Criteriul National

Arabia Saudită: Un înalt responsabil militar destituit pentru corupţie – International

Arabia Saudită: Un înalt responsabil militar destituit pentru corupţie – International
septembrie 01
06:07 2020
Un înalt responsabil militar saudit şi fiul său, aparţinând familiei regale, au fost demişi luni, a anunţat presa oficială, cea mai recentă măsură în lupta împotriva corupţiei desfăşurată de Riad, notează AFP, citată de Agerpres. Prinţul Fahd bin Turki, comandantul forţelor comune din Yemen, şi fiul său Abdulaziz bin Fahd, viceguvernator al regiunii Al-Jouf, fac obiectul unei anchete pentru corupţie. Mai mulţi alţi ofiţeri şi civili din Ministerul Apărării sunt, de asemenea, urmăriţi pentru corupţie, potrivit unui decret regal citat de presa oficială.

Demiterea prinţului Fahd, care conduce forţele coaliţiei în Yemenul vecin, „reprezintă un semnal puternic contra corupţiei din armată” lansat de autorităţi, a comentat expertul Ali Shihabi.

Este cea mai recentă epurare lansată după demiterea la sfârşitul lui august a unor guvernatori şi funcţionar din Ministerul de Interne acuzaţi de corupţie în cadrul proiectelor turistice în dezvoltare în regat.

În martie, ONG-ul Human Rights Watch şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu arestarea a 298 de responsabili saudiţi, de asemenea, acuzaţi de corupţie, subliniind posibile „puneri sub acuzare incorecte” într-un sistem judiciar netransparent.

Responsabili militari şi juridici fac parte dintre persoanele arestate pentru corupţie şi deturnare de fonduri în valoare totală estimată la 379 de milioane de riali (peste 85 de milioane de euro), potrivit Nazaha, un organism de stat de luptă împotriva corupţiei.

În noiembrie 2017, sute de prinţi şi oameni de afaceri au fost „reţinuţi”, unii dintre ei timp de câteva săptămâni, la hotelul Ritz-Carlton din Riad, în cadrul a ceea ce a fost prezentat drept o campanie anticorupţie iniţiată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Campania a luat sfârşit la fel de brusc cum a început, câteva luni mai târziu, după recuperarea unor bunuri în valoare de peste 400 miliarde de riali (106 miliarde de dolari, 93 miliarde de euro)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul