Criteriul National

Arme cu aer comprimat. Cum funcționează și unde pot fi utilizate?

Arme cu aer comprimat. Cum funcționează și unde pot fi utilizate?
august 09
16:13 2021

Armele cu aer comprimat expulzează proiectilul ca urmare a comprimării aerului ce se află sub presiune. Acestea sunt utilizate pentru tir sportiv și de agrement, precum și la vânătoarea de fazani, iepuri, jderi sau porci, în funcție de tipul de armă. Extrem de apreciată și de căutată în ultima vreme, pușca cu aer comprimat este o replică aproape unu la unu a unei arme reale. Cu finisaje mai mult sau mai puțin reușite, în funcție de bugetul alocat, arma pneumatică dă senzația de a trage cu o armă tradițională. Dacă îți surâde ideea de a deține o pușcă de vânătoare cu aer comprimat, următoarele rânduri își propun să te familiarizeze cu aceasta, de la sistemul de funcționare la caracteristici și legislație.

articol-criteriul

Ce este arma cu aer comprimat?

Pușca cu aer comprimat se caracterizează prin principiul de funcționare, expulzând proiectilul din ţeavă sub presiunea aerului sau gazelor comprimate. Acest tip de armă poate avea la bază principiul sistemului cu arc, sistemului de precompresie al aerului sau sistemului rezervoare/butelii cu aer precomprimat. Arma lansează proiectile (bile, sfere, alice, pelete, diabolo, plumbi) pneumatic, cu aer comprimat sau alte gaze care sunt presurizate mecanic, fără a implica reacții chimice, așa cum se întâmplă în cazul unei arme de foc.

Ce tipuri de puști cu aer comprimat există și cum funcționează?

Așa cum am menționat anterior, proiectilul unei puști cu aer comprimat este expulzat din țeavă sub presiunea aerului sau gazelor comprimate. După tragerea declanșatorului, arcul este eliberat și, înaintând, împinge pistonul, care, pe măsură ce se deplasează în interiorul cilindrului, reduce spațiul de aer, creând astfel presiunea necesară pentru lansarea proiectilului.

Atât pușca cu aer comprimat, cât și pistolul cu aer comprimat utilizează în mod obișnuit proiectile metalice, care sunt fie pelete în formă de diabolo, fie bile. Anumite modele de pușcă cu aer comprimat pot expulza, de asemenea, proiectile stabilizate cu aripi, cum ar fi săgeți. În funcție de designul armelor cu aer comprimat, sursa de energie poate fi piston cu arc, pneumatic sau gaz comprimat îmbuteliat (cel mai frecvent dioxid de carbon).

Unde poți utiliza puștile cu aer comprimat?

Deţinerea unei arme implică multă responsabilitate și cunoașterea prevederilor legale. Chiar dacă pușca cu aer comprimat face parte din categoria armelor neletale, aceasta este în continuare periculoasă și necesită aceleași condiții de păstrare și utilizare ca în cazul unei arme letale. Exceptând contextul vânătorii legale, pușca cu aer comprimat se mai poate folosi pentru tir sportiv sau în scop de legitimă apărare.

Ce criterii trebuie să iei în considerare la cumpărarea unei arme cu AC?

Dacă ești în căutarea unei arme de vânătoare cu aer comprimat, s-ar putea să îți dorești să iei în considerare anumite criterii. Arma potrivită nu trebuie să facă parte dintr-un top de arme cu aer comprimat, ci să respecte necesitățile vânătorului și să se încadreze într-un scenariu particular de vânătoare.

Putere – Calibrul optim depinde de ceea ce vânezi. Pistoalele de calibru .177 și .22 sunt excelente pentru păsări și alte vânate mici. Pentru vânatul mediu, o alegere bună o constituie calibrele .25 și .30.

Multi-shot sau o singură lovitură – Pușca cu aer comprimat cu sistem multi-shot este ideală pentru vânatul mai mic. Însă dacă vrei să obții un porc sau un cerb ca trofeu, atunci vei vrea o lovitură unică de mare putere, care să ofere energie maximă țintei pentru acea tragere etică și curată.

Silențioasă – Concluzia este că mai liniștit este mai bine, în general. Nu există niciun avantaj în a avea o armă de vânătoare gălăgioasă. O pușcă cu aer comprimat silențioasă asigură șanse mai mari ca tragerea declanșatorului să fie una de succes.

Greutate – Greutatea armei de vânătoare s-ar putea reduce la tipul de vânătoare. Dacă partida de vânătoare este solicitantă, atunci vei dori ceva ușor și relativ scurt, așa că aruncă un ochi asupra sistemelor de carabină sau bullpup.

Proiectare și design – Nu în ultimul rând, designul armei contează. Nu pentru partida de vânătoare, ci pentru tine, ca trăgător, pentru a te simți confortabil cu pușca ta cu aer comprimat, cu felul în care arată și în care se simte.

Ai nevoie de permis și de antrenamente speciale pentru utilizarea acestei arme?

Cine își dorește să dețină o armă cu aer comprimat, trebuie mai întâi să obțină un permis de port armă. Înainte de 2008, legea era mult mai permisivă când venea vorba de acest tip de armă – orice persoană care mergea cu actul de identitate la poliție, obținea un document care îi dădea dreptul să-și cumpere o pușcă cu aer comprimat. Ca urmare a creșterii cazurilor de folosire ilegală a armelor neletale, în prezent poți obține permisul numai facă prezinți un cazier curat și treci testele medicale și psihologice. De asemenea, dacă nu achiziționezi arma în maximum 90 de zile de la primirea autorizației, va trebui să repeți procedurile pentru obținerea aprobărilor. Deținerea unei arme cu aer comprimat fără acte poate fi pedepsită cu închisoarea.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

seoagency.ro

seoagency.ro

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul