Criteriul National

Anotimpurile sufletului

iulie 29
00:03 2016

received_328888510775707
Cine a spus că anotimpurile sufletului reflectă întotdeauna, asemeni unei oglinzi, imaginea identică a anotimpurilor care se perindă odată cu filele din calendar? Sufletul trăiește propriile sale anotimpuri.
Altfel cum se explică faptul că, uneori, fiori reci de gheață ne pot străbate sufletul în miezul unei zile de vară, atunci când inima simte zidul gros de indiferență, asemeni unui sloi de gheață, din inimile altor oameni? Sau cum ar putea fi înțeleasă starea unui suflet în care înmugurește bucuria și se revarsă lumina, deși, în jur, covoare de frunze moarte foșnesc sub pașii trecătorilor și nori întunecați acoperă fiecare petec de cer, în plină toamnă?
Sufletul poate trăi toate anotimpurile într-o singura zi sau poate păstra doar unul, uitând de celelalte. Ca atunci când se lasă cuprins de înghețul și viforul unei vieți în care nu se mai regăsește Viață. Sau ca atunci când omul se afla în exil, pe o insulă în care norii toarnă ploi necontenite și soarele își face apariția doar din când în când. Suflet pribeag, care alege să trăiască fără Lumină.
Dar sufletul poate, luminat de har, să înmugurească iar, ca o mlădiță a Viței celei veșnic vii. Oriunde ar fi, în exil sau nu, în miez de iarnă sau pe timp de toamnă.
Ce bine este când, după un îndelung îngheț interior, se reîntoarce primavara în suflet! Cu flori albe de bucurie, cu vlăstari de pace și cu muguri de nădejde.
Doamne, te rugăm să ne aduci primăvara în suflete ori de câte ori ierni reci de răutate sau ură ne îngheață inimile. Fă -o prilej de noi înmuguriri și înfloriri necontenite sub raze de har! Și înmulțește bucuria celor plecați departe de casele lor și de cei dragi.
Trimite primăveri luminoase în sufletele fraților români plecați, ca mine, pe insula învăluită atât de des de nori a Marii Britanii!

Înmulțește, Doamne, bucuria românilor de acasa și a celor risipiți în lumea largă! Tu ști câte viscole și câte zăpezi le troienesc sufletele și cât de mare nevoie au de Lumină și de Viață. Câtă nevoie au de anotimpuri înnoitoare, primite în dar de la Tine.

Aceasta a fost o scurtă epistolă cu gânduri de început de drum (și drumul este lung, că trece peste mări și țări), fiind trimisă de pe insula Marii Britanii. Speram ca aceasta va deschide șirul unei corespondențe care va fi trimisă (măcar în zilele cu soare) din diaspora către cei de acasă sau risipiți prin lumea largă.

Cu gânduri însorite pentru cei de acasă,
Alina Pop, corespondenta specială din U.K a ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro