Criteriul National

Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania pentru a întări apărarea Ucrainei

Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania pentru a întări apărarea Ucrainei
aprilie 26
06:43 2022

Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania, la invitaţia Statelor Unite, pentru a întări apărarea Ucrainei care, potrivit secretarului de stat american al Apărării Lloyd Austin „poate câştiga” în faţa Rusiei, dacă i se oferă mijloacele, informează AFP și news.ro

Razboi UcrainaFoto: Twitter

În momentul în care Rusia vizează controlul total al sudului Ucrainei şi a regiunii Donbas, această reuniune organizată la baza aeriană americană din Ramstein, în vestul Germaniei, este menită să „furnizeze capacităţi suplimentare pentru forţele ucrainene”, a declarat luni Austin, la revenirea de la Kiev.

„Ei pot câştiga dacă au echipamentele bune, susţinerea”, a subliniat el după această vizită în cursul căreia s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în compania secretarului de stat Antony Blinken.

Statele Unite, care furnizează cel mai mare ajutor militar internaţional Ucrainei, vor „să le ofere tipul de sprijin, tipul de artilerie şi de muniţie care să fie eficiente în acest stadiu al luptei”, a precizat şeful Pentagonului într-o conferinţă de presă în Polonia, nu departe de frontiera ucraineană.

Kievul solicită mai ales artilerie grea şi blindate pentru a încerca să respingă forţele ruseşti în câmpiile vaste din sudul şi estul ţării, dar echipamentul de fabricaţie rusă în care au fost antrenate forţele ucrainene devine din ce în ce mai rar.

Unele ţări din Europa de Est care le deţin încă le trimit la Kiev, uneori în schimbul armelor americane de nouă generaţie, după cum au văzut jurnaliştii care îl însoţeau pe Austin în Polonia.

Şeful Pentagonului şi Antony Blinken au vorbit cu reprezentanţii presei dintr-un depozit în care au fost îngrămădite tone de ajutor umanitar şi militar, gata să fie încărcate în camioane pentru transferul lor în Ucraina.

„Vorbim cu colegi din alte ţări pentru a obţine acelaşi tip de arme şi primim semnale că multe ţări vor trimite voluntari”, a asigurat şeful Pentagonului.

Franţa a anunţat deja că trimite tunuri Caesar cu o rază de acţiune de 40 de kilometri, iar Marea Britanie a donat rachete antiaeriene şi vehicule blindate Starstreak.

Întâlnirea are, de asemenea, scopul de a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung, odată cu încheierea războiului.

„Este vorba în principal de modernizare şi de a se asigura că armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă să funcţioneze în viitor. Nu este vorba de garanţii de securitate, ci de adevăratul lor dispozitiv militar”, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby.

Această reuniune nu se desfăşoară în cadrul NATO, chiar dacă secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, trebuie să participe.

„NATO ca alianţă nu oferă ajutor militar Ucrainei, aşa că acest lucru nu se face deloc în cadrul NATO”, a sublinait Kirby.

Printre cele 40 de ţări invitate, se află aliaţii europeni ai Statelor Unite, dar şi ţări mai îndepărtate precum Australia şi Japonia care se tem că o victorie rusă în Ucraina ar crea un precedent şi ar încuraja ambiţiile teritoriale ale Chinei.

Finlanda şi Suedia, ţări tradiţional neutre care au în vedere aderarea la NATO de la invazia Ucrainei de către forţele ruse, se află de asemenea pe lista de invitaţi.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul