Criteriul National

Artroscopia de genunchi – interventia chirurgicala care imbunatateste calitatea vietii

Artroscopia de genunchi – interventia chirurgicala care imbunatateste calitatea vietii
martie 10
08:40 2017

Artroscopia de genunchi este o tehnica minim invaziva, care ofera specialistului o imagine clara asupra starii genunchiului. Aceest lucru il ajuta pe medic sa ofere un diagnostic precis pacientului. Procedeul de artroscopie presupune utilizarea aparaturii de ultima generatie, de exemplu monitoare high definition care ofera o vizualizare impecabila a imaginilor oferite de camerele video performante ale artroscopului.

Ce presupune  interventia?

Artroscopia presupune realizare unor incizii mici la nivelul genunchiului afectat,  prin care medicul chirurg ortoped introduce artroscopul (camera video de inalta rezolutie de dimensiuni reduse). Acest aparat trimite imagininile captate pe un monitor foarte performant – unde medicul poate vizualiza si analiza in cele mai mici detalii structurile genunchiului.

Leziunile descoperite sunt reparate cu ajutorul unor instrumente chirurgicale de mici dimensiuni introduse in tesut tot prin incizii.

Cum trebuie pregatit pacientul inainte de operatie

Inainte de interventie, pacientul trebuie sa realizeze o serie de analize medicale, o electrocardiograma si o radiografie a plamanilor. De asemenea pacientul trebuie sa ii ofere medicului informatii cu privire la tratementele medicamentoase pe care le urmeaza, si date suplimentare despre alte afectiuni de care sufera (daca este cazul). “Operatia de artroscopie de genunchi variaza intre 20 si 120 de minute in functie de patologia tratata”, conform site-ului Artroscopiedegenunchi.ro.

Cand este indicata artroscopia de genunchi

Chirurgii ortopezi recomanda aceasta interventie cand durerile de genunchi persista dupa ce au fost realizate alte tratamente non-chirurgicale. Daca pacientul sufera din pricina durerilor, chiar si dupa ce a urmat intocmai tratamentul medicamentos, a respectat perioada de repaus si a urmat procedurile fizioterapeutice recomandate de medic, trebuie realizata artroscopia de genunchi.

Afectiunile care necesita fara nici un fel de indoiala acest tip de interventie sunt: leziunile de menisc, rupturile LIA ( ligament incrucisat anterior)  si LIP (ligament incrucisat posterior), corpii liberi intraarticulari, leziunile de cartilaj, gonartroza, sindromul de impigement femuro-paletar si sinovita cronica.

Cum se desfasoara operatia

Pacientul trabuie sa stea in timpul operatiei intr-o pozitie care faciliteaza accesul medicului la articulatia afectata. Medicii au constatat ca exista doua pozitii care usureaza accesul catre ghenunchi: pe spate cu ghenunchiul flexat la 90 de grade si masa rupta, si pe spate cu genunchiul flexat pe masa intinsa.

Dupa ce pacientul este izolat cu campuri sterile se incepe procedura:

-se introduce prin injectare in articulatii o solutie salina (ser fiziologic); aceasta substanta are rolul de a imbunatati vizualizarea structurilor anatomice;

-se introduce artroscopul, prin incizia laterala;

-se culeg imaginile si se proiecteaza pe monitorul high definition;

-se realizeaza alte incizii mici prin care sunt introduse ustensile ce ajuta la remedierea leziunii descoperite.

-dupa interventie pacientul este dus in salonul steril special pentru recuperare.

“Pacientul va putea sa mearga  fara ajutorul carjelor in apoximativ 90% din cazuri la numai 3 ore de la interventie si va ramane internat in spital pentru o singura noapte, urmand de la externare sa execute un program de exercitii”, ne informeaza domnul doctor ortoped Tarek Nazer.

Recuperarea postoperatorie presupune internarea pacientului (24 sau 48 de ore,in unele cazuri) si realizarea tratamentelor specifice cu medicamente care calmeaza durerea, si antibiotice, pentru a preveni infectiile postoperatorii.

Recuperarea totala a pacientului dureaza insa cateva saptamani, iar activitatile obisnuite pot fi reluate doar cand medicul ortoped constata ca genunchiul s-a vindecat in totalitate. Sedintele de kinetoterapie sunt extrem de eficiente si grabesc recuperarea. Exercitiile realizate sub indrumarea kinetoterapeutului trebuie realizate pe perioade mai lungi, chiar daca pacientul nu mai simte niciun fel de disconfort.

Pentru ca artroscopia de genunchi este o interventie minim invaziva, complicatiile postoperatorii sunt extrem de rare.  Posibile complicatii ale aceste interventii sunt infectarea zonei, sangerari excesive si leziuni vascul-nervoase.

Dupa realizarea acestei interventii, pacientii pot manifesta in primele zile inflamarea piciorului. Pe langa medicamentele antiinflamatoare, pacientii pot trata zona afectata cu comprese reci. Pozitia piciorului dupa artroscopia de genunchi trebuie sa asigure buna irigare a organismului, deci acesta trebuie tinut deasupra nivelului inimii. Se poate utiliza suport special sau mai multe perne asezate una peste alta.

Bandajul de la ghenunchi trebuie pastrat si dupa externare.Acesta trebuie schimbat zilnic, iar zona trebuie igienizata corespunzator, cu substante antiseptice si dezinfectante precum betadina, pentru a preveni dezvoltarea infectiilor postoperatorii. La intervalul convenit cu medicul, pacientul trebuie sa se prezinte la control pentru a-i fi eliminate firele de sutura si pentru a se analiza evolutia postoperatorie.

Mersul poate fi reluat la cateva zile dupa realizarea artroscopiei de genunchi. Perioada de repaus indicata de medic variaza de la o interventie la alte. La meniscectomie mersul poate fi reluat a doua zi dupa operatie, insa la microfracturi  si ligamentoplastie mersul poate fi reluat abia dupa trei saptamani de la interventie.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul