Criteriul National

APC Romania – Studiu ( ambiguu) privind calitatea pastei de dinti pentru copii

APC Romania – Studiu ( ambiguu) privind calitatea pastei de dinti pentru copii
februarie 03
08:33 2016

studiu privind calitatea pastei de dinti pentru bebelusi si copii din romania

In perioada 15 ianuarie-22 februarie Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a efectuat un studiu privind calitatea pastei de dinti pentru copii. Cu acest prilej APC doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la nocivitatea substantelor chimice care se regasesc in componenta produselor de ingrijire personala destinate copiilor.

Din comunicatul ce se regaseste pe site-ul APC Romania aflam ca au fost achizitioate din marile centre comerciale, farmacii si magazine naturiste 51 tipuri de pasta de dinti pentru copii si bebelusi.  S-au analizat etichetele tuturor produselor din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informațiilor si mentiunilor.

In continuare in comunicatul emis de APC Romania se face referire la un alt studiu, efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică București în anul 2012 cu privire la „sursa cunoștințelor privind sănătatea orală”. La sfarsitul paragrafului aflam insa ca pastele de dinti achizitionate au fost supuse unui studiu de analiza a toxicitatii ingredientelor.

Potrivit aceluiasi studiu echipa ce a anlizat produsele a fost constituita din „experti  si coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu.  

Ni se atrage atentia ca medici pediatrii, dar si producatorii de pasta de dinti pentru copii nu recomanda ca aceste produse de ingrijire personala destinate copiilor si bebelusilor nu ar trebui sa aiba in compozitie urmatoarele substante: „parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polietilen glicol (PEG-uri), arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon și dioxan”.

Tot din studiul efectuat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a  aflam ca in cele 51 de paste de dinti destinate copiilor si bebelusilor s-au identificat 122 de substante, una mai nociva decat alta (lista substantelor chimice o puteti citi AICI).   Urmeaza o lista cu substante chimice si efectele nocive pe care pot avea supra organismului copilului:

Florura de sodiu ce se regaseste in peste 67% dintre pastele de dinti analizate intareste smaltul dintilor, insa poate avea efecte adverse grave  „cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scăzut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și cancer.

Glicerina (există în 65% dintre produsele analizate) este unul dintre ingredientele comune din pastele de dinți, deoarece aceasta le oferă o textură cremoasă. Glicerina ca atare nu este toxică, însă marea problemă constă în faptul că aceasta inhibă secreția de salivă, care remineralizează dinții. Ca urmare a acestui proces, dinții devin mai slabi și, implicit, predispuși la carii.

Sodium saccharin (există în 63% dintre produsele analizate) este un derivat al zaharinei, îndulcitor artificial care a fost analizat de numeroși specialiști și s-a constatat că are efecte negative asupra sănătății. Cele mai recente studii realizate pe animale au constatat că zaharina ar favoriza apariția cancerului la vezica urinară.

Hidrated silica (există în 63% dintre produsele analizate) este un ingredient folosit în majoritatea pastelor de dinți pentru albirea dinților, având un rol abraziv de îndepărtare a petelor de pe dinți. Din păcate, tocmai acest lucru poate să afecteze grav smalțul dinților, favorizând apariția unor probleme dentare importante.”

Domnule Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, din studiul efectuat de organizatia dumenavoastra este clar: peste 60% din pastele de dinti destinate ingrijirii bebelusilor si copiilor au in compositie substante nocive!  insa in studiile dumneavoastra mentionati clar si numele produselor/marcile care au in componenta mai putine substante ce ne influenteaza sanatatea, pentru ca noi CONSUMATORII sa putem face o alegere corecta, fara a fi nevoiti sa mergem la cumparaturi cu lista de substante nocive in buzunar!

Nu este corect fata de noi consumatorii sa fim informati doar ca un produs este rau, ci trebuie sa aflam care este produsul neconform pentur a-l putea elimina de pe piata si pentru a  trage un semnal de alarma catre producatorii care isi comercializeaz produsele in tara noastra, ca si noi ca si celilalti membrii au Uniunii Europene dorim sa platim pentru produse de calitate! Nu dorim sa fim inselati de reclame si etichete mincinoase!

In concluzie Domnule Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, fiti mai transparenti in studiile dumneavoastra si efectuati-le cu scopul de a-i proteja pe CONSUMATORI, a  caror VOCE spuneti ca sunteti!

sursa foto: http://www.apc-romania.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul