Criteriul National

Aplicatia APSCO -„termometrul emotional” al bolnavilor de cancer

Aplicatia APSCO -„termometrul emotional” al bolnavilor de cancer
ianuarie 14
09:32 2016

aplicatie apsco

Aplicatia APSCO, dedicata bolnavilor de cancer, a fost recent lansata in Romania, si poate fi descarcate gratuit pe dispozitivele mobile. Cu ajutorul acesteia pacientii oncologicii isi pot autoevalua starea de sanatate psihica.

Degi Csaba, coordonatorul proiectului a declarat: „Am lansat aplicația APSCO, care este unica, în limbile română și maghiară, și care poate fi descărcată gratuit pe tablete sau telefoane mobile din Google Play. Aplicația este primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boală, pentru pacienții cu cancer, aparținători și medici. Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul își poate monitoriza nivelul de distres astfel încât să vadă dacă acesta este sau nu critic. Aplicația te ajută să știi unde este limita în suferința psihologică, nivel de la care ai nevoie de resurse de ajutor în plus .”

Aplicatia ce poate fi utilizata cu usurinta de pacientii de orice varsta, creaza totodata o baza de date cu informatii legate de asociatiile si grupurile de suport si este un pas important in introducerea unui program de consiliere psihologica a pacientilor ce sufera de cancer.

Coordonatorul proiectului Degi Csaba a tinut sa sublinieze ca in Romania nu exista un astfel de serviciu, foarte important in lupta pacientilor cu boala. Cu exceptia Bucurestiului, in centrele oncologice din tara exista foarte putin psihologi specializati in sustinerea bolnavilor de cancer.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo