Criteriul National

Analiza mediatică privind relaţia NATO-Rusia 24-29 Mai 2016

Analiza mediatică privind relaţia NATO-Rusia  24-29 Mai 2016
mai 29
22:12 2016

STUDIUL MEDIATIC REFERITOR la conflictul Rusiei cu NATO pentru intervalul cuprins între 24 – 29 mai 2016

nato rusia

Moscova invocă permanent că lansatoarele verticale de rachete Mk-41 (Aegis), amplasate la Deveselu au fost folosite în trecut pentru lansarea de rachete cu rază medie de acțiune de pe nave militare americane. Acest tip de lansatoare ar fi fost utilizate de nave ale Forțelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare și rachete cu rază medie de acțiune de tip Tomahawk. Cel puţin aşa susţin jurnaliştii de la Isvestia.

GEORGIA-RUSSIA-SOUTH-OSSETIA-UNREST
Iar măsurile ruseşti de după activarea acutului antibalistic nu au lipsit
Constituirea unei baze militare in Siria, exact in zona protejata UNESCO din Palimira, dar si intelegerea bilaterala dintre Federatia Rusa si BIELORUSIA, cu privire la construirea unei baze commune care sa contracareze Scutul de la Deveselu’.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său belarus, Vladimir Makei, şi-au anunţat luni, la Minsk, decizia de a coopera în contracararea elementelor antibalistice, fără a oferi alte detalii, informează Voice of America
Rusia isi consolidează capacităţile militare la frontierele cu NATO, în principal în zona Mării Negre
„Efectivele rusesti din districtul militar sudic au fost suplimentate, fiind dotate cu arme având rază lungă de acţiune şi sisteme antiaeriene”, a precizat ministrul rus al Apărării. Tot el a mai declarat ca Rusia sustine ca Alianţa Nord-Atlantică este un „instrument de confruntare” militară iar: „NATO este un instrument creat pentru confruntare. Contribuţia NATO la stabilitatea şi securitatea Europei este discutabilă”, a comunicat luni Kremlinul.
Tancuri americane și sute de trupe, la granița cu Rusia

M1A2 Abrams MBT 01
Kremlinul acuză escaladarea tensiunilor -Un tanc american M1A2 Abrams a tras mai multe focuri către ținte răspândite într-o zonă militară care, până în anul 2001, era controlată de trupe rusești, în Georgia. Mobilizarea armată are loc în contextul unor exerciții militare, denumite Exercise Noble Partner, care includ sute de trupe americane, britanice și georgiene.
Exercițiile au ca scop întărirea relațiilor cu Georgia și apropierea acesteia de NATO, într-o perioadă în care tensiunile cu Kremlinul sunt în creștere, notează colegii nostri de la NBC News. Zona în care au loc exercițiile este doar la câțiva kilometri distanță de granița cu Rusia – și efectele au apărut imediat.
Moscova a acuzat această apropiere militară și a catalogat exercițiile ca “un pas mai aproape de escaladarea unui conflict militar și politic în sudul Caucazului”, după cum a anunțat ministrul rus de Externe.
NATO ÎŞI ÎNTĂREŞTE POZIŢIA ÎN FLANCUL SUDIC, PRIN ACCEPTAREA Muntenegrului în Alianţa NATO, iar acest fapt strică strategia de atac militar din sudul UE.
Procesul de extindere a Alianţei nord-tlantice riscă să exacerbeze tensiunile pe continentul european, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, după ce Muntenegru a fost invitat să adere la NATO.
„Trebuie să-l judecăm pe preşedintele (rus Vladimir) Putin după faptele, ci nu după vorbele sale“, a îndemnat el. Liderul de la Kremlin „a invadat Georgia, a invadat Crimeea, a invadat Ucraina. A folosit forţa şi a scăpat nepedepsit“, a subliniat generalul.

Concluziile vizitei lui Klaus Iohannis în Lituania: mica alianţă împotriva marelui pericolul de la Răsărit. „Ameninţările sunt înţelese la modul just de SUA”

b

Securitatea flancului estic al NATO şi parcursul european al Ucrainei şi al Republicii Moldova, în contextul în care Rusia este privită ca un pericol continuu, au fost principalele teme ale discuţiei dintre Klaus Iohannis şi Dalia Grybauskaite, unul dintre cei mai critici lideri europeni la adresa lui Vladimir Putin. Practic, întâlnirea a creionat poziţiile pe care România şi Lituania le vor avea în iulie, la summitul NATO de Varşovia.

Aşadar, o poziţie tranşantă a Daliei Grybauskaite cu privire la scutul antirachetă de la Deveselu, în condiţiile în care, deşi vorbim de un sistem defensiv, Rusia a lansat un val dur de critici la adresa SUA. Pentru curajul de a înfrunta Moscova, presa europeană a numit-o pe Dalia Grybauskaite „Doamna de Fier” a ţărilor baltice sau „Magnolia de oţel”.

c

În vizita din Lituania, preşedintele Klaus Iohannis a vizitat şi Centrul de Tehnologie şi Inovaţie Sunrise Valley din Vilnius, cel mai mare institut de cercetare ştiinţifică din Lituania, model pentru laserul de la Măgurele, aflat în faza de construcţie. De altfel, din delegaţia prezidenţială a făcut parte şi profesorul Nicolae-Victor Zamfir, coordonatorul proiectului de la Măgurele, denumit oficial Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP)

 

Dacă lucrurile merg aşa, un război cu Rusia este iminent susţine un General britanic

Acesta crede că primele confruntări directe ar putea începe în 2017, consideră expertul militar, iar astfel Occidentul se îndreaptă spre un război cu Rusia, scrie The Guardian.
Generalul britanic în rezervă Sir Alexander Richard Shirreff, care a fost comandant suprem adjunct al forţelor NATO în Europa, crede că Rusia va anexa noi teritorii în estul Ucrainei, va deschide un coridor terestru spre Crimeea şi va invada ţările baltice
„Sunt convins că Putin vrea să vadă Rusia o mare putere din nou. Sunt convins că va folosi orice ocazie pentru a realiza acest lucru”, scrie Shirreff.

shi

El susţine însă că scenariul sau se bazează pe experienţa acumulată în cadrul NATO în ceea ce priveşte scenariile de simulare a potenţialelor conflicte.În opinia sa, evenimentele vor începe să se deruleze încă de anul viitor, dacă nu vor fi făcuţi paşii necesari pentru evitarea acestui conflict.
Fostul comandant NATO consideră că Rusia este în prezent cel mai periculos adversar al Occidentului şi consideră că preşedintele Vladimir Putin poate fi oprit doar dacă Vestul realizează că există o posibilitate reală de război şi ia măsuri urgenţe.
„Marea Britanie este acum prea puţin diferită faţă de orice altă democraţie socială europeană semipacifistă, mai interesată în protejarea bunăstării şi a profiturilor decât în menţinerea unei apărării adecvate”, spune el.
Despre UE şi pericolele ce vin dinspre Rusia, în dezbatere la Universitatea „Al. I.Cuza”

Fostul ministru de externe polonez Radek Sikorski a fost la Iaşi cu ocazia celei de-a cincea conferinţe internaţionale EURIT, organizată de Centrul de Studii Europene din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Tema conferinţei a fost „Parteneriatul estic sub presiune- este nevoie de o regândire?”

e

Fostul ministru polonez a vorbit despre situaţia Azerbaijan-ului, a Armeniei şi a Donbass-ului, o regiune din Ucraina luată de Rusia. „Nu consider că este timpul extinderii UE, ci timpul consolidării ambiţiilor acestor ţări din Europa. Rusia trebuie să revină la o formă care să respecte legile internaţionale, mai întâi, iar mai apoi noi să facem Rusiei o propunere generoasă de colaborare. Dar nu putem tolera în secolul XXI un comportament agresiv, vrem Rusia ca partener, dar pentru ca asta să se întâmple, nu trebuie să ne fie teamă de Rusia. Iar nouă ne este frică de Rusia atâta timp cât aceasta îşi invadează vecinii”

Interviu cu analistul american Robert D. Kaplan: Rusia are mai multe interese strategice în România decât SUA

Analistul american Robert D. Kaplan: „România se descurcă surprinzător de bine…”

Analistul şi scriitorul american Robert D. Kaplan afirmă despre România că este o ţară cu un sistem politic mai sănătos, în comparaţie cu Polonia, Ungaria şi Bulgaria.
Kaplan vorbeşte despre lupta românilor împotriva corupţiei şi despre relaţia cu totul specială între România şi SUA. El nu uită să evidenţieze şi faptul că România are un ritm alert de creştere economică, faţă de restul statelor din estul Europei.
E greu să găsești o fostă țară membră a Pactului de la Varșovia în care politica și economia să fie la un nivel atât de bun ca în România. (…) Rata creșterii economice a României este la un nivel ridicat în comparație cu cele din restul Europei”, arată Robert D. Kaplan.
Kaplan scoate în evidenţă şi faptul că în România nu există un partid pro-rus, şi că orientarea ţării spre vest, cu precădere spre America, este mai mult decât evident.

kaplan
„Românii sunt orientați către vest, vor un guvern pro-occidental și sunt aliați naturali ai Statelor Unite. Mai ales de când Polonia a început să treacă prin niște momente mai dificile pe plan intern, pe plan politic, cred că americanii și românii, din punct de vedere diplomatic și strategic, au o viziune similară la un nivel care nu poate fi contestat. E greu să ajungi la o relație mai apropiată decât aceasta. Desigur, dați-mi voie să adaug, România ar vrea ca administrația Obama să facă mai multe, evident, ar vrea o politică externă americană mai puternică față de Europa Centrală și de Est, vizavi de Rusia. Prin urmare, România nu va obține tot ce vrea, dar având în vedere haosul și realitățile istoriei, cred că relația româno-americană este foarte sănătoasă”.
Scriitorul și analistul american Robert D. Kaplan crede că Ungaria încă își mai dorește “să recupereze teritoriile pierdute”, între ele și Transilvania. Kaplan știe că nimeni la Budapesta nu vorbește “public” și “deschis” despre acest ideal, dar susține că “acest lucru există în rădăcinile politicii externe ungare”. Rusia și Ungaria “ar putea colabora” pentru revenirea la Ungaria Mare, declară analistul american, amintind, însă că “Statele Unite sunt un factor descurajant” pentru orice aranjament de acest fel.

11
Luna trecută, a apărut în Statele Unite voulmul despre România al analistului Robert D. Kaplan sub titlul, “În umbra Europei”, carte care va fi lansată în luna octombrie și în limba română la Editura Humanitas. Scriitorul și analistul american speră că acest volum ar putea așeza și “mai bine” România pe harta Washington-ului.
Acesta crede că economia Rusiei va merge din rău în mai rău și din acest motiv agresiunile Rusiei în afară vor merge la fel din rău în mai rău. Strategia lui Vladimir Putin este de a crea enclave rusești, spații destinate contrabandei, locuri care nu sunt de loc state legale, ca Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabah, dar care pot fi folosite de Moscova pentru a controla statele pe teritoriul cărora există aceste enclave.
Serbia, Bulgaria și celalte state slave au legătură lingvistică naturală. Ele au tradiționale istorice. România nu are. Pe de altă parte, Ungaria este diferită și cu toate că nu este o țară slavă, se orienteză spre Rusia datorită premierului Viktor Orban. Cred că Ungaria, în adâncul său, își dorește să recupereze teritoriile pierdute. Nimeni nu spune acest lucru deschis, în public, dar cred acest lucru există în rădăcinile politicii externe ungare.

soldati-americani-465x390
Cred că Rusia și Ungaria ar putea colabora în legătură cu acest lucru până la un punct, dar în același timp, nu uitați, că Statele Unite sunt un factor descurajant în această ecuație. Statele Unite trimite mai multe trupe americane în Europa, mai mult echipament militar și după cum vedem există o mare rezistență împotriva agresiunii lui Vladimir Putin. Cred că avem motive de optimism.
Cu privire la Republica Moldova acesta are un pragmatic punct de vedere pe care vi-l vom expune in randurile ce urmeaza: “Cred că marile puteri trebuie să ajute R. Moldova. România poate la rândul ei fi de folos, dar n-ar trebui să intre într-o astfel de combinație: ar fi prea provocator pentru Moscova. Eu cred că deocamdată România este norocoasă: nu s-a reunit cu Republica Moldova, nu este parte a Spațiului Schengen și nu a aderat la Euro Zonă. Dacă ar fi fost membră a zonei euro ar fi ajuns ca Grecia, iar în Schengen ar fi avut multe bătăi de cap cu refugiații. Reunificarea cu R. Moldova ar fi dus la o situație internă care ar fi fost de departe mult mai rea decât cea actuală.

2
R.D.K.: Rusia poate acționa indirect: poate încerca să facă statele est-europene să fie mai dependente de Moscova din punct de vedere energetic, poate pune în operă operațiuni subversive cu ajutorul serviciilor secrete, poate susține crima organizată, poate influența mass-media sau chiar partidele. Toate acestea par să existe mai puțin în România decât în cazul vecinilor slavici ai țării dvs. Dar există întotdeauna un risc.
Rusia crede că Europa Centrală și de Est este o zonă tradițională a influenței sale imperiale
R.D.K.: Prezic o slăbire a Uniunii Europene, nu sfârșitul ei. Cred că reacțiile diferite față de refugiații musulmani care vin din Africa și Orientul Mijlociu aruncă în aer Europa și conduce la regândirea granițelor libere și amenință Spațiul Schengen. UE se frânge sub propria-i greutate. Deci Rusia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord se alătură Europei într-o singură mare zonă geopolitică, cu toate că înainte UE era separată de toate acestea.
R.D.K.: Cred că pentru moment România se află într-o poziție bună, tocmai fiindă este în afara Schengen și a Zonei Euro, fiind în același timp în interiorul UE. Situația s-ar putea schimba în viitor. Dacă vor avea lor reforme economice în UE, atunci România ar trebui să adere la Schengen sau la Zona Euro, dar nu acum.

33
Într-adevăr geografia României a fost tragică. România are trebuie să-și întărească instituțiile, să lupte împotriva corupției și să creeze un mediu atractiv pentru investițiile străine.
R.D.K.: România trebuie să-și întărească armata din motive geopolitice evidente. Cred că țara a făcut progrese serioase în acest sens în ultimii 20 de ani. S-ar putea apăra si singură destul de bine pentru că are o puternică identitate națională. O coeziune internă serioasă și o identitate națională puternică sunt importante și ajută imens din punct de vedere militar, însă e bine pentru România să găzduiască trupe americane pe teritoriul său ca o măsură de protecție suplimentara împotriva unei eventuale reacţii militare ale Rusiei.
Preşedintele Iohannis a invitat joi la New York, investitorii americani să vină în România, vorbind despre situaţia economică a ţării şi potenţialul din domenii precum piaţa de capital sau sectorul energetic, şi a afirmat că dimensiunea economică a parteneriatului cu SUA reprezintă „o prioritate”.
Klaus Iohannis le-a transmis investitorilor mai multe date despre economia românească, în special în relaţile bilaterale. Astfel, preşedintele a afirmat că în ultimii 5 ani s-a dublat comerţul dintre România şi SUA, atingând 2 miliarde de dolari în 2014.
„Sperăm că această tendinţă ascendentă va continua, astfel încât SUA să devină unul dintre principalii investitori în România”, a afirmat preşedintele.

IOHANNIS-SUA
„Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue şi chiar să se accelereze în anii următori”, a spus Iohannis, referindu-se la al cincilea an consecutiv de creştere economică a României.
Preşedintele a atras însă atenţia că România este conştientă de dificultăţile şi problemele care persistă în anumite domenii. „Preocuparea investitorilor privind nevoia de a spori transparenţa sau predictibilitatea fiscală şi legislativă este în întregime legitimă”, a spus Iohannis, dând asigurări că România face eforturi pentru a remedia aceste probleme.
Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis le-a vorbit investitorilor şi despre educaţie, cercetare sau inovaţie.
„Putem pune la dispoziţie o gamă valoroasă de ingineri, experţi IT, iniţiatori de proiecte şi matematicieni care sunt angajaţi în proiecte europene de cercetare în high-tech”, a spus preşedintele.
„România beneficiază de susţinerea Statelor Unite în procesul transformării sale într-o ţară angajată să slujească democraţia, drepturilor omului, statul de drept şi buna guvernanţă. România a fost şi este un partener loial Statelor Unite în promovarea viziunii noastre comune a unei lumi libere şi paşnice”, a mai spus Klaus Iohannis.
Rusia avertizează!…
Dacă Suedia se va decide să adere la NATO, va trebui să luăm măsuri
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov  a declarat joi că Rusia va lua măsuri „militare și tehnice”, în cazul în care Suedia va adera la NATO

Potrivit agenției TASS,Lavrov nu a precizat despre ce măsuri este vorba, limitându-se să afirme că aceasta priveşte Ministerul Apărării şi Statul Major al armatei ruse. „În cazul în care Suedia se va decide să adere la NATO (…) va trebui să luăm desigur măsurile necesare militare şi tehnice la frontiera noastră nordică, în baza faptului că de cealaltă parte a graniţei se află un bloc politico-militar care consideră Rusia o ameninţare şi vrea s-o descurajeze în orice mod posibil”, a spus diplomatul rus, într-un interviu acordat ziarului Dagens Nyheter.

d
Lavrov a mai spus că Rusia nu este interesată de o escaladare a activităţii militare de confruntare în Europa. În opinia sa, o minoritate rusofobă doreşte să unifice NATO pe un fundament antirusesc, prezentând Rusia ca pe o ameninţare pentru întreaga lume. În acest context, Lavrov a menţionat Lituania ca fiind la ora actuală cea mai rusofobă şi agresivă ţară membră a NATO la adresa Moscovei. Aceasta ar impune Alianţei, în baza principiului de consens, să meargă pe o linie antirusească fermă, a spus Lavrov, citat de TASS.
Oraşul turc Kilis, de la frontiera cu Siria, a fost în mod frecvent ţinta de atacurilor cu rachete dinspre zonele controlate de gruparea Stat Islamic, care s-au soldat cu 21 de morţi şi mai multe clădiri distruse.
Drept răspuns, Turcia şi coaliţia coordonată de Statele Unite au efectuat o serie de raiduri aeriene şi bombardamente de artilerie, în urma cărora au murit zeci de militanţi islamişti. Oficialii de la Ankara cer coaliţiei să acorde mai mult sprijin Turciei în efortul de securizare a frontierei sale sudice.

„ISTORIA SE SCRIE ACUM!” zise PUTIN

p
La ordinul lui Putin, RUSIA ACŢIONEAZĂ în Marea Neagră, iar NATO ÎN ALERTĂ. Lumea aşteaptă REACŢIILE ALIANŢEI.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a autorizat vinery mai multe acţiuni de amploare ale flotei în Marea Neagră. NATO este în alertă şi toată planeta aşteaptă să afle care vor fi reacţiile Alianţei Nord-Atlantice în legătură cu mişcările militare de amploare ale Rusiei.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că regiunile de sud-vest, la frontierele cu state membre NATO, în principal în zona Mării Negre, au fost consolidate din punct de vedere militar
“Este vorba de o reacţie la încercările unor ţări de a extinde prezenţa militară în apropierea frontierelor Rusiei. Efectivele în districtul militar sudic au fost suplimentate, fiind dotate cu arme având rază lungă de acţiune şi sisteme antiaeriene. În ultimii trei ani, capacităţile militare ruse au crescut cu 32%”, a declarat Şoigu, conform Associated Press.

77
A început cumva cel de-al treilea război mondial pe nesimțite zilele astea? Nu de alta,dar până și istoricii care se vor uita mai tîrziu la perioada noastră vor găsi semnele lui clare în nerespectarea acordului de la Geneva, așa cum destui istorici britanici ai celui de al Doilea Război Mondial încep povestea cu fluturarea acordului de la München de către Chamberlain și declarația lui că pacea Europei a fost definitiv salvată!

Nu ar fi prima oară cînd lumea occidentală, fără să vrea și să fie gata pentru un război, e provocată de o țară excesiv de agresivă și care calcă toate regulile internaționale, nici nu sînt aranjamentele de securitate de azi așa de mult superioare celor de la Liga Națiunilor. Există zilele astea voci care flutură spectrul acestei amenințări, tot așa cum la începutul crizei economice nu era conferință interațională la care vreun economist să nu scoată graficele Marii Depresiuni și să nu arate ce periculos de similare sînt curbele indicilor bursieri de azi cu cele de atunci.O să trecem în revistă cele două seturi de argumente, pro și contra.

7

De partea ipotezei că războiul e inevitabil sînt câțiva oameni care de mulți ani continuă să lupte în Războiul Rece și mai ales să arate că Rusia nu s-a demobilizat niciodată, numai Occidentul a făcut-o, care l-au demascat pe Edward Snowden ca pe un trădător al Vestului, nu un erou, care au făcut tot ce au putut ca la nivelul rămas mereu marginal al chestiunii politice unde stabilim frontiera de est a Europei (că europenii aveau griji economice, iar americanii Irak-ul și Afganistanul) să se avanseze totuși mereu, treptat, prin politica pașilor mărunți, spre Est.

Datorită lor țări cu elite de mare calitate, precum cele baltice sau Georgia au reușit să devină independente și să iasă din sfera de influență rusească, ceea ce nu era conform cu planurile Rusiei. De cîte ori li s-a tăiat gazul, sau sabotat energia sau sponsorizat mișcări interne de destabilizare știm numai aproximativ, dar mult mai des decît se vede la știri: existența acestor state e un enorm succes al elitelor lor și al minorității din lumea politică occidentală care a agreat politica să ne împingem cît se poate în frontiera rusească fără a discuta vreodată pe față unde ne oprim. Amenințarea la adresa lor, acum că Rusia a spus halt, e principalul motiv pentru care suntem chemați la lupta cea mare.

 

Serghei Lavrov:„Totodată, Rusia rămâne angajată în construirea unei arhitecturi reciproc avantajoase și a unei cooperări pan-europene largi în domeniul securității, bazate pe principiul indivizibilității sale, conform dreptului internațional. Mizăm pe faptul că în NATO va prevala în cele din urmă bunul simț și partenerii noștri occidentali vor găsi puterea de a renunța la construcția de scheme de confruntare, justificate prin tendința de a asigura propria securitate din contul altora” si „Nu aș vrea să mă asemui acelor politicieni iresponsabili care, de dragul propriilor ambiții, sunt gata să jertfească cu ușurință interesele de menținere a păcii și stabilității în Europa și, fără a ține cont de urmări, continuă să mărească mizele dezvoltând dispozițiile alarmiste”, a subliniat ministrul rus. Sputnik Moldova
Presedintele Dumei de Stat al Rusiei e de părere că ţările baltice, SUA, România, Polonia, MareaBritanie par că au ca miză o confruntare cu Rusia.

f
Se pare ca preşedintele Comitetului Internaţional al Dumei de Stat, domnul Alexei Pushkov a facut public in Rossiiskaya Gazeta, faptul ca anumite state din NATO ar exagera in mod deliberat faptul ca isi i-au masuri de securitate pe motive neintemeiate, folosind Rusia pe post de sperietaoare,… iar asta se observa in mod deosebit in tarile baltice si Polonia, dar şi în România. Alături de acestea, SUA şi chiar Marea Britanie s-a alaturat incat pare ca au ca miza o confruntare directă cu RUSIA…
Oficialul rus a mai subliniat ca Rusia nu va ceda sub nici oforma si nu se sperie de atitudinea agresiva a tinerelor tari europene si ca inca mai spera ca SUA sa tina cont de actul fondator din 1997 care face referire la relaţia NATO – Rusia. Acesta a mai aratat ca NATO este parte agresoare si ca datorita acestui fapt Rusia reacţionează corespunzător şi că „aceste lucruri nu sunt nimic altceva decât o frunză de smochin care are rolul de a acoperi intensificarea prezenţei militare NATO la graniţa cu Rusia şi pregătirea pentru noi decizii agresive la summitul de la Varşovia”.

a

În această ecuaţie a relaţiilor dintre NATO si Rusia, trebuie amintit că Ungaria duce tratative ascunse cu Serghei Lavrov pentru modernizarea avioanelor şi elicopterelor din armata Ungariei. Acest fapt a fost făcut public de oficialul rus după ce miercuri a avut o întrevedere secretă cu omologul său ungar, Peter Szijjarto.
Din punctul nostru de vedere, subliniem inca odata faptul ca Ungaria, ca membra NATO ar trebui să folosească armament de provenienţă europeană sau americană, nicidecum rusească, deoarece trebuie să fie conforme cu muniţia folosită de Alianţa din care face parte.În caz de extremă urgenţă, nu va putea coopera şi nu îşi va aduce aportul său de membru al NATO. Avest fapt arată clar că va fi la mâna Moscovei şi că Rusia are de gând să folosească Ungaria drept bază într-un eventual conflict armat. Această acţiune trebuie să fie distrusă de la început.

v

Mai luăm în considerare si caracterul dualist al politicienilor maghiari care au demonstrate ca sunt oameni fara cuvant si ca se folosesc de NATO doar ca sa profite si au dovedit de nenumarate ori că sunt un neam de trădători. Este posibil ca ei să transfere tehnologie militară NATO catre Rusia. Atenţie NATO Inteligence la Ungaria!….
Ungurii au tradat atat UE cat si NATO. Poate ca a sosit momentul ca la Budapesta sa se instaureze un govern pro American. Domnul Soros ar fi poate cel mai bun manager American si ar rezolva aceasta “ciuma supurentă” la Budapesta. Victor Orban este un prorus convins, iar tatal sau a fost unul dintre oamenii NKVD-ului care a sustinut Armata Rusă in 1956 la Budapesta.
Ministru polonez, reacţie după avertismentul dat de Putin: Scutul antirachetă din Polonia nu reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei
Ministrul Aparari DIN Polonia Domnul Waszczykowski a răspuns Domnului PUTIN ca nu trebuie să-şi facă grijă de sistemul de aparare antibalistic din Polonia pentru ca nu este îndreptată împotriva Rusiei.

u
Putin aflat la Atena, vineri seară, alături de premierul grec, Alexis Tsipras, a menţionat printre altele ca avertismentul asupra scutului antirachetă din România şi Polonia, nu a fost luat în seamă de către NATO. Acesta acuzând că, deşi Moscova a solicitat de nenumărate ori că va lua măsuri represive, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.
MAE din România a reacţionat imediat, ieri sâmbătă 28.05.2016, la afirmaţiile nefondate ale lui Vladimir Putin, precizând că „distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă”.
Tot ieri, la Bucureşti, MAE a mai precizat ca cordul bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antibalistice, reglementează foarte strict, caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi este in conformitate cu prevederile Cartei ONU. Nu încalcă nicio prevedere internaţionalî sau vreun alt agreement de nici un fel, iar Rusia, prin liderii sai distorsioneaza realitatea pentru a menţine o atmosferă tensionată.

La aceste afirmaţii, fostul preşedinte Traian Băsescu a sesizat un alt aspect important în discursul lui Putin de la Atena, care  de această dată era direcţionat catre populaţia României, nu către politicienii de la Bucureşti, Iar acest aspect trebuie luat în calcul pentru ca Putin “ este într-un moment in care prestigiul sau din ultimii 27 de ani, a coborat sub nivelul unui propagandist”, a mai subliniat fostul preşedinte al României.
Băsescu a mai spus că oamenii politici ştiu foarte bine că obiective industriale strategice, aglomerări urbane sau obiective militare din România au devenit ţinte posibile pentru armata Federaţiei Ruse imediat după intrarea în NATO.

cal
Punctul de vedere al ziarului nostru este că Rusia lui Putin caută aliaţi din cadrul NATO, încercand sa submineze Alianţa din interior. Se pare că strategii rusi concep un plan de atac militar aeoro – terestru cu forţe din sudul Europei (din Grecia) dar şi radicale şi externe din Ungaria. Considerăm că Grecia şi Ungaria reprezinta CALUL TROIAN al NATO şi al UE şi ca trebuiesc luate măsuri urgente , până când nu va fi prea târziu!…

 

Duminică 29.05.2016 

Prestigiosul domn Genaral al SUA Generalul James Jones a fost primit de curând de către Preşedintele României Klaus IOHANNIS, iar cu acest prilej, fostul commandant Suprem al NATO, a susţinut ideea ca un coridor de securitate între Marea Baltică şi Marea Neagră, ar descuraja RUSIA !

jones

Generalul ( de patru stele) James Jones este unul dintre cei mai importanţi lideri militari americani, cu o carieră prestigioasă în domeniul securităţii naţionale. A fost comandant al Corpului Infanteriei Marine al SUA, 1999-2003 şi a deţinut funcţia de Comandat Suprem al Forţelor Aliate în Europa, SACEUR, în perioada 2003-2006. În 2007 a fost numit de Departamentul de Stat, trimis special pentru probleme de securitate în Orientul Mijlociu, după care a devenit preşedinte Atlantic Council. În 2009, preşedintele Barack Obama l-a desemnat în funcţia de Consilier pentru Securitate Naţională, post pe care l-a deţinut aproape doi ani.
La sfârşitul întrevederii cu oficialii români, Domnul James Jones a mai afirmat că: “ Sunt încurajat de ceea ce am văzut şi am auzit după discuţiile cu preşedintele, cu ministrul Apărării şi ministrul de Externe. Au fost două zile foarte rodnice şi mă voi întoarce în Statele Unite cu gândul la modalităţi în care putem să ajutăm mai mult aici, în România şi, mai ales, în Marea Neagră.”
Domnia sa a mai subliniat că s-a decis sa se dezvolte chiar şi o relaţie economică pe direcşia nord –sud, cu logistica şi infrastructura adecvată. Întodeauna se consolidează securitatea regională şi prin măsuri cu caracter economic. Acesta nu a specificat  nimic cu privire la Ungaria şi Grecia, fapt ce înseamnă ca nu trebuie sa ne facem încă griji…

g

Încheiem acest articol cu incidentul petrecut în Marea Neagra în timpul unui exerciţiu militar al NATO, când o fregată aparţinând Franţei s-a alăturat Flotei româno –bulgaro-turce. Am lăsat acest eveniment (déjà relaltat în presa românească şi internaţională) spre finalul articolului în mod deliberat pentru că este demn de luat în calcul şi că acolo, pe mare au fost prezenţi si specialiştii ziarului nostru Criteriul Naţional, care vă vora destăinui aspecte senzaţionale de la bordul unei nave militare.

Nefiind străini de acest aspect al luptei pe mare, dorim să vă împărtăşim ceva ce niciun jurnalist nu a avut şansă de a nota! Este vorba de faptul ca operatiunea de saptamana trecuta s-a incheiat cu un real succes… multi au scris că s-au efectuat simulări de lupte antisubmarine şi antiaeriană… DA!… Aşa este, la prima vedere. Spunem asta pentru ca trebuia ca să se testeze capacitatea sistemul de spionaj al Rusiei si eficienţa navala a Cernomorskyflot!… Adică a flotei ruse din Marea Neagră.

x
Apoi s-au testat reacţtia navei ruseşti din momentul în care a fost pornit si generatorul de unde electromagnetice. Din acel moment tehnicienii specializaţi în arme sub apă au trimis o dronă de spionaj cu propulsie specială, care nu poate fi detectată de hidrolocaţie. Sensibilitatea senzorilor folosiţi a inregistrat absolut toate comenzile din (compartimentele aflate sub nivelul apei) interirul navei ruse. Viteza maximă a dronei poate ajunge chiar la 80 de noduri sub apă, ne-a menţionat specialistul american care a dorit ca identitatea să-i fie protejată.

La acea viteza, drona poate fi auzită, însă specialiştii de la hidrolocaţie nu cunosc sunetul şi până sa se prindă, drona poate lovi ţinta. Trebuie făcută precizarea ca această drona are două versiuni, una de căutare şi cercetare, iar cea de a doua poate fi folosită pe post de torpilă inteligentă!…

Însă în cazul de săptamana aceasta, viteza de deplasare a fost de 15 noduri, deoarece nu poate fi detectată şi pe lângă faptul că poate scana fundul mării şi poate depista chiar şi un submarin aşezat pe fundul mării cu motoarele oprite (ca să nu fie detectat). Drona a înregistrat informaţii cu privire la dotarea vaporului, însă, cu siguranţă relevă  ceea ce se ascunde sub oglinda apei, adică mai exact la opera vie a navei ruseşti. S-au studiat punctele vulnerabile şi s-a testat modalitatea de a plasa dispozitive explozibile cu prindere magnetică.Dar cea mai interesantă aplicatie tehnică ni s-a parut cea cu undele acustice de înaltă frecvenţă, care sunt capabile să fisureze sudura filelor de bordaj sau acolo unde rugina a subţiat grosimea filei de bordaj.

o

Majoritatea navelor ruseşti sunt vechi şi prost întreţinute. Prin această metodă se poate afla sşi grosimea filei de bordaj sau cât de gros este blindajul navei, bineînţeles dacă acesta există. Generatorul poate distruge un blindaj de până la 1 metru grosime. Drona mai are si un dispozitiv care se prinde de bordajul navei in opera vie si care creeaza un compartiment lipit in care se taie nava cu LASER. În prezent se lucreaza la un dispozitiv care să taie nava în două bucăţi începând cu prova şi terminând cu pupa, astfel încât jumatatea de jos se va scufunda în apă fără ca cei de sus să realizeze ce anume se întâmplă. În cadrul flotei NATO va intra şi o navă de tip Mistral ce va fi achizitionata din Egipt. Aceasta va opera cu infanterişti marini ai SUA, României şi Bulgariei.
Sperăm ca apreciaţi faptul că de fiecare dată, prezentăm ceva nou şi original, care numai redactorilor ziarului Criteriului Naţional le este destăinuit. De aceea, pe această cale dorim să transmitem colegilor din presă şi să nu fie supăraţi,dar acesta este meritul nostru. Singurii care au fost acceptaţi la bord am fost doar noi.

777

 

Ne luăm rămas bun şi vă promitem ca vom reveni şi cu alte amănunte incendiare în ediţiile viitoare ale acestei platorme de new-media, pe care-l citiţi din ce în ce mai mulţi şi care este cu siguranţă pe masa tuturor preşedintilor de stat care se respectă.

 

 

Sursa foto : www.google.com

 

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu