Criteriul National

APC Romania – Studiu ( ambiguu) privind calitatea pastei de dinti pentru copii

APC Romania – Studiu ( ambiguu) privind calitatea pastei de dinti pentru copii
februarie 03
08:33 2016

studiu privind calitatea pastei de dinti pentru bebelusi si copii din romania

In perioada 15 ianuarie-22 februarie Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a efectuat un studiu privind calitatea pastei de dinti pentru copii. Cu acest prilej APC doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la nocivitatea substantelor chimice care se regasesc in componenta produselor de ingrijire personala destinate copiilor.

Din comunicatul ce se regaseste pe site-ul APC Romania aflam ca au fost achizitioate din marile centre comerciale, farmacii si magazine naturiste 51 tipuri de pasta de dinti pentru copii si bebelusi.  S-au analizat etichetele tuturor produselor din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informațiilor si mentiunilor.

In continuare in comunicatul emis de APC Romania se face referire la un alt studiu, efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică București în anul 2012 cu privire la „sursa cunoștințelor privind sănătatea orală”. La sfarsitul paragrafului aflam insa ca pastele de dinti achizitionate au fost supuse unui studiu de analiza a toxicitatii ingredientelor.

Potrivit aceluiasi studiu echipa ce a anlizat produsele a fost constituita din „experti  si coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu.  

Ni se atrage atentia ca medici pediatrii, dar si producatorii de pasta de dinti pentru copii nu recomanda ca aceste produse de ingrijire personala destinate copiilor si bebelusilor nu ar trebui sa aiba in compozitie urmatoarele substante: „parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polietilen glicol (PEG-uri), arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon și dioxan”.

Tot din studiul efectuat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a  aflam ca in cele 51 de paste de dinti destinate copiilor si bebelusilor s-au identificat 122 de substante, una mai nociva decat alta (lista substantelor chimice o puteti citi AICI).   Urmeaza o lista cu substante chimice si efectele nocive pe care pot avea supra organismului copilului:

Florura de sodiu ce se regaseste in peste 67% dintre pastele de dinti analizate intareste smaltul dintilor, insa poate avea efecte adverse grave  „cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scăzut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și cancer.

Glicerina (există în 65% dintre produsele analizate) este unul dintre ingredientele comune din pastele de dinți, deoarece aceasta le oferă o textură cremoasă. Glicerina ca atare nu este toxică, însă marea problemă constă în faptul că aceasta inhibă secreția de salivă, care remineralizează dinții. Ca urmare a acestui proces, dinții devin mai slabi și, implicit, predispuși la carii.

Sodium saccharin (există în 63% dintre produsele analizate) este un derivat al zaharinei, îndulcitor artificial care a fost analizat de numeroși specialiști și s-a constatat că are efecte negative asupra sănătății. Cele mai recente studii realizate pe animale au constatat că zaharina ar favoriza apariția cancerului la vezica urinară.

Hidrated silica (există în 63% dintre produsele analizate) este un ingredient folosit în majoritatea pastelor de dinți pentru albirea dinților, având un rol abraziv de îndepărtare a petelor de pe dinți. Din păcate, tocmai acest lucru poate să afecteze grav smalțul dinților, favorizând apariția unor probleme dentare importante.”

Domnule Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, din studiul efectuat de organizatia dumenavoastra este clar: peste 60% din pastele de dinti destinate ingrijirii bebelusilor si copiilor au in compositie substante nocive!  insa in studiile dumneavoastra mentionati clar si numele produselor/marcile care au in componenta mai putine substante ce ne influenteaza sanatatea, pentru ca noi CONSUMATORII sa putem face o alegere corecta, fara a fi nevoiti sa mergem la cumparaturi cu lista de substante nocive in buzunar!

Nu este corect fata de noi consumatorii sa fim informati doar ca un produs este rau, ci trebuie sa aflam care este produsul neconform pentur a-l putea elimina de pe piata si pentru a  trage un semnal de alarma catre producatorii care isi comercializeaz produsele in tara noastra, ca si noi ca si celilalti membrii au Uniunii Europene dorim sa platim pentru produse de calitate! Nu dorim sa fim inselati de reclame si etichete mincinoase!

In concluzie Domnule Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, fiti mai transparenti in studiile dumneavoastra si efectuati-le cu scopul de a-i proteja pe CONSUMATORI, a  caror VOCE spuneti ca sunteti!

sursa foto: http://www.apc-romania.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo