Criteriul National

Are SUA o super-armă secretă? Ce i-a zis Trump jurnalistului Bob Woodward – International

Are SUA o super-armă secretă? Ce i-a zis Trump jurnalistului Bob Woodward – International
septembrie 11
01:47 2020
Noua carte explozivă a jurnalistului Bob Woodward despre Donald Trump a stârnit o frenezie în rândul experților din lume în domeniul armelor nucleare, președintele SUA făcând aluzie la o nouă armă „pe care nimeni altcineva nu o are”, potrivit AFP.

Potrivit extraselor din cartea „Rage” publicată de Washington Post, Trump s-a lăudat în timpul unuia dintre cele 18 interviuri pe care le-a acordat între decembrie 2019 și iulie 2020 lui Bob Woodward, că SUA deține o nouă armă de care nici Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping nu știu.

„Am construit un nucleu (sistem) … o armă, am construit un sistem de arme pe care nimeni altcineva nu le-a avut vreodată în această țară”, spune președintele american, potrivit acestor extrase din interviul din 5 decembrie 2019.

„Avem lucruri pe care nu le-ați văzut niciodată, de care nu ați auzit niciodată”, a adăugat Trump. „Avem lucruri despre care Putin și Xi nu au auzit niciodată. Nimeni. Ceea ce avem este uimitor”.

Bob Woodward, renumit pentru că a dezvăluit scandalul Watergate în anii 1970 cu Carl Bernstein, indică în cartea sa că surse neidentificate au confirmat că armata SUA are o „nouă armă secretă”. Dar nu i-au spus ce fel de armă este și au spus că au fost surprinși de faptul că Trump a menționat-o.

Experții au disecat aceste câteva propoziții pentru a încerca să ghicească despre ce armă vorbea Donald Trump. S-a corectat președintele american pentru că arma nu este de fapt nucleară sau tocmai pentru că este și și-a dat seama că vorbea prea mult?

Hans Kristensen, de la Federația Oamenilor de Știință Americani, a declarat pe Twitter că „a fost de fapt vorba despre focosul nuclear W76-2 de mică putere care era în curs de dezvoltare atunci”.

Pentagonul a anunțat pe 4 februarie că a plasat pentru prima dată această armă nucleară care are o încărcătură explozivă estimată la 5 kilotone (de trei ori mai mică decât bomba Hiroshima) la bordul submarinului USS Tennessee, care patrula în Atlantic.

Dar pentru Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute, este vorba de noua rachetă hipersonică pe care o dezvoltă Statele Unite. „Modul de a vorbi al lui Trump în decembrie 2019 este similar cu cel din martie 2020 lăudându-se cu racheta care s-a dovedit a fi hipersonică”, a scris el pe Twitter.

Întrebat la Fox News, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Robert O’Brien, a asigurat că președintele SUA nu vorbește despre o anumită armă. „Suntem mereu la vârf în tehnologie și avem întotdeauna ceva de care adversarii noștri nu sunt conștienți”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver, s-a abținut să comenteze „o carte care nu a fost încă publicată”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul