Criteriul National

ANALIZÃ!Regimul de la Phenian denunţă noile sancţiuni decise de ONU ca fiind „un act de război“

ANALIZÃ!Regimul de la Phenian denunţă noile sancţiuni decise de ONU ca fiind „un act de război“
decembrie 24
10:57 2017

NKOREA-POLITICS-KIM

Reactii vehemente

Într-o declaraţie citată de agenţia oficială de presă a statului nord-coreean KCNA, ministrul de externe al acestui stat a susţinut că Statele Unite au fost înspăimântate de forţa nucleară a Phenianului.În opinia sa, SUA este din ce în ce mai înverşunatã în „a impune cele mai dure sancţiuni şi presiuni asupra ţării noastre”.

Într-o declaraţie citată de agenţia oficială de presă KCNA, ministrul de externe al Coreei de Nord a susţinut că Statele Unite au fost înspăimântate de forţa nucleară a Phenianului.Principalul motiv de „a impune cele mai dure sancţiuni şi presiuni asupra ţării noastre” a fost laitmotivul acestei declaratii.

De altfel,noua rezoluţie este echivalentă cu o blocadă economică completă a Coreei de Nord, a spus ministrul.

„Definim această rezoluţie  drept o încălcare gravă a suveranităţii Republicii noastre, ca un act de război care încalcă pacea şi stabilitatea peninsulei coreene şi a regiunii”, a mai spus oficialul regimului dictatorial nord-coreean.

iran-racheta-lansare

Rezolutia ONU

Reamintesc faptul cã tocmai Consiliul de Securitate al ONU a aprobat in urmã cu douã zile, în unanimitate, noile sancţiuni impuse Coreei de Nord.Acestea prevăd limitarea accesului Phenianului la piaţa petrolului şi reducerea veniturilor obţinute de regim, de la cetăţenii nord-coreeni care lucrează peste hotare, informează agenţia Reuters.

O scurtã retrospectivã

media-150449871474956600

Demn de retinut e aspectul ce se leagã inevitabil de Coreea de Nord care a accelerat ritmul în 2017 în cursa sa către înarmarea nucleară.De o asemenea manierã,s-au sporit justificat zvonurile si temerile unui conflict atomic, temeri demne de cele mai întunecate ore ale Războiului Rece.

Multi dintre analistii specializati pe politicã externã sunt de pãrere că acest subiect va continua să ţină prima pagină a ziarelor şi în 2018, câtă vreme Occidentul pare incapabil să constrângă Phenianul să renunţe la programele sale nucleare şi balistice.

Nenumăratele sancţiuni votate de Consiliul de Securitate al ONU nu au avut efectul scontat. Cu toate acestea,chiar dacã regimul dictatorial de la Phenian a realizat în septembrie cel de-al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum în care a fost testată o bombă cu hidrogen, rãspunsul statelor democratice a venit prompt.

Totodată, în acest context,conform ultimelor bilanturi,Coreea comunistã a efectuat în 2017 mai multe teste cu rachete intercontinentale (ICBM).Iar tensiunea a atins cote alarmante,din moment ce, liderul de la Phenian a dat asigurări că este capabil să lovească partea continentală a SUA şi că a devenit un stat nuclear în toată puterea cuvântului.

Preşedintele american Donald Trump a ripostat, pe de-o parte cu ameninţări .El a declarat de câteva ori,de la tribuna ONU că va distruge total Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian.Escaladarea acestui rãzboi declarativ a fost pigmentat cu insulte la adresa preşedintelui nord-coreean Kim Jong-Un, pe care Trump l-a numit „omuleţul rachetă”.

Pentru unii experţii, abordarea pe deplin gravã,frustã si pe deplin insultătoare a lui Donald Trump ar putea efectul invers celui scontat.Astfel se poate încuraja Phenianul, deoarece Coreea de Nord va putea spune că are tot dreptul să aibă ambiţii nucleare ca urmare a ameninţărilor venite din partea SUA. Statele vulnerabile „răspund adesea ameninţărilor externe prin militarizare”, a remarcat Vipin Narang, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Phenianul susţine că prioritatea sa este propria supravieţuire. Criticii regimului acuză că se doreşte de cãtre dictatura comunistã o reunificare prin forţă a Peninsulei Coreea, divizată de aproape 70 de ani.

În replică la progresele făcute de nord-coreeni în domeniul nuclear, Washingtonul şi-a intensificat demonstraţiile de forţă, printre care zboruri ale bombardierelor americane peste peninsulă.

În concluzie, dupã toate evenimentele notabile ale acestui caz sensibil petrecute in 2017( ce le-am urmãrit si le-am relatat în paralel),se poate afirma cã reprezentanţii americani au ameninţat cu opţiunea militară, alimentând temerile unei erori de calcul pasibilă să degenereze într-un conflict.

Evolutia cazului este departe de a fi rezolvatã, iar toate privirile opiniei publice sunt îndreptate catre acest conflict mocnit iar temerile sunt pe deplin justificate.

Sursa foto : http://bloomberg.com,http://afp.com

Sinteza acestui material a fost oferitã de catre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor-sef al platformei media Criteriul National

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo