Criteriul National

ANALIZĂ! Independența mult visată a regiunilor istorice din Spania -un vis observat cu interes și precauție, după situația din Catalonia

ANALIZĂ! Independența mult visată a regiunilor istorice din Spania -un vis observat cu interes și precauție, după situația din Catalonia
octombrie 06
12:29 2017

Încă marcată de violența din anii atentatelor separatiștilor fanatici din ETA, Țara Bascilor nu intenționează să urmeze aceeași cale ca și provincia Catalonia.Astfel că după valul de evenimente din Catalonia, dorința de independență se pare că apoate afecta Țara Bascilor. În timp ce problema autodeterminării a agitat regiunea nordică a Spaniei pentru mai mult de patruzeci de ani, bascii observă cu interes, dar precauție, situația din Barcelona.

democratia

Contextul actual

La mijlocul lunii septembrie, în Bilbao s-au adunat peste 30.000 de persoane pentru a susține referendumul convocat de guvernul catalan. Au realizat chiar un sondaj în data de 1 octombrie. Acesta a avut efectul scontat care, dimpreună cu răspunsul venit destul de dur, brutal al guvernului spaniol a ” trezit” acea dorința de independență a bascilor, care au fost inactivi în ultimii ani.

Din presa occidentală se pot remarca anumite temeri. Unele dintre acestea sunt cât se poate de fondate, în actualul context socio-politic destul de tensionat.De aceea, separatismul unor vechi provincii istorice vine să întregească un tablou destul de înspăimantător.

Temeri ale mediului universitar

 „Aceasta este o secvență pozitivă pentru independență bască ”, a afirmat Jean-Pierre Massias, profesor de drept public la Universitatea din Bayonne (Pyrénées-Atlantiques) și specialist în problema bască. ”Ei au acum un exemplu, un precedent, pe care se pot baza. „

Gorka Landaburu- director al ziarului lunar spaniol Cambio 16 și un expert pe tema bască și catalană a afirmat despre referendumul recent c-ar fi  „o veste bună pentru separatisti“, dar nu pentru toți bascii. „Independenții reprezintă aproximativ 20-30% din populație. Restul nu a acceptat cauza catalană,” a spus domnia sa. ” Ei nu sunt de acord cu acest proces, le amintește de amintiri rele. „

Bascii sunt încă marcați de decenii de violență și terorism comise de separatiștii ETA, chiar dacă organizația a abandonat activitatea armată în anul 2011. „Din moment ce situația s-a calmat, totul merge de o asemenea manieră astfel încât bascii nu vor să se întoarcă. Ei au suferit destul din cauza acestei probleme de independență. Sunt vaccinați împotriva unor aventuri foarte precise.”

O mai mare autonomie decât în Catalonia-Țara Bascilor

steag tara bascilor

Aceasta va rămâne o regiune din Spania. De aceea se explică și prin faptul că Țara Bascilor se bucură de o autonomie mai mare decât Catalonia. „Țara Bascilor este cu siguranță regiunea cu cea mai mare putere din Europa”, explică Landaburu. Acestea includ așa-numitul „concierto economico“, care permite Guvernului Basc să colecteze și să gestioneze propria lor fiscalitate. Sunt autonome în comparație cu Madrid datorită acestui fapt. Și își administrează poliția, școala, sănătatea … „

Dar această lipsă de dorință de independență nu împiedică guvernul basc, condus de Partidul Naționalist Basc (PNV, de factură moderată), cu sprijinul Partidului Socialist Basc (PSOE ,filială regională), pentru a cere mai multe competențe de vis față de statul spaniol (gestionarea închisorilor, securitatea socială etc.). Într-o poziție puternică cu care se confruntă prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, care are nevoie de voturile membrilor de partid din regiunea bască pentru a obține majoritatea în Parlament, președintele PNV, Iñigo Urkullu, favorizează dialogul cu Madrid. După imaginile pline de violență comise de poliție (duminică 1 octombrie ) ca răspuns ferm din partea Madrid-ului, autoritățile se confruntă cu independența catalană,.

Cei cinci deputați PNV au anunțat că nu vor vota pentru moment, bugetul 2018, prevenindu-l pe Mariano Rajoy să aibă o majoritate.

„Suntem afectați, irațional“

Cu toate acestea, PNV este „într-o poziție dificilă“, potrivit lui Jean-Pierre Massias. „Acest partid optează pentru pragmatism, dialog, dar ei se pot găsi înșiși copleșiți de un val separatist care poate afecta toate sectoarele societății basce. Văzut în Catalonia, este afect, irațional, nu putem face nimic pentru a contracara acest tip de sentiment. „Și intransigența lui Rajoy împotriva guvernului catalan nu este de bun augur pentru PNV „ , a declarat M. Massias, ce a legat acest eveniment inclusiv de problema și soarta prizonierilor basci. Situația acestor persoane, condamnate sau în așteptarea unui proces pentru cazurile legate de terorism din regiunea bască este astăzi în centrul negocierilor dintre Madrid și guvernul basc dorește ca acești prizonieri să fie închiși în Franța, fiind mai aproape de familiile lor.

De asemenea domnii Massias și Landaburu exprimă continuu voința de independentă a bascilor și a catalanilor, prin a le acorda mai multă autonomie, printr-o revizuire a Constituției, instituită după moartea lui Franco în 1975.

Declarațiile acestea confirmă toate cele expuse deoarece ” trebuie să revizuiască și să modernizeze constituția pentru a da mai multă autonomie regiunilor (…) ” sugerează Gorka Landaburu. Jean-Pierre Massias este mai specific: „Spania va avea cu siguranță să evolueze spre un sistem federal cu națiuni, nu de naționalități, la fel ca în Marea Britanie, a declarat  Massias. Dar Spania ar fi trebuit ca acest lucru să fie făcut cu mult timp înainte. „Pentru un profesor de drept public, această evoluție ar oferi un spațiu de exprimare și o mai mare identitate la pretenţiile naționaliștilor. „

Sursa foto : 9AM, ALVARO BARRIENTOS / AP

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo