanță s-a micșorat în ultimii 3 ani, dar asta nu înseamnă că în acest an îi vom depăși pe vecinii maghiari. În 2018, distanța dintre noi a crescut, deși în anii anteriori tedința era de scădere.

Mai jos, evoluția acestei distanțe în ultimii 20 de ani:

Ce a mai spus Marcel Heroiu:

  • România este țara cu cea mai rapidă creștere economică din UE și una din cele mai rapide creșteri eocnomice din lume.
  • În 2000 PIB-ul pe cap de locuitor (ajustat la puterea de cumpărare) era 26% din media UE. În 2020 a ajuns la 72%
  • Zonele urbane funcționale sunt motoarele creșterii economice romănești – ele adună 76% din populația României și generează 98% din PIB

Impactul metropolitan nu se limitează, însă, la dimensiunea economică:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul