Criteriul National

ANSA: Blugi și rețele sociale, Carlo Acutis este primul sfânt al generaţiei milenialilor – International

ANSA: Blugi și rețele sociale, Carlo Acutis este primul sfânt al generaţiei milenialilor – International
octombrie 11
23:49 2020
Carlo Acutis, elevul milanez în vârstă de 15 ani care, la 12 octombrie 2006 s-a stins din viaţă la spitalul San Gerardo din Monza din cauza unei leucemii fulminante, a fost recunoscut de Biserică, în ciuda scurtei sale vieți, ca un model al credinței creștine, scrie Ansa, citată de Rador.

În îndemnul apostolic „Christus vivit”, Papa Francisc l-a propus tinerilor ca pe un model de sfințenie al erei digitale. Beatificarea lui Carlo Acutis, decretată de Papa Francisc, a fost anunţată de cardinalul Agostino Vallini, delegat pontifical pentru Bazilica San Francesco și Santa Maria degli Angeli, în timpul Liturghiei celebrate în Bazilica superioară a Sfântului Francisc din Assisi.

Comemorarea liturgică a fericitului Carlo Acutis va fi celebrată în fiecare an pe 12 octombrie, ziua morții sale.

Dar cine este Carlo Acutis, a cărui faţă zâmbitoare se află pe rețelele sociale de zile întregi ?

Tânărul, care s-a născut în 1991 şi murit la vârsta de 15 ani, este primul „sfânt” al milenialilor, generaţia care a mâncat internet pe pâine, motiv pentru care mulți îl consideră deja sfântul patron al internetului.

Carlo, care purta numele bunicului său, proprietarul Vittoria Assicurazioni, s-a născut la Londra, oraşul unde fusese transferat temporar tatăl său, Andrea, care în acei ani era manager într-o bancă de investiții. A urmat apoi întoarcerea în Lombardia, la Milano, unde Carlo a urmat școala elementară şi liceul.

O viață scurtă, curmată, la vârsta de 15 ani de o leucemie fulminantă. A murit la Monza, însă, la cererea sa, a fost înmormântat la Assisi, în oraşul Sfântului Francisc unde a fost beatificat sâmbătă,10 octombrie.

Geniu al computerului, și-a folosit cunoștințele pentru a vorbi despre credință pe web, un adevărat „influencer al lui Dumnezeu”, aşa cum l-am putea defini astăzi. Juca fotbal, făcea drumeții la munte, cânta la saxofon și mergea cu prietenii la pizzerie. Oricine se apropia de el, era contagiat de acea dragoste pentru Hristos și pentru Euharistie care l-au determinat să meargă zilnic la Sfânta Liturghie, chiar din copilărie. Între timp, Carlo „meşterea” la computer și crea site-uri care vorbesc despre miracolele euharistice și practic, despre bucuria credinței. „Euharistia este drumul meu spre cer”, îi plăcea să repete.

Mama, Antonia Salzano, spune că fiul ei se juca de-a informaticianul, realiza video-uri și montaje cu videocamera și crea reviste online.

Treptat, a început să studieze manuale specializate, cele utilizate în facultățile de inginerie computerizată, devenind astfel, din autodidact, un programator din ce în ce mai experimentat.

Papa Francisc, care, aşa cum recunoaşte el însuşi, este un antitalent în ceea ce priveşte telefoanele mobile și computerele și care pentru a scrie un e-mail trebuie să ceară ajutorul cuiva, a fost fermecat de acest tânăr care „știa să folosească noi tehnici de comunicare pentru a transmite Evanghelia, valorile și frumusețea”. Bergoglio l-a menționat pe băiat în „Scrisoarea către tineri”, semnată anul trecut la încheierea lucrării Sinodului în care îl şi citează : „Toți se nasc originali, însă mulți mor ca fotocopii”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul