Criteriul National

Angela Merkel și decizia sa de a interzice portul voalului musulman

Angela Merkel și decizia sa de a interzice portul voalului musulman
decembrie 07
11:10 2016

Angela Merkel a fost realeasă, marţi la Essen, în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), obţinând 89,5% din voturile celor aproape 1.000 de delegaţi ai formaţiunii sale politice, relatează agențiile Reuters şi DPA. 

angela-merkel-visits-prague

89,5% pentru Merkel

Apelul lui Merkel la unitate în partid și noul ei stil comunicațional au fost bine primite de delegați. Dar nu de către toți. Ea a fost realeasă în fruntea Uniunii Creștin-Democrate cu „doar” 89,5% din voturi. 100 de delegați au votat împotriva ei. Doar în 2004 a avut Merkel un rezultat mai slab, 88,4%.

„Europa nu are voie să devină și mai slabă”

Merkel a vorbit aproape 80 de minute la congresul CDU și a  avut multe momente de reflexivitate și circumspecție. Din acest motiv, ar fi fost o adresare reușită, a fost de părere Ansgar Heveling- președinte al comisiei de politică internă din Bundestag. Constatarea cancelarei, că „lumea a sărit de pe șine” ar fi una corectă. Adaptată la actualele vremuri ar fi și concentrarea masivă pe asigurarea securității interne și externe. Lui i-a plăcut și apelul doamnei Merkel la adresa colegilor de partid: „Trebuie să mă ajutați!”.

Mulți delegați par să fi avut aceeași opinie. Aplauzele au fost intense, dar în niciun caz euforice iar atmosfera mai degrabă calmă. În rândul celor 1000 de delegați, mulți înțeleg seriozitatea situației actuale. „Trebuie să evităm o slăbire și mai mare a Europei”, a spus Merkel. Căci Germaniei i-ar merge bine doar dacă și Europei îi merge bine. Iar multe lucruri nu funcționează deloc bine la nivel comunitar, după cum a constatat Merkel fără rezerve. De fapt, UE ar fi trebuit deja să soluționeze criza din zona Euro și să fi venit cu un răspuns comun la criza refugiaților.

merkel

CDU caută alți parteneri, un sprijin nou

În convorbirile de după discursul cancelarei, s-ar fi vorbit  fără menajamente despre problemele țării. Chiar s-a pus accentul pe temerile provocate de ascensiunea AfD. Dar și cu privire la posibila pierdere a unor alegători conservatori.

De pildă , asemeni unei interogații cu idee fixă- „Unde este aspectul conservator al CDU?”, ar fi fost una din întrebările des auzite, potrivit lui Frank Oesterhelweg, deputat din parlamentul regional al landului Saxonia Inferioară. El a admis că a fost impresionat la Essen de discursul emoțional al cancelarei. În opinia sa, aceasta ar fi abordarea corectă: ca oamenilor să li se prezinte nu doar partea rațională a problemelor, ci să se țină  cont și de sentimentele lor.

Alți vorbitori nu s-au ferit însă să exprime critici clare. Unde ar fi strategia doamnei Merkel de a opri tendința de pierdere a electoratului conservator? De ce s-a întâmplat criza refugiaților, de ce nu a fost evitată? Aproape în fiecare cuvântare s-au auzit cuvintele populism și AfD, mai puțin în discursul lui Merkel, care refuză să pronunțe numele acestei formațiuni.

Jens Spahn ce este considerat în CDU un potențial nou exponent de frunte al aripii conservatoare  a apreciat claritatea din discursul cancelarei. La întrebarea dacă nu ar exista în prezent alternativă la Merkel în partid, Spahn a răspuns: întrebarea este alta, și anume dacă avem pe cineva mai bun – iar momentan nu avem.

Angela Merkel dorește ca vălul islamic care acoperă complet fața să fie interzis în Germania.

Cancelarul Germaniei s-a exprimat direct că acest lucru va fi posibil „acolo unde este din punct de vedere legal”.Partidul lui Merkel- CDU va propune în această săptămână o măsură prin care vălul islamic integral va fi interzis în tribunale, școli și universități.

Recent, Angela Merkel a fost realeasă ieri la conducerea CDU cu aproape 90% din voturi.

Se pare că noul stil al Angelei Merkel este unul mai axat pe emoții și cu cuvinte mai clare. Iar, schimbarea le place delegaților creștin-democrați. Dar, fără să exagerez și totdată ca opinie pot emite ideea că nu totul este roz, doar dacă amintesc amănuntul că Merkel a obținut al doilea cel mai slab rezultat la votul de alegere în fruntea CDU.

imageresize

 

În loc de concluzii

Care va fi evoluția în cadrul Uniunii Europene legate de polul de putere al Germaniei vis a vis de celelalte state este destul de greu de estimat.Ținând cont de faptul ceă Marea Britanie va ieși din acest așa zis club exclusivist al U.E, iar pe eșicherul politic al unor țări europene cu tradiție se instalează un pronunțat curent extremist,naționalist de sorginte de dreapta…lucrurile stau departe de a fi rezolvate sau calme.

Reamintesc faptul că Franța a devenit prima țară europeană care, de exemplu  a interzis burqa îcă din 2011 -printr-o lege ulterior confirmată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului – și a fost urmată câteva luni mai târziu de Belgia.

Din surse confirmate din presa din Hexagon, în acest an îm unele orașe de pe litoralul francez s-a mers mai departe prin interzicerea costumelor de baie „burkini”. Astfel că interdicția din acele orașe a fost ulterior declarată ilegală într-un caz de testare în cea mai înaltă instanță din Franța.

Săptămâna trecută, deputații olandezi a susținut cu o majoritate covârșitoare interzicerea burqăi și a altor acoperitoare de față din unele locuri publice – inclusiv școli, spitale și în transportul în comun. Marea Britanie nu are nicio interdicție burka, ci există doar o hotărâre judecătorească 2006, ce atestă faptul că școlile ar putea decide cu privire la uniformele elevilor.

În urmă cu cîteva ore, Sir Michael Wilshaw a declarat mediei că inspectorii ar putea să evalueze școlile inadecvate în cazul în care voalurile au fost o „barieră în calea învățării”. Liderul UKIP Paul Nuttall a solicitat interzicerea burqăi pe teritoriul britanic, susținând că este vorba  „despre politețe, nu de religie.” Dar,  în Downing Street a respins astăzi ideea de Theresa May în urma deciziei surprinzătoare a Germaniei. Un purtator de cuvant care și-a declinat identitatea a spus: „Aceasta este o problemă pentru Angela Merkel. Nu este ceva care este luat în considerare în această țară. „

Sursa foto  Martin Meissner Associated Press, Deutsche Welle  Schutz

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa,redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo