Criteriul National

Aproape 80 de supraviețuitori ai Holocaustului, evacuați din Ucraina în Germania

Aproape 80 de supraviețuitori ai Holocaustului, evacuați din Ucraina în Germania
aprilie 30
01:43 2022

Aproape 80 de supraviețuitori ai Holocaustului au fost evacuați din Ucraina într-o operațiune complexă de salvare a celor mai în vârstă și fargile persoane de războiul rus, relatează New York Times, potrivit The Guardian.

Distrugeri în Harkiv după bombardamentele ruseștiFoto: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia Images

Două grupuri evreiești au organizat o misiune de salvare pentru a evacua în Germania supraviețuitorii Holocaustului din Ucraina, care sunt în număr de aproximativ 10.000.

Galina Ploschenko, în vârstă de 90 de ani, a pornit într-o călătorie de trei zile de la Dnipro, orașul ei natal din centrul Ucrainei, până la Hanovra, în nord-vestul Germaniei.

Ea a spus că a rămas blocată în patul ei la un centru de bătrâni din Dnipro, în timp ce asistentele au fugit la subsol te teama atacurilor cu bombă, când au început să sune sirenele raidului aerian.

Prima dată, eram copil, o aveam pe mama ca ocrotitoare. Acum, m-am simțit atât de singură. Este o experiență teribilă, una dureroasă.

Evacuarea în Germania, privită cu teamă de supraviețuitorii Holocaustului

Grupurile au spus că nu a fost ușor să îi convingă pe acești supraviețuitori ai Holocaustului să părăsească Ucraina pentru a pleca în Germania.

Rüdiger Mahlo, de la Claims Conference, care lucrează cu oficialii germani la Berlin pentru a organiza salvările, a declarat:

„Unul dintre ei ne-a spus: Nu voi fi evacuat în Germania. Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”.

Ploșcenko a spus NYT că decizia de a pleca nu a fost luată fără teamă.

„Mi-au spus că Germania este cea mai bună opțiune. Le-am spus: „Sper că aveți dreptate””.

Ea a spus că acum nu are „nimic decât dragoste” pentru Germania, deși își amintește „totul” despre ultimul război căruia i-a supraviețuit. De la centrul de îngrijire al bătrânilor din Hanovra, unde locuiește acum, ea exerzează expresii germane pe care le-a înregistrat cu atenție pe un carnețe: „danke schön” (mulțumesc mult) și „alles liebe” (iubesc foarte mult).

Cel puțin două persoane, supraviețuitoare ale Holocaustului, au murit în Ucraina din cauza războiului început de Rusia.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul