Criteriul National

Analiza săptămânală a relaţiei NATO – Rusia aferentă perioadei 03 – 10 iunie 2016

Analiza săptămânală a relaţiei NATO – Rusia aferentă perioadei 03 – 10 iunie 2016
iunie 10
23:50 2016

 

front

 

Pentru inceput am vrea să vă aducem la cunoştinţă că această săptămână ce tocmai s-a scurt a fost una plină de activitate mediatică pe segmentul politicii externe, cu declaraţii incendiare de ambele părţi , care au culminat prin exerciţii militare de mare amploare. Subiectul ce a aprins discuţii aprige atât în talkshow-uri TV sau în presa scrisă este clar că îl intuiţi déjà.Acesta se referă la relaţia tot mai aprinsă dintre NATO şi Rusia.

Ca să vă faceţi o imagine de ansamblu vom trece în revistă subiectele cele mai importante ale săptămânii şi pe care le vom comenta în detaliu, aşa cum déjà sunteţi obişnuiţi. Iar când vă spunem acest aspect vă vom dovedi şi de această dată că avem informaţii mult mai detaliate comparativ cu toţi ceilalţi colegi de breaslă. Nu pentru că ne-ar fi murit lăudătorii, “Doamne fereşte”…dar o putem afirma deoarece toţi ceilalţi nu au cum să realizeze aşa ceva, pentru că nu au suficientă pregătire în acest domeniu.

Începem cu Serghei Lavrov , ministrul  rus de Externe ce a criticat planul NATO de a instala echipamente militare suplimentare în ţările est-europene, dar iîn mod special în ROMÂNIA,  iar Rusia spera ca NATO că îşi va înceta jocul pentru a nu se ajunge la „o confruntare militară” cu „consecinţe grave”.

armata SUA

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedintiei Rusiei nu a comentat pe această temă susţinând că o va face după ce va exista un răspuns oficial din partea reprezentanţilor americani, însă aceştia au declarat că Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene, în efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că peste 50 de avioane şi elicoptere militare vor efectua manevre în sud-vestul Rusiei, pe litoralul Mării Negre, în regiunile Crimeea şi Rostov:  „La exerciţiile de trei zile participă peste 50 de aparate de zbor, inclusiv elicoptere Mi-28N, Ka-52 şi Mi-35M, precum şi avioane Antonov-12, Antonov-26, Suhoi-30SM şi Suhoi-27″, a precizat Agenţia Tass.

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat luni 6 Iunie exerciţiul Baltops 16 care se desfăşoară în premieră pe teritoriul Finlandei. Trebuie sa va mentionam ca Finlanda,  nu este membră NATO, dar găzduieşte  exerciţiul militar organizat de NATO, insa spre nemulţumirea Rusiei.

 Rușii au amenințat Finlanda! “Vom răspunde pe măsură manevrelor NATO din Marea Baltică”

Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov și-a avertizat omologul de la Helsinki că Moscova va răspunde prin mijloace încă nespecificate, iar Timo Soini, Ministrul Afacerilor Externe al Finlanei a primit vestea chiar la începutul acestei săptămâni, în cadrul  conferinței organizate la Moscova, în care Lavrov si-a aratat indignarea față de găzduirea  exercițiului naval anual Baltops 16.

Serghei Lavrov a mai precizat in mod apasat ca: „Nu ne ascundem reacția negativă împotriva mișcării infrastructurii militare NATO înspre granițele noastre și a atragerii altor țări în activitatea militară a blocului euro-atlantic”. Finlanda are deja un parteneriat de ajutor militar cu tara vecina Suedia, care si ea doreste sa adere la NATO.

Lavrov consideră că Finlanda își asumă anumite provocări prin întărirea cooperării cu blocul nord-atlantic, dar și prin deschiderea cooperării militare cu Suedia, care este in stadiul de partener strategic al NATO, insa nu membru cu drepturi depline.

mare

Ei bine aici trebuie să amintim faptul că oficialii de la Kremlin au realizat în mod clar că Europa de est nu poate fi atacată şi nici măcar invadată, în aceste condiţii deoarece chiar în ziua următoare, marţi 7 iunie 2016 urma să se execute un mare exercitţu al Alianţei Nord Atlantice, ceva mai la sud.

Poate că vă întrebaţi de ce Rusia încearcă să penetreze Nordul Europei? Păi vă spunem tot noi, că suntem deja cei mai bine informaţi, iar cine are informaţia, se zice că stăpâneşte situaţia. Alţii spun şi apelează la maxime afirmând că informaţia înseamna putere!Da, aşa este!… Dar să vă spunem noi ce am găsit în trecutul istoric al Finlandei… În timpul Imperiului Ţarist, Finlanda a avut o perioadă de timp în care era parte a Imperiului rus, darm cum-necum a reuşit să se elibereze. Apoi cu puţin timp de a izbucni cel de-al Doilea Război Mondial,Finlanda a fost invadată în numai trei zile de către URSS, la ordinul lui Stalin.

Cum a fost posibil acest lucru şi de ce nu s-a scris în istorie acest aspect? Nu ştim să vă răspundem, dar intuim şi noi de ce! Totuşi, ca să nu vă stârnim interesul fără a vă satisface curiozitatea, putem să vă spunem ceva incredibil referitor la acest subiect!

La un moment dat, Stalin dorind să exporte comunismul către vest, şi-a chemat generalii şi mareşalii şi i-a intrebat care este ţara care se cucereşte cel mai greu. După trei zile aceştia s-au adunat şi au răspuns… FINLANDA! Stalin curios, a întrebat ” DE CE?” cunoscând că este o ţară mică şi aproape lipsită de apărare! ” Cum să fie adevărat aşa ceva? ” a mai întrebat Stalin. Specialiştii militari au explicat de ce şi au arătat că între ei şi Finlanda sunt probleme reale care îngreunează şi fac chiar imposibilă o invazie. Acest fapt se datorează formelor de relief şi conditilor geografice ce se interpun şi care sunt datorate existenţei mlaştinilor, a zonelor cu pietre mari sş multe de mărimea unui tractor, a pădurilor dese şi a zonei muntoase.

La aceste informaţii Stalin s-a încăpăţânat şi a ordonat ca în 6 luni să se întocmească un plan de invazie. După trecerea acelor şase luni, staff-ul militar al dictatorului comunist a prezentat genialul plan care arăta că numai iarna la -40 de grade se putea realiza aceasta operă militară, deoarece mlaştina ingheţa bocnă şi zăpada se aşternea peste bolovanii, peste care puteau înainta soldaţii cu tehnica lor rudimentară.  Singurul impediment era însă cel al lipsei aditivilor ce se puneau în motor ca sa nu îngheţe. Acest aspect a ajutat armata rusă la Stalingrad, când motoarele germanilor nu au mai funcţionat.

finn_attack_1

Într-un final, Stalin cucereşte Finlanda, iar toate cancelariile occidentale s-au panicat, pentru că din Finlanda era uşor să se poată continua expediţia militară a ruşilor bolşevici. Toate bune şi frumoase, până când Occidentul a negociat cu URSS-ul pentru eliberarea Finlandei fără război. În acel moment Stalin a cerut în schimbul Finlandei, patru teritorii: cele trei ţări baltice şi Basarabia. Astfel, prin casele regale de origine germană s-au cedat acele teritorii, iar România lui Carol al Doilea a fost ciopârţită pentru a salva Finlanda şi implicit Occidentul.

Acum înţelegeţi de ce se aruncă ruşii în nordul Europei?… Exact ca să dea şah mat din nou, ca şi atunci şi să ceară Ţările Baltice şi Basarabia! Ei bine, este normal să nu va prindeţi de această viclenie, deoarece este o treabă de strategie militară, de istorie nescrisă şi nepublicată, greu de accesat omului de rând. Însă noi,  cei de la Criteriul Naţional, am scormonit în istorie şi am găsit mărturia unui colonel NKVD care a defectat (dezertat, fugit) în Occident imediat după cel de-al Doilea Război Mondial şi care a lăsat  niste declaraţii scrise. Militantismul politic şi spionajul, diversiunea erau imposibil de delimitat. Fidelitatea faţă de Moscova îi obliga pe agenţii comunişti să îndeplinească orice misiune ce li s-ar fi încredinţat. Comuniştii priveau culegerea de informaţii militare, economice, politice ca o parte a luptei lor împotriva burgheziei şi pentru servirea revoluţiei proletare mondiale. Presa timpului inserează destul de frecvent anunţuri despre prinderea reţelelor de spioni şi agenti sovietici, dar în acest caz spionul K. a avut multă baftă, iar istoria l-a consemnat precum un învingător, un erou!

portavion

Odată ce acest subiect a fost deja elucidat sa continuăm cu ceea ce s-a întâmplat mai departe în Polonia, miercuri 8 MAI. Alianţa Nord-Atlantică a Întreprins începând de marti  în Polonia cel mai amplu exercitiu militar de la ultimul Război rece şi pânăîn prezent, intitulat ANACONDA-2016,care este menit să descurajeze o eventuală invazie rusă în Polonia.

received_10154212395117463

La această aplicaţie militară participă peste 31.000 de militari din 24 de ţări membre ale Alianţei, ocazie cu care se simulează cel mai sumbru scenariu al unui “ incident nefericit sau al unei erori a Rusiei, sau chiar a unei acţiuni ofensive ruse”. Cu această ocazie s -au realizat paraşutări de trupe de asalt pentru eliberarea rapidă a oraşului polonez Toruń.

În replică, Ministerul rus al Apărării a anunţat că peste 50 de avioane şi elicoptere militare vor efectua manevre în sud-vestul Rusiei, pe litoralul Mării Negre, în regiunile Crimeea şi Rostov ocazie cu care se va testa în cadrul unui experiment în premieră mondială, un atac dur cu rachete asupra Portului Constanţa, dar si asupra distrugatorului American USS Porter.

schema scut

 

Miercuri, Serghei Lavrov a transmis omologului său din Finlanda că Rusia va lua măsuri simetrice de retorsiune datorită suplimentării capacităţilor NATO la Marea Baltică: „Nu ascundem atitudinea negativă faţă de aducerea infrastructurii militare NATO mai aproape de frontirerele Rusiei; nu suntem de acord cu atragerea unor noi ţări în activităţi militare NATO”.

Deocamdată nu vom comenta acţiunile şi declaraţiile oficialilor ruşi pentru că am înţeles de ce sunt deranjaţi de atitudinea Finlandei şi Suediei vis-a-vis de dorinţa lor expresă de aderare la NATO. Acum după ce v-am destăinuit intenţiile ascunse adânc în istoria trecutului zbuciumat al nordului,NATO a condamnat „zăngănitul de arme” al Rusiei, dupa ce Putin a anunţat de marţi 7 Iunie, întărirea forţelor nucleare ruse, cu desfăşurarea a înca 40 de rachete balistice intercontinentale.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat ca se teme de o revenire la Razboiul Rece dupa anunţul lui Vladimir Putin asupra consolidării arsenalului nuclear al Rusiei ca răspuns la planurile SUA de a instala arme grele în Europa de Est.

Putin

Preşedintele Putin a anunţat că „în acest an, peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, capabile să reziste la orice sistem de apărare antiaeriană dintre cele mai sofisticate, urmează să fie desfăşurate în cadrul forţelor nucleare ruse”.

Drept urmare,Rusia face prima mişcare împotriva NATO şi a României, arătând „pumnul blindat super-puternic” de la graniţa Ucrainei.

Rusia a început desfăşurarea a două brigăzi de infanterie mecanizată la frontierele ei occidentale, în apropierea Ucrainei, ca răspuns la intensificarea activităţii NATO în Europa de Est, a declarat vineri 10 iunie o sursă militară rusă agenţiei Interfax, citată de EFE.

Reprezentantul Armatei ruse a precizat că brigada a 28-a mecanizată a început dislocarea dinspre Ekaterinburg (zona Munţilor Urali) către regiunea Briansk, în timp ce Brigada a 23-a îşi va muta amplasamentul din Samara (Volga inferioara) către regiunea Belgorod, ‘măsuri care sunt fără nicio îndoială un răspuns în faţa activităţii crescânde a NATO în apropierea frontierelor Rusiei’. „

tanc_rusia_63005000

Cooperarea jurnaliștilor ucrainieni ai Criteriului Național cu Frontul de Eliberare Națională din Ucraina ne-a pus în posesia unor informații cruciale cu privire la mișcările de trupe rusești. Cu alte cuvinte,rușii au relocat trupe și blindate de-a lungul graniței cu Belarus, unde intenționează să creeze baze militare cu un potențial ofensiv considerabil.

Acest lucru este precizat și în publicatia Segodnya, (Astăzi), de la Kiev care se bazează pe informații si fotografii furnizate de organizația ucrainiană de expertți militari și voluntari ai Frontului de Eilberare Națională și care urmărește mișcările trupelor ruse de-a lungul graniței Federației Ruse cu Belarus și Ucraina.

Serghei Konopliov, fost ofițer sovietic care a consiliat atât NATO cât și parlamentul ucrainean și care colaborat cu fostul sef al SRI, George Maior, crede că țara noastră nu are niciun motiv să fie îngrijorată, chiar dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin a făcut declarații ostile.

received_10154212395047463

 

Președintele României a reacționat prompt și a zis că „recentele declarații din partea Federației Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm a făcut marți declarații legate de Rusia în cadrul unei întâlniri cu studenții din Constanta. Rusia știe că facilitățile de la Deveselu nu reprezintă o amenințare pentru securitatea ei, dar continuă să spună lucruri nebunești. Amenințare zero pentru Rusia‘, a declarat Klemm. „Prima prioritate ca ambasador este să promovez securitatea României și a SUA, avem o cooperare puternică din toate punctele de vedere, care se extinde din ce în ce mai mult. Aceasta necesită foarte multe eforturi.”

klemm

Presa oficială a Kremlinului  consideră că NATO, dar în mod special România și SUA „par decise să infurie și mai tare Rusia”. Manevrele care au provocat proteste în rândul demnitarilor ruși, iar președintele Putin a anunțat că „în acest an, peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, capabile să reziste la orice sistem de apărare antiaeriană dintre cele mai sofisticate, urmează sa fie desfășurate în cadrul forțelor nucleare ruse”.

Serghei Shoigu, ministrul rus al apararii NOU: ” Vă putem demonstra întreaga putere și capacitățile echipamentelor noastre militare!”

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO a fost dur la adresa declarațiilor facute de Vladimir Putin: „Acest zăngănit de arme al Rusiei este nejustificat, destabilizator și periculos”.

Planurile Pentagonului de a-și spori prezența militară, inclusiv cu armament greu, în țările din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. În tot acest timp, șefa Forțelor Aeriene americane a declarat cu puțin timp în urmă că SUA ar putea mobiliza escadrille de avioane de vânătoare F-22 Raptor în Europa pentru a contracara amenințarea Rusiei.

1546080540494

Președintele comisiei de afaceri externe din Duma de Stat, Alexei Puskov a declarat marți că țările baltice, România, Polonia, Marea Britanie și Statele Unite par să mizeze pe o confruntare militară cu Rusia si a estimat că activitatea NATO vizează crearea unei noi realități geopolitice și că Alianța pune o presiune militară constantă asupra Rusiei. Acesta a subliniat clar că: ”prin această presiune se încearcă să fim privați de independență și să ni se impună o suveranitate limitată, așa cum s-a intamplat în anii ’90, însă Rusia de azi nu va fi niciodată de acord cu acest lucru”.

Ei bine. dragi cititori vrem să intervenim un pic aici, deoarece situația scapă de sub control și se pare că nimeni nu punctează faptul că Sistemul de Apărare de la Deveselu nici măcar nu exista când Rusia s-a hotărât să invadeze Georgia, Crimeea și estul Ucrainei. Iar acum vrem să reamintim Rusiei că tocmai atitudinea sa agresivă la adresa Europei a condus la escaladarea cursei înarmărilor a membrilor estici ai Alianței Nord-Atlantice.

sistem laser din satelit

Vă reamintim că acțiunile noastre colective sunt determinate de reacția naturală, în urma instinctului de apărare datorat acțiunilor tot mai agresive ale Rusiei. Chiar dacă oficialii ruși se fac că plouă și nu recunosc acest lucru, vrem să le aducem aminte că stimabilii au semnat un document oficial la Minsk, prin care se angajau să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Faptul că NATO își întărește apărarea este un act prea moale încă, prin care se dorește doar descurajarea Rusiei de a invada Europa. Tactica eschivării și îndreptării atenției către alte subiecte nu poate păcăli pe nimeni. Atitudinea voastră,și aici ne referim la ruși este cea care determină închegarea NATO, nu invers. Oamenilor din UE le este frică de voi ! De aceea trebuie să știți că numai atitudinea voastră au impins țări precum Finlanda și Suedia să fie acceptate în NATO, chiar luna viitoare la summit ul de la Varșovia.

su 27

Continuăm prezentarea evenimentelor acestei săptămâni prin a vă relata faptul că în ciuda tuturor comentariilor acuzatoare la adresa NATO, totuși Rusia a desfășurat timp de două zile (miercuri și joi) în Marea Neagra ample manevre aero-navale, în care s-au simulat lansarea de rachete navale către ținte terestre și navale situate chiar în Portul Constanța.

Colegii din Ucraina ne-au furnizat informatii despre aceste exercitii, din care s-au evidențiat un grup de patru bombardiere de tip TU-22M3 escortate de patru avioane de vânătoare de tip SU-27. Trebuie să vă precizăm că aceștia au lansat fiecare câte o rachetă navală de la viteza de 2 Mach, fapt nemaiîntâlnit până acum în tacticile militare ruse.

Care este motivul real ? Trebuie să recunoaștem că până și nouă ne-a stârnit curiozitatea și, analiyând cumulul de informații provenite de la colegii , ziariștii din Ucraina vă vom spune și dumneavostră de ce! Este clar că din spusele lui Putin a reieșit clar că vrea să dezvolte un sistem tehnic ofensiv care să penetreze scutul antibalistic din România. Cum problema lor este faptul că urmează ca la Constanța să se formeze o flotă NATO permanentă la Marea Neagră, rușii plănuiesc să atace Constanța exact ca în 26 iunie 1941, dar de aceasta dată, avem o apărare și mai redutabilă.

Din acest punct de vedere credem că strategii militari ruși vor să atace cu rachete navale baza de la Constanta, insa fara ca rachetele Aegis să le poata intercepta. Toata lumea militară știe că rachetele rusești sunt prea lente comparativ cu cele americane, însă , la ce credeți că s-au gândit baieții?  Dacă vor lansa rachetele navale de pe bombardierele strategice Tupolev 22M de la viteza de 2 Mach (adica 2400 kmh), ar putea atinge Constanța înainte ca rachetele scutului să le poata intercepta.

 

Cum gândesc ei acest lucru? Păi foarte simplu! Ei au preconizat că în momnetul lansării viteza inițială a rachetei nu mai este zero km pe oră ci 2400 km pe oră. Apoi ,pentru o scurtă perioada de timp racheta ajunge la viteza ei maximă de 3700 km/h, ceea ce înseamnă că adunatț cu cei 2400km/h, acesta va atinge o viteza de 6100 km/h. Dacă transporți racheta cu Tupolev ul cât mai aproape de România, pe radar se va observa o escadrilă de vânătoare și bombardament, care este în drum ătre Constanța, însă care nu va activa scutul AEGIS.

tupolev

Foate interesant până acum, dar să vedeți ce urmeză.. Ideea credem că este funțională, însă colegii din Ucraina au auzit într-un bar din Kiev, chiar ieri, când un individ se lăuda că este Pilto pe Su-27 și că tâmpiții de la “cernomrski flot”au uitat să pună benzina în rachetele lansate de pe bombardiere, iar acestea au cazut pue și simplu în mare. Mai mult decât atât, aceiași naivi i-au raportat lui Putin că misiunea ar fi fost un real succes.

Fraților, sper că nu vă speriați deoarece de acum încolo, realitatea din acest punct se complică!Noi am studiat acest tip de rachetă și ce credeți ca am gasit?… Este modelul de racheta V1 a lui Hitler din cel de-al doilea razboi mondial. Sistemul lor de ghidaj este unul hybrid, bazat pe geriscop cu sistem electronic analogic care direcționează racheta către țintă în urma unei comenzi date. Racheta are 3 faze de zbor: lansare – pornește de la viteza zero către vertical sau oblic dupa care atinge plafonul de zbor de croazieră și incepe faza a doua, atunci când  zboara paralel cu nivelul mării, în timp ce faza a treia are legătură atunci când începe să coboare către țintă și în final ibiectivul e bifat, acela de a lovi ținta.

V 1

Nu știm dacă v-ați prins, însă colegul Daniel Hintergraber este   inginer de meserie.

Se pare că nici rușii nu au înțeles că racheta aceasta face o traiectorie curbă, din momentul lansării de pe navă, dar în cazul lansării de la înălțime, ea s-a comportat la fel cum a fost „învățată”, adica a făcut traiectorie curbă, începând cu prima fază și apoi cu cea secundă. Dar la înălțime ea a fost lansată paralel cu nivelul mării… și când a pornit motorul de propulsie al rachetei, sistemul de ghidaj a zis să ia înălțime. Însă de aceasta dată, luând inaltime, ea practic a zburat pe traiectoria curbă, adica direct în jos, către mare.

Puțin probabil că jubilează de marele succes al operațiunii, dar noi cei din redacție, ne prăpădim de râs la propriu, când ne gandim cum se holbau rușii când toate cele patru rachete ay luat-o în  jos. Nu intelegeau de ce rachetele navale cad în apa… Iar, din sursele noastre provenite de la colaboratorii ucrainieni,  pilotul cel beat s-a lăudat ca la un moment dat au avut impresia că au luat torpile în loc de rachete!…

De aceea, pe final dorim să ne adresăm cumva însuși strategului acestui proiect. Domnule Putin, vă rugăm frumos, renuntați la proștii aceștia! Nu dorim ca, având așa ceva  să sperați că veți reuși în fața NATO. Este o sinucidere curată să pornești un război cu tehnică militară provenită sau asemănătoare celui de al Doilea Război mondial. Speram să nu faceți și dumneavoastră ca Stalin și să împușcați toți proștii și trădătorii din armată. Oricum ideile dumneavostră de expansiune nu sunt bazate pe ceea ce denumim a fi realitate. Probabil că sunteți și dumneavoastră la fel de dezinformat ca și Stalin.

URSS a fost declarată învingătoare datorită SUA care a furnizat armament și tehnică de luptă modernă, altfel ați fi vorbit limba germană azi. Dar oricum nu ați scăpat de așa ceva, deoarece dumneavoatră chiar vorbiți destul de fluent germană. Sunteți european get-beget, nu asiatic si nici arabo-african.

nato rusia

Încheiem aici, nu înainte de a aduce la cunoștință declarația purtătorului de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a armatei ucrainene (GUR), Vadim Skibiţki ce, în cadrul unei conferințe de presă aafirmat că aceste antrenamente ale Rusiei intervin înaintea summitului NATO de la Varşovia, unde vor fi abordate probleme legate de securitatea regională, inclusiv în zona Mării Negre. Așa că.  șeful Departamentului pentru cooperare în Europa din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Andrei Kelin, a declarat că Moscova va răspunde la intrarea navelor marinei americane în Marea Neagră.

 

Ne luăm rămas bun şi vă promitem ca vom reveni şi cu alte amănunte incendiare în ediţiile viitoare ale acestei platorme de new-media, pe care-l citiţi din ce în ce mai mulţi şi care este cu siguranţă pe masa tuturor preşedintilor de stat care se respectă.

 

Sursa foto : http:// google.com,www.romaniatv.net, evz.ro,mediafax.ro

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul