Criteriul National

Analiză subiectivă asupra noilor măsuri ale Comisiei Europene ce vizează lupta împotriva terorismului

 Breaking News
Analiză subiectivă asupra noilor măsuri ale Comisiei Europene ce vizează lupta împotriva terorismului
decembrie 22
12:22 2016

Comisia Europeană a adoptat noi măsuri de luptă împotriva finanţării terorismului şi a crimei organizate. Potrivit propunerilor Comisiei, oficialii vamali vor avea autoritatea de a confisca bani lichizi sau metale preţioase transportate de indivizi suspecţi care intenţionează să intre în statele Uniunii Europene.

comisia-eu

Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri menite să consolideze capacitatea UE de a lupta împotriva finanțării terorismului și a criminalității organizate, îndeplinindu-și angajamentele asumate în cadrul Planului de acțiune pentru consolidarea combaterii finanțării terorismului din februarie 2016, informează un comunicat al executivului european.

Propunerile prezentate de Comisie vor completa și vor consolida cadrul juridic al UE în domeniul combaterii spălării banilor și a mișcărilor ilicite de numerar, precum și în cel al înghețării și confiscării activelor.

Ieșind din cenușa celui de al Doilea Război Mondial,  NATO și ceea ce a devenit Uniunea Europeană au fost create cu un singur scop-acela de a preveni ororile unui alt război în Europa. De atunci, oficialii au muncit din greu pentru a obține pace și prosperitate pentru sute de milioane de cetățeni europeni.

În ciuda diferențelor existente, NATO și Uniunea Europeană sunt complementare. NATO este de fapt o alianță unică între Europa și America de Nord și constituie piatra de temelie a securității planetare. Acest aspect al securității a permis Uniunii Europene să asigure pacea, prosperitatea și cooperarea economică cu continentul. De fapt, s-au înlocuit tranșeele de acele tabele de negociere.

Într-o lume în schimbare, o autoritate morală nu este de ajuns. Siguranța începe acolo de pe teritoriul propriu-zis. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană este din nou chemată și este cumva datoare după atâtea orori și evenimente ce pun la îndoială ideea de stabilitate, de uniune.

Ideea de a continua pe aceeași direcție denotă un exercițu ce se vrea a fi continuu, menit să sublinieze importanța unui Parchet European a cărui misiune este de a lupta împotriva finanțării terorismului cât și a corupției existente. De aceea, în urmă cu o zi o echipă condusă de prim-vicepreședintele Frans Timmermans și de vicepreședintele Valdis Dombrovskis, din care au făcut parte comisarii Dimitris Avramopoulos, Pierre Moscovici, Věra Jourová și Julian King au inițiat un set de norme mai stricte de combatere a finanțării terorismului.

terorism-stopat

Analiză pur subiectivă

Un act terorist este un act politic al cărui scop este acela de a destabiliza un sistem guvernamental sau politic, în cazul în care efectele psihologice dorite sunt invers proporționale cu mijloacele fizice utilizate și a căror principală țintă, dar nu exclusiv, este populația civilă.

De aceea, dacă această definiție este unanim acceptată, ar trebui să nu ne entuziasmăm prea mult.

 În cazul în care vor fi adoptate și puse în practică, dat fiind că aceste principii s-ar respecta, nu se poate afirma cu certitudine că pe viitor pericolul terorismului ar fi înlăturat. Criticile recurente ce ar urma și vor exista pe drept cuvânt nu ar trebui să înceteze.

Cum bine anticipați, avem de a face cu acest nou război mondial ce este un produs al globalizării. Acesta reunește și se confruntă cu evenimente și actori care nu au avut nicio șansă, a priori, să o cunoască și să o îndeplinească. Astfel, proprietarii statului islamic provin din două lumi aparent incompatibile: ofițerii Baas instruiți de KGB și de armata sovietică în anii 1980 pe de o parte cât și teoreticieni ai jihadului instruiți în Pakistan și universitățile islamice din Arabia Saudită, în același timp.

Acești oameni au un singur deziderat- acela de a provoca haos și durere în popoarele creștine. Mai mult decât atât, ei sunt în contact cu tot tineretul jihadist mediteranean, fie că provine din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Europa și Caucaz. În cazul de față, avem de-a face cu un război global, la nivel mondial, planificat de către profesioniști care îndeplinesc și funcția de control de la distanță a infractorilor din micile suburbii. Plătiți și îndoctrinați, s-au angajat în delincvența lor juvenilă , traficul de droguri, și a trebuit să-și petreacă o bună parte din viața lor în pub-uri sau cluburi de noapte. Astfel de reuniuni sunt greu de monitorizat și fac lupta împotriva acestor rețele complexe extrem de dificilă. Nu există nici un profil tipic, dar numai cazuri speciale, mai ales în cazul în care se adaugă, convertiri oportuniste ale verilor sau prietenilor, sau care participă din solidaritate la acest fenomen de rău augur. Toate acestea întregesc o imagine asemeni unui caleidoscop improbabil, dar care funcționează și face prăpăd îngrozind și isterizând Europa creștină.

Atunci când Europa a fost condusă de către adevărații umaniști, de credincioși, de ofițeri, de soldați care au fost martori la moartea liderilor, a veritabililor revoluționari, a luptătorilor pentru libertate, a disidenților și a scriitorilor nu aveam de a face cu acest fenomen. Odată cu trecerea timpului, aceștia au fost rapid uitați   și înlocuiți în prezent cu diplomați, cu tehnocrați.

Ne place sau nu să admitem, această stare a lucrurilor a generat mutații din toate punctele de vedere, chiar dacă prin caracterul lor tragic au reușit să asigure o anumită stare de alertă ce au ”pus pe fugă ” pe teroriști pentru o anumită vreme.

Între timp, paradigma s-a schimbat subit . Societatea s-a emancipat. Poate că nu e cazul, dar trebuie să ne amintim de conștiința lor, de războiul ce a reprezentat și continuă să reprezinte afaceri și relații internaționale serioase câmpul de luptă. Avocații, oficialii și tehnocrații care ne conduc, profesioniștii  din politică și de drept administrativ, care participă la toate summit-urile și conferințele în toate orașele și capitalele internaționale, în hoteluri luxoase și mari, dau senzația că nu le pasă de omenire deoarece nu citesc și nu știu să aplice principiile care i-au propulsat în acele funcții foarte bine remunerate.

De fapt, ei încurajează tacit acest război viclean și dau celor care îi acuză de indolență și dispreț față de distrugerea din exterior deoarece nu au întotdeauna conștiință, iar din punct de vedere istoric au demonstrat că nu sunt capabili să lupte împotriva Statului Islamic și își negociază privilegiile și bogățiile cu state precum Arabia Saudită, cu lideri radicali precum Erdogan și Assad…Aceasta este o problemă reală, pentru că ei nu au fost aleși să facă, ci pentru a asigura menținerea unui climat de stabilitate, de pace.

terorism-punctul-critic-nr-02

Știm că există mulți fanatici și bărbați înarmați gata să moară. Europol a avertizat că zeci de jihadiști instruiți în războiul din Siria s-au infiltrat în rândul emigranților. De asemenea, Sistemul știe că multe state și organizații din Orientul Mijlociu doresc să lovească de nenumărate ori populația civilă și creștină a Europei și aceasta contribuie la rata de decese. De asemenea se cunoaște faptul că rețelele de droguri sunt finanțate de celule teroriste, în conformitate cu procedura corespunzătoare a mafiilor etc. Ce-a făcut Europa? Nu e cazul să rememorez încurajarea și acceptarea emigranților, cu ”cote obligatorii” fiecărui stat  provocând neliniiște și dezordine…

Și dacă au fost adoptate legi, și comise căutări ale unor lideri și rețele de teroriști, credeți că fenomenul se va stopa? Ce se întâmplă cu procesul de islamizare a Europei, ce se află monitorizat îndeaproape? Ce se întâmplă cu traficul de droguri,cu cel de furnizori de bărbați, rețele și arme? Ce se face pe rețelele internaționale de comunicare (Internet, TV), care difuzează în mod continuu apeluri în Europa și se face propagandă agresivă la jihad și la război împotriva celor necredincioși? Ce se întâmplă cu sutele de jihadiști întorși înapoi în țara lor ? Ar necesita să ne rugăm că ei ar fi niște sfinți atinși de har și nu ar vrea răzbunare pe populația creștină?

 Ce se petrece  în Orientul Mijlociu, nu este rolul diplomaților și a serviciilor europene?

De aceea trebuie să luptăm fără milă  împotriva terorismului. Împotriva tuturor teroriștilor de orice natură, în care se folosesc pretexte și categorii sociale nebăgate în seamă, acceptat de cei care visează la ”fecioarele virgine” ale celor îndoctrimați și pe deplin fanatici. Dar, nici să ne lăsăm în grija  puternicilor lumii acesteia care se cred mai sofisticați și orientați. De fapt, crezându-se apărători ai dreptății și ai echilibrului ei sunt departe de a fi considerați valabili. Dar, realitatea îi contrazice…

 Trebuie să ne luptăm cu toate formele de terorism, pentru că teroarea este întotdeauna nejustificată iar scopul este acela al răzbunării. Acesta este motivul pentru care răspunsul corect la acest fenomen trebuie să fie pus într-o legitimitate sau chiar respectarea legalității cadrului. Prin urmare, dacă violența și barbaria la care lumea este supusă nu trebuie să rămână fără de  reacție, dar nici nu trebuie să ne angajăm într-un război fără limită pe termen lung. Până în prezent, nici una dintre cauzele care au favorizat apariția și extinderea terorismului internațional nu au fost puse sub semnul întrebării. Aceste cauze vor dispărea cu prezența modului de a acționa, bazat pe dezvoltarea și creșterea, bunăstarea pentru unii și pentru alții…dezvoltarea mizeriei, sărăciei și automat a urii rasiale.

În cazul în care nu se schimbă nimic, aceleași cauze produc aceleași efecte. Există temerea că nimeni nu știe în ce formă vor apărea (să ne ferească Dumnezeu!) în curând noi tragedii. Întreaga lume merge înainte într-un ritm nebun și militează pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție, cum ar fi animale drăguțe ca și urșii koala sau a omologilor panda … este monitorizat de la dieta lor pînă la viitorii moștenitori. Toate acestea este minunat, impresionant și are forța de a ne mișca sufletul.Dar, ce se petrece atunci când avem de a face cu acest spectru nemilos al terorismului?

În cele din urmă, voi lăsa pe fiecare să și încheie această lectură cu acea conștiință bună, fără a mai încerca să mai explic despre ce presupune războiul împotriva terorismului,cu speranța că fiecare dintre noi poate aduce o schimbare în bine, mult mai eficientă decât a  litelor noastre ce au impresia că ne conduc eficient. Și să avem grijă mereu de integritatea noastră intelectuală și morală, rugându-ne Adevăratului Dumnezeu ca să ne apere și să ne înțelepțească, iar preocuparea noastră pentru dreptate și bunăstarea ființelor umane să nu fie doar la nivel declarativ…

o

Sursa foto Radio Romania ResitaRadorPunctul Criticcpesc: dosare tematice

Sinteză material realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanța, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu