Criteriul National

Aprobarea legii anti-defăimare iniţiată de Liviu Dragnea e la un pas de a fi promulgată!

Aprobarea legii anti-defăimare iniţiată de Liviu Dragnea e la un pas de a fi promulgată!
februarie 09
19:58 2016

Parlamentul României, prin Comisia Juridică de la Camera Deputaților, a reușit o veritabilă anti- performanță în cadrul acestei legislaturi- avizul pozitiv pentru Legea anti-defăimare, un proiect legislativ inițiat de actualul lider PSD, Liviu Dragnea.
Astfel, se anunţă reinstaurarea unei cenzuri şi totodată amenzi pentru cei care ar critica Sistemul sau alte categorii sociale etc Proiectul de lege va fi supus mâine 10 februarie votului plenului Camerei Deputaților, care este for decizional.

dragnea

INTRODUCERE

Definiția cuvântului „defăimare”, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române ste următoarea: „Defăimarea, sau calomnierea, ponegrirea, sau bârfirea — este, în sens general, acțiunea de a vorbi de rău pe cineva sau a vorbi rău despre ceva, prin care se duce atingere bunei reputații (faimei) de care se bucură. În sens juridic, defăimarea este comunicarea unor afirmații care clamează, stabilesc sau implică în mod expres fapte care pot prejudicia imaginea unei persoane, firme, produs, grup, guvern sau națiune”.

Prin legea iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea , cuantumul amenzilor pentru defăimare socială a fost majorat cu acordul deputaţilor atât din Comisia Juridică cât şi din Comisia pentru Drepturile Omului cu 17 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”. Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariştilor din România”.

EXPLICAŢII

Ce înseamnă defăimarea socială? Ne explică iniţiatorul legii: ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”.

Astfel dacă printr-o afirmaţie aducem atingere unui grup sau unei comunităţi vom fi buni de plată! Sancţiunile vor fi aplicate conform OG 137/2000, cu articole, aliniatşi sume de la 1000 de lei la…100.000 de lei!

Persoanele care defăimează prin intermediul rețelelor de socializare ar putea plăti o amendă de 30.000 de lei, dacă victima este o persoană fizică. Cei care defăimează un grup ar putea plăti până la 100.000 de lei.
Acestea sunt câteva prevederi din Legea Defăimării, propusă de Liviu Dragnea, act normativ ce tocmai a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice și Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, informează platforma PoliticScan.Potrivit actului normativ, amenzile se vor aplica de un departament special înființat în cadrul Consiliului Național de Combatere a Discriminării.
zipper-mouth-700x403

ÎN LOC DE …ÎNCHEIERE

Pentru preşedintele grupului PSD Liviu Dragnea  nu contează şi nu va conta dreptul folosirii libertăţii cuvântului . Cuvântul în concepţia domniei sale se aseamănă cu o armă de distrugere în masă care trebuie confiscat de la oameni, indiferent de credinţele, nivelul social, intelectual sau politic…

De fapt, domnia sa doreşte o aşa zisă omogenitate din toate punctele de vedere. Pentru cei care se exprimă, gândesc şi se consideră oameni liberi, în limitele bunului simţ şi al moralităţii publice acest proiect de lege ce are doar un singur pas până a se aproba VA FI O GREA LOVITURĂ!
În prezent,România ce face parte din Europa se confruntă cu probleme mult mai serioase decât aceasta de a ne abroga libertatea cuvântului.
Întregul corp redacţional îşi exprimă temerea şi totdată o opinie non-conformistă ce aduce aminte deperioada de tristă amintire a regimului comunist, ce amenda agresiv ori ţinea în închisoare pe toţi cei care aveau alte păreri, opinii sau credinţe raportate la Stat.
De fapt, aceasta reprezenta o formă de protejare a Statului eminamente totalitar cât şi a sistemului comunist de către oameni. Este lucru de la sine înţeles că tocmai oamenii şi gândirea liberă erau inamicii principali al opresorilor României de altă dată.
Iar în prezent, stimabilul domn Liviu Dragnea, un demn urmaş ideolog al celor amintiţi mai devreme ne duce din nou exact de unde anume am scăpat…tocmai prin evenimentele sângeroase din decembrie 1989.
Considerăm libertatea, sub toate aspectele ei, ca fiind o valoare fundamentală, un drept natural, inviolabil şi inalienabil.Totodată, suntem de acord şi vom susţine faptul că singura legislaţie necesară libertaţii (cu toate formele şi modalităţile de exprimare ) ar fi tocmai aceea ce e desemnată de a o proteja, nu de a o submina, de a o cenzura!
Iar aceste lucruri se produc pe repede-înainte, într-un mod grosolan. 
Dacă domnul preşedinte PSD Liviu Dragnea ne informează că proiectul ce poate deveni cât de curând lege este primul de acest gen din Europa.Considerăm ca fiind ruşinos şi totdată inadmisibil faptul că acest proiect unic în Europa să provină din România, una din ţările fostului bloc estic, cel mai rău afectate de doctrina comunistă.
Este rodul unei ideologii vădit totalitare prin care se trece direct la suprimarea drepturilor cetăţenilorla liberă exprimare, tocmai din partea autorităţii politice.
Pe final, ne exprimăm opoziţia faţă de legea Dragnea. Suntem de părere că România nu are nevoie de legea aceasta. Poziţiile noastre sunt împărtăşite de majoritatea covârşitoare a grupurilor cetăţenilor, de societatea academică cât şi de o parte însemnată a societăţii civile.
Redacţia ziarului Criteriul Naţional 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo