Criteriul National

Anvelopele de iarna. Ce trebuie să se stie despre ele?

Anvelopele de iarna. Ce trebuie să se stie despre ele?
noiembrie 06
11:08 2017

In Romania, legislatia interzice circulatia unui autovehicul pe drumuri publice, atunci cand este iarna, daca nu este dotat cu anvelope destinate acestui anotimp. Acestea sunt construite special pentru a putea face fata zapezii si ghetii si sunt mult mai sigure.

Legea este destul de ambigua. Multi soferi considera ca obligativitatea schimbarii anvelopelor intra in vigoarea in 1 noiembrie si se incheie in 31 martie, insa in mod normal, cauciucurile de iarna trebuie sa fie montate doar in momentul in care temperaturile scad sub 7 grade Celsius.

Riscurile in lipsa anvelopelor de iarna

Exista o serie de riscuri pe care cei care aleg sa nu isi schimbe anvelopele si le asuma:

Risc mai mare de accidente. Cauciucul de iarna este construit in asa fel incat sa aiba un comportament cat mai bun pe noroi si pe gheata. Acesta are o compozitie care ii permite sa isi pastreze supletea chiar si atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius si care ii asigura o aderenta foarte buna. In cazul in care se pastreaza cauciucurile de vara, acestea se intaresc la temperaturi scazute si aluneca mult mai usor.

Risc de amenzi si probleme legale. Conducerea autovehiculelor pe drumurile care sunt acoperite de zapada, polei sau gheata, fara a avea anvelope de iarna, se pedepseste cu amenda de pana la 2500 de lei. De asemenea, soferii care nu isi doteaza masinile cu astfel de anvelope risca sa ramana fara certificatul de inmatriculare si sa nu mai poata circula.

Risc de a nu se acoperi pagubele in caz de accidente. Majoritatea companiilor de asigurari nu platesc despagubiri atunci cand masinile asigurate nu au anvelope de iarna iar temperatura exterioara este mai mica de 7 grade Celsius.

Reguli la montarea anvelopelor de iarna

Nu toate masinile trebuie sa fie echipate cu astfel de anvelope pe toate rotile. Spre exemplu autovehiculele cu masa mai mare de 3.5 tone si cele cu mai mult de 9 locuri, au nevoie de astfel e anvelope doar pe rotile axei de tractiune. Cele mai mici insa, trebuie sa fie echipate pe toate rotile cu cauciucuri destinate iernii.

Legislatia din Romania accepta doar anumite tipuri de anvelope pentru sezonul rece, iar acestea trebuie sa fie inscriptionate cu simbolurile „M+S”, M.S, MS sau M&S.

Trebuie sa se acorde o atentie foarte mare inscriptiei, in conditiile in care si anvelopele all season sunt inscriptionate cu M si S. De regula, pe langa aceasta inscriptie, anvelopele destinate exclusiv iernii mai au si inscriptia unui fulg de nea si a unui munte cu trei piscuri.

Desi exista si anvelope all season, care promit proprietati bune atat vara, cat si iarna, acestea reprezinta un compromis. Cel mai bine este sa se opteze pentru doua seturi de anvelope destinate anotimpului in care se conduce: un set pentru vara si unul pentru iarna.

Un top al anvelopelor de iarna poate fi gasit aici: https://www.odat.ro/top-cele-mai-bune-anvelope-de-iarna/

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo