Criteriul National

Apărarea drepturilor la muncă legală a românilor din Diaspora şi sclavagismul modern nu intră în aria de interes a Guvernului României

Apărarea drepturilor la muncă legală a românilor din Diaspora şi sclavagismul modern nu intră în aria de interes a Guvernului României
aprilie 17
06:20 2016

Andrei Carmen LuminitaÎn contextul în care Italia găzduiește peste un milion de români, iar majoritatea dintre ei lucrează “la negru”, Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) a lansat, anul trecut, campania “Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, prin intermediul căreia luptă împotriva muncii “la negru” și a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare în țările Uniunii Europene.
Pentru a reprezenta oficial drepturile românilor care muncesc în Italia, dar şi în alte ţări europene, Confederaţia a elaborat şi a trimis Departamentului de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutidineni, proiectul pentru finanţarea campaniei. După lungi tergiversări, Confederaţia a primit un răspuns prin care se respinge dreptul proiectului de a fi finanţat, fără a primi şi o motivaţie. Din cele 157 de proiecte aprobate pentru finanţare, majoritatea fac referire la promovarea culturii româneşti în afara ţării, prin festivaluri, cursuri, publicaţii online sau chiar prin construirea de aşezăminte bisericeşti, dar niciunul nu acoperă şi un aspect vital pentru românii care muncesc în Diaspora, şi anume sprijinul şi protecţia din partea unui sindicat român, care să le apere acestora dreptul la o muncă legală şi care să lupte împotriva sclavagismului modern.
“Este strigătoare la cer lipsa de transparenţă şi corectitudine de care a dat dovadă Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Nu spunem că limba, cultura şi tradiţiile româneşti nu ar trebui promovate în rândul comunităţilor de români din alte ţări, însă este inadmisibil ca aproape toate proiectele aprobate să facă referire la
acelaşi aspect, însă niciun proiect care se luptă cu un fenomen social extrem de grav ce a luat amploare rapid în Europa, şi anume munca “la negru” şi sclavagismul modern, să nu fie în aria de interes pentru politicile externe ale României. Contestăm decizia Ministerului de Externe, prin Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, de a respinge proiectul Vreau să lucrez legal în Europa mea! şi cerem Guvernului României să re-evalueze poziţia acestuia faţă de nevoile reale ale românilor din Diaspora”, declară Carmen Luminița Andrei, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, stabilită de 26 în Italia şi de 7 ani prezentă în Sicilia.
“Un aspect foarte interesant pe care l-am observat în lista proiectelor aprobate este reprezentat de multitudinea publicaţiilor online noi din Diaspora, plătite din bani publici pentru a face – de ce să ne ascundem după deget? – propaganda politică. Mai mult, nu aveam cum să nu remarc numărul exegerat de mare de proiecte finanţate pentru Republica Moldova. Ştim foarte bine cu toţii că subiectul “Republica Moldova” va fi unul foarte ofertant pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Nu este etic, dar nici legal ca banii publici să fie folosiţi pentru propaganda politică, mai ales că suntem în an electoral. Ce mă doare cel mai tare este că a dispărut orice urmă de aparenţă, iar toate aceste lucruri se fac sub ochii noştri!”, continuă preşedintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii.
Potrivit Confederației, femeile din România, care lucrează în străinătate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decât bărbații, iar majoritatea româncelor lucrează ca “badante” (termen folosit de italieni pentru persoanele care îngrijesc bătrânii din Italia). Mai mult decât atât, autoritățile italiene arată că peste 62% dintre badante lucrează “la negru”, 24 de ore din 24, în condiții, de multe ori, umilitoare, iar Statul român, prin Ministerul de Externe, nu face absolut nimic pentru cetăţenii săi care trec prin astfel de momente dificile.
Transmite,
Andrei Carmen Luminița
Președinte
presidente@capimed.ro
www.capimed.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo