Criteriul National

Anisie: La finalul lunii mai, în România erau peste 234.000 de copii fără acces la școala online / Acum, lucrurile s-au mai îmbunătățit – Educatie

Anisie: La finalul lunii mai, în România erau peste 234.000 de copii fără acces la școala online / Acum, lucrurile s-au mai îmbunătățit – Educatie
septembrie 08
22:52 2020

La finalul lunii mai, în România erau peste 234.000 de copii fără acces la școala online, însă acum lucrurile „s-au mai îmbunătățit”, afirmă ministrul Educației, Monica Anisie. Ea susține că la acest moment în cele 453 de localități care vor începe școala în scenariul galben sau roșu există ăn jur de 5.000 de elevi fără laptop sau tabletă.

Întrebată, miercuri seară, la Digi 24, câți copii din cele 453 de localități care vor începe școala în scenariul galben sau roșu nu au un laptop sau tabletă, Anisie a spus că sunt în acestă situație 4.925 de elevi.

„La acest moment, din ce am discutat cu directorii școlilor (…) sunt 4.925 de elevi fără laptop sau tabletă. Avem și o veste bună – din 9 septembrie vor fi trimise 82.000 de tablete achiziționate prin licitație, pentru că nu au fost contestații”, a declarat Anisie.

Ulterior, întrebată câți copii din România nu au acces la educație, Anisie a spus că 234.000 de copii nu aveau un laptop sau o tabletă.

Ea a insistat că această situație era valabilă în luna mai, când Ministerul Educației a făcut o evaluare pentru necesarul de tablete, și că acum lucrurile s-au mai îmbunătățit, pentru că unii copii au fost ajutați de către diverse organizații sau de către primării să își cumpere dispozitive.

Ministrul Educaţiei susţinea sâmbătă că în urma licitaţiei desfăşurate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) există o companie care a câştigat licitaţia pentru asigurarea a trei loturi de tablete, iar firma este pregătită să înceapă distribuţia a 82.000 de astfel de dispozitive începând cu 9 septembrie, dacă licitaţia nu va fi contestată.

Ministrul Educaţiei a precizat că Inspectoratele Şcolare din fiecare judeţ au făcut un necesar pe care l-au transmis ministerului de resort şi astfel s-a ajuns la organizarea unei licitaţii pentru 250.000 de tablete.

Ea a precizat că şcolile şi autorităţile locale pot cumpăra tablete pentru elevi, iar banii vor fi decontaţi din fonduri europene, existând o alocare pentru jumătate de milion de tablete.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a cerut recent premierului Ludovic Orban demiterea preşedintelui ONAC, întrucât licitaţia pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete nu poate fi finalizată la timp. ”Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitaţiei, după atâtea luni în care toate instituţiile implicate, mai puţin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată în termenele stabilite”, a transmis Anisie.

Ulterior, premierul Ludovic Orban a declarat că este posibil să îl demită pe directorul Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), aşa cum a cerut ministrul Educaţiei, Monica Anisie, din cauza problemelor legate de licitaţia pentru tabletele elevilor, precizând că este nemulţumit de modul în care s-au derulat mai multe proceduri de licitaţie.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul