Criteriul National

Arta preparării cafelei turcești prinde viață în inima Bucureștiului

Arta preparării cafelei turcești prinde viață în inima Bucureștiului
martie 10
16:42 2020

Cafeaua turcească este diferită de orice altă băutură caldă servită acasă sau în cafenele. Este o cafea cu o consistență groasă, cu gust dulce și care se servește într-o ceașcă mică, fiind băută în tihnă pentru a putea savura fiecare aromă pe îndelete.

Este deseori acompaniată de preparate dulci, ori în compoziția ei se adaugă diverse condimente pentru a-i accentua aroma. Prepararea unei astfel de cafele presupune deținerea unor cunoștințe și tehnici specifice, fiind o cafea cu origini antice orientale, dar cu un gust aparte, de neconfundat.

Istoria cafelei turcești

În anul 1470 se deschidea prima cafenea din Istanbul. La acea vreme, Imperiul Otoman interzisese consumul de alcool, iar cafeaua devenise cea mai populara băutură în Orientul Mijlociu. În zilele noastre, cafeaua rămâne cea mai populară băutură caldă din întreaga lume.

Cafeaua cu specific turcesc este una dintre puținele sortimente de cafea care și-a păstrat tradiția, fiind în continuare preparată conform tehnicilor străvechi și servită deseori la ibric. Faptul că procesul de preparare implică utilizarea unor ustensile simple, pe care oricine le are în casă, îi accentuează de fapt originalitatea și gustul, transformând experiența băutului de cafea într-una extrem de autentică.

Cum se prepară cafeaua turcească?

Puține cafenele din prezent aleg să prepare cafeaua în modul clasic, deoarece majoritatea dețin echipamente moderne, care facilitează întreg procesul. În acest fel, mai mulți clienți pot fi serviți cu cafea pregătită în doar un minut, însă adevărata cafea turcească se prepară cu grijă și răbdare, astfel încât să poată fi savurată la adevărata ei valoare.

Pentru a pregăti cafea în stil turcesc, aveți nevoie de apă filtrată, boabe de cafea de origine orientală și un vas din cupru cu fund larg, cunoscut drept clasicul ibric. Pentru fiecare ceașcă, se folosește o lingură de cafea măcinată, amestecând încontinuu până ce cafeaua se dizolvă în apă și capătă o consistență vâscoasă. Pentru persoanele care preferă cafeaua dulce, se recomandă adăugarea zahărului încă de la început.

Servirea unei astfel de cafele se face de fiecare dată alături de un pahar cu apă. Apa este necesară deoarece vă curăță papilele gustative și vă dă voie să savurați cu adevărat aromele cafelei. Puteți, de asemenea, să serviți alături de diverse dulciuri turcești pentru a intensifica experiența.

Cafea turcească la Ganesha Caffe în București

Pregătirea cafelei acasă reprezintă un proces destul de complicat pentru majoritatea oamenilor, în special într-o lume în care cafenelele sunt la tot pasul. Pentru a avea parte în schimb de o cafea turcească autentică, trebuie să alegeți o cafenea cu specific oriental, care folosește ingrediente originale și respectă procedurile de preparare transmise de generații.

Ganesha Caffe, cafeneaua cu specific oriental din capitală, este locația perfectă pentru savurarea unei cafele turcești la ibric. În meniu, cafeaua turcească este intitulată cafea cu hel, denumirea din lumea arabă pentru cardamon. Cafeaua turcească este în general asezonată cu diferite condimente, însă cardamonul este unul special, fiind cel mai scump condiment din lume, după șofran și vanilie.

Ganesha Caffe de pe Barbu Văcărescu este cafeneaua care îi încântă pe bucureșteni cu preparate calde și narghilea de calitate, fiind specializată în pregătirea faimoasei cafele turcești, servite la ibric. Meniul, atmosfera și fiecare detaliu al decorului, demonstrează faptul că această cafenea este cea mai bună din București, în special pentru iubitorii de arome orientale.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Roxana Dascalu

Roxana Dascalu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul