Criteriul National

Arme, soldați și drone în Ucraina: saltul de calitate al Italiei / 600 de militari trimiși în Ungaria și România

Arme, soldați și drone în Ucraina: saltul de calitate al Italiei / 600 de militari trimiși în Ungaria și România
mai 13
01:44 2022

Italia este pregătită să desfășoare alți militari la granița cu Ucraina. Dar și să pună la dispoziție autorităților de la Kiev arme tehnologice precum antidrone Guardian, aparate de bruiaj radar şi sisteme de apărare împotriva eventualelor atacuri asupra infrastructurilor, scrie Corriere Della Sera, citat de Rador.

Leonardo T100Foto: Hotnews

Peste 600 de militari vor pleca împreună cu alte departamente NATO în următoarele săptămâni în Ungaria și România pentru a proteja zona de sud. Și chiar în Ungaria, Italiei i-ar putea fi încredințată comanda operațiunilor.

Procedura a început deja, detaliile urmând să fie incluse în „rezoluția misiunii” pe care Consiliul de Miniștri o va aproba în următoarele zile și o va trimite apoi spre ratificare Parlamentului.

Odată cu desfășurarea de forțe speciale pe teren și ajutorul pentru stoparea oricăror atacuri cibernetice, dar și a intruziunilor aeriene, implicarea în conflictul dezlănțuit de invazia rusă trece la un nivel superior. O desfășurare de forțe pe care Lorenzo Guerini, ministrul apărării a anunțat-o deja în Parlament, şi care a fost confirmată şi în timpul vizitei premierului Mario Draghi la Casa Albă.

Cele două misiuni

Aproximativ 500 de soldați în Bulgaria şi 600 în Ungaria. Guerini a explicat clar în faţa Camerelor: „Am decis să consolidăm postura de descurajare și reasigurare, acordând o atenție deosebită țărilor din flancul estic. Italia contribuie deja în mod semnificativ la aceste măsuri, cu o componentă terestră în Letonia, o componentă aviatică în România și Islanda și o componentă navală în estul Mediteranei.

La acest efort se vor adăuga angajamentele din Bulgaria și Ungaria, care vor fi incluse în rezoluția misiunii ce urmează să fie prezentată în curând Parlamentului”.

Şi în aceste două țări, așa cum s-a întâmplat deja pentru soldații plecați la scurt timp după începerea războiului, militarii detaşaţi sunt membri ai unor grupuri speciale precum, parașutiști, trupe alpine, raideri ai COMSUMBIN.

Radare și drone

Saltul de nivel se referă însă la tehnologie, unde Italia poate contribui cu companii de top. Nu întamplător consultările care au început în ultimele zile au inclus grupuri de lucru care implică experți de la Leonardo și din alte industrii specializate.

Necesitatea exprimată în cadrul NATO și împărtășită de liderii apărării este cea de a ajuta Ucraina, atât în interceptarea dronelor, cât și cu aparate de bruiaj radar. Dar și prin utilizarea sistemelor electronice de interceptare a comunicațiilor și frecvențe radar care pot fi folosite pentru a bloca orice intruziune.

O tehnologie de ultimă oră care urmărește să prevină posibile atacuri asupra infrastructurilor care ar putea implica Ucraina dar și alte state.

Arme grele

În ciuda protestelor Mişcării 5 Stele și cele ale Ligii Nordului, guvernul va asigura noi transporturi suplimentare de arme grele, fără a avea un nou vot în Parlament.

„Acoperirea” reglementară a sosit deja odată cu decretul aprobat la 1 martie, transformat apoi în lege. Lucru care va permite ca până la 30 septembrie, autoritățile de la Kiev să fie înarmate atât cu „mortiere, lansatoare Stinger, mitraliere grele Browning, cartușe Browning, mitraliere ușoare, lansatoare antitanc, puşti antitanc, rații K, radiouri, căști, veste” trimise imediat după începerea războiului, cât şi cu arme mai grele trimise acum două săptămâni.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul