Criteriul National

Amazon, acuzată de dezinformare „uluitoare” privind Covid-19 în SUA / Cărțile care au stârnit furia legiuitorilor de la Washington – Coronavirus

Amazon, acuzată de dezinformare „uluitoare” privind Covid-19 în SUA / Cărțile care au stârnit furia legiuitorilor de la Washington – Coronavirus
septembrie 13
19:00 2021
​Senatoarea americană Elizabeth Warren a acuzat Amazon că vinde „dezinformare despre vaccinurile Covid-19 şi tratamente” prin algoritmi de căutare şi bestseller, relatează The Guardian.

Warren și-a formulat acuzațiile după ce Amazon a promovat o carte a unui autor pe care The New York Times l-a numit în luna iulie „cel mai influent distribuitor online de informaţii false despre coronavirus”.

Căutând „Covid-19” pe site, utilizatorul primeşte ca prim rezultat „The Truth About Covid-19”, de Joseph Mercola şi Ronnie Cummins, o carte care susţine că dezvăluie cum „eficienţa vaccinurilor a fost exagerată la nivel larg”, cum coronavirusul a fost fabricat în laborator în Wuhan şi cum „tratamente şi prevenirea sigure, simple şi ieftine au fost cenzurate şi ascunse pentru a crea o cale liberă pentru acceptarea vaccinurilor”.

Warren i-a scris directorului executiv al Amazon, Andy Jassy, despre îngrijorările ei că algoritmii de căutare ale retailerului online „par să contribuie la răspândirea dezinformării cu privire la Covid-19”.

Senatoarea de Massachusetts a făcut referire la o cercetare a echipei ei: căutările pe teme legate de pandemie au inclus în mod constant cărţi cotate foarte bine, etichetate favorabil, bazate pe neadevăruri despre vaccinurile anti-Covid şi tratamente.

Alte titluri care apar între primele rezultate ale căutărilor pe Amazon.com sunt „Reversing the Side Effects of the Covid-19 Vaccine” şi „Heal Covid-19 on Your Own”, a mai spus Warren.

Dezinformare uluitoare

„Este un exemplu uluitor de dezinformare”, a afirmat senatoarea, descriind ca „profund tulburător” faptul că Amazon îi „îndrumă pe numeroşi americani să îşi rişte sănătatea şi pe a apropiaţilor lor bazat pe informaţii înşelătoare şi eronate pe care le găsesc pe site-ul Amazon”.

Ea a cerut companiei să revizuiască imediat algoritmii, să raporteze public cu privire la cărţile care cuprind dezinformare şi să întocmească un plan de modificare a algoritmilor săi.

Lui Warren i s-a alăturat senatorul Adam Schiff, care i-a scris lui Jassy despre temerile lui că, atâta vreme cât produsele anti-vaccin rămân pe site, „Amazon profită direct de pe urma dezinformării anti-vaccin de senzaţie, în timp ce aceste teorii ale conspiraţiei continuă să contribuie direct la decesele asociate Covid-19”.

Schiff a făcut apel la Amazon să expună paşii pe care îi face în a se asigura că recomandările sale nu sunt folosite pentru a promova informaţii înşelătoare cu privire la sănătate.

Compania a transmis NPR într-un comunicat:

„Evaluăm constant cărţile pe care le listăm pentru a ne asigura că se conformează cu liniile noastre directoare de conţinut şi, ca serviciu suplimentar pentru clienţii noştri, în partea de sus a paginilor cu rezultatele relevante ale căutării facem legătura cu sfatul CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor) legat de Covid şi măsurile de protecţie”.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul