Criteriul National

Anvelopele de iarna. Ce trebuie să se stie despre ele?

Anvelopele de iarna. Ce trebuie să se stie despre ele?
noiembrie 06
11:08 2017

In Romania, legislatia interzice circulatia unui autovehicul pe drumuri publice, atunci cand este iarna, daca nu este dotat cu anvelope destinate acestui anotimp. Acestea sunt construite special pentru a putea face fata zapezii si ghetii si sunt mult mai sigure.

Legea este destul de ambigua. Multi soferi considera ca obligativitatea schimbarii anvelopelor intra in vigoarea in 1 noiembrie si se incheie in 31 martie, insa in mod normal, cauciucurile de iarna trebuie sa fie montate doar in momentul in care temperaturile scad sub 7 grade Celsius.

Riscurile in lipsa anvelopelor de iarna

Exista o serie de riscuri pe care cei care aleg sa nu isi schimbe anvelopele si le asuma:

Risc mai mare de accidente. Cauciucul de iarna este construit in asa fel incat sa aiba un comportament cat mai bun pe noroi si pe gheata. Acesta are o compozitie care ii permite sa isi pastreze supletea chiar si atunci cand temperatura scade sub 7 grade Celsius si care ii asigura o aderenta foarte buna. In cazul in care se pastreaza cauciucurile de vara, acestea se intaresc la temperaturi scazute si aluneca mult mai usor.

Risc de amenzi si probleme legale. Conducerea autovehiculelor pe drumurile care sunt acoperite de zapada, polei sau gheata, fara a avea anvelope de iarna, se pedepseste cu amenda de pana la 2500 de lei. De asemenea, soferii care nu isi doteaza masinile cu astfel de anvelope risca sa ramana fara certificatul de inmatriculare si sa nu mai poata circula.

Risc de a nu se acoperi pagubele in caz de accidente. Majoritatea companiilor de asigurari nu platesc despagubiri atunci cand masinile asigurate nu au anvelope de iarna iar temperatura exterioara este mai mica de 7 grade Celsius.

Reguli la montarea anvelopelor de iarna

Nu toate masinile trebuie sa fie echipate cu astfel de anvelope pe toate rotile. Spre exemplu autovehiculele cu masa mai mare de 3.5 tone si cele cu mai mult de 9 locuri, au nevoie de astfel e anvelope doar pe rotile axei de tractiune. Cele mai mici insa, trebuie sa fie echipate pe toate rotile cu cauciucuri destinate iernii.

Legislatia din Romania accepta doar anumite tipuri de anvelope pentru sezonul rece, iar acestea trebuie sa fie inscriptionate cu simbolurile „M+S”, M.S, MS sau M&S.

Trebuie sa se acorde o atentie foarte mare inscriptiei, in conditiile in care si anvelopele all season sunt inscriptionate cu M si S. De regula, pe langa aceasta inscriptie, anvelopele destinate exclusiv iernii mai au si inscriptia unui fulg de nea si a unui munte cu trei piscuri.

Desi exista si anvelope all season, care promit proprietati bune atat vara, cat si iarna, acestea reprezinta un compromis. Cel mai bine este sa se opteze pentru doua seturi de anvelope destinate anotimpului in care se conduce: un set pentru vara si unul pentru iarna.

Un top al anvelopelor de iarna poate fi gasit aici: https://www.odat.ro/top-cele-mai-bune-anvelope-de-iarna/

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro