Criteriul National

Asigurarea RCA, cea mai buna solutie de protejare a bugetului familiei

Asigurarea RCA, cea mai buna solutie de protejare a bugetului familiei
noiembrie 15
16:11 2017

Multi vad asigurarea RCA ca pe o obligatie, insa acest tip de asigurare este in fapt un instrument de protectie in cazul in care provoci un accident rutier. In randurile ce urmeaza, vom face cunostinta cu asigurarea de tip RCA si vom afla modul in care aceasta polita ne poate salva de cheltuieli, inutile in cazul unor incidente rutiere.

  1. Ce este asigurarea RCA

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto  – RCA – este  un instument de protectie, prin care personele pagubita in cazul unui incident rutier sunt despagubite pentru stricaciunile suferite. Asigurarea RCA acopera daune la autovehicole, varamari corporale decese si chiar pagube aduse propietatilor distruse. In plus asigurarea RCA este recunoscuta si in afara granitelor si acopera si pagubele pe care le realizezi pe teritoriul altor tari, membre ale Uniunii Europene. In cazul in care ai produs un accident cu daune materiale importante, asigurarea RCA este o adevarata plasa de salvare, ce te poate scuti de cheltuieli importante. Te poate salva, in cazul, in care un urma accidenutului produs sunt victime, pentru ca aceasta polita acopera costruile de spitalizare ale victimei si eventualele daune.

Asigurarea de tip RCA, este obligatorie, iar soferii care circula fara a avea polita incheiata sunt pasibili de amenda.

  1. Cum functioneaza asigurarea RCA

Pentru a beneficia de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, trebui incheiata in prealabil o polita RCA. Specialistii recomanda sa se contracteze polite RCA doar de la reprezentanti autorizati! Emiterea acestia se poate face in format electonic.

Asigurarea de tip RCA intra in vigoare in ziua urmatoare,  dupa ce a fost semnat contractul de asigurare si emisa factura. Valabilitatea acesteia inceteaza la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita.

Asigurarea RCA poate fi activata doar in cazul producerii unor incidente rutiere, si este inmanata tertilor pagubiti. Acestia isi pot recupera prejudiciile in baza politei. Deci in cazul in care ai fost cel care a produs un accident rutier cu pagube materiale, oferi polita, pagubitului, fara a plati alte costuri suplimentare.

  1. Pentru ce tip de autovehicole se incheie polita RCA

Legislatia din Romania impune incheiera de polite de raspundere civila obligatorie pentru autoturisme, motocicluri, tractoare, autoutilitare, remorci, semiremorci, autovehicole de transport persoane. In principiu toate autovehicolele, care  ruleaza pe soselele din Romania, trebuie sa detina polita RCA valabila.

  1. Cum se calculeaza valoare RCA

Instrumentele online moderne, te pot ajuta sa estimezi costul total al politei. Daca doresti sa inchei RCA ieftin, poti accesa un astfel de calcurator, care te ajuta sa sti de la inceput pretul pe care trebuie sa il platesti.

In principiu, la stabilirea valorii asigurarii auto de raspundere civila sunt luati in calcul cativa paramertii: tipul autovehicolului, capacitatea cilindrica a autoturismului, tipul personei care foloseste autovehicolul ( juritica/ fizica).

Trebuie mentionat ca valoarea RCA pentru personele juritice este mai mare decat pentru personele fizice. Numeroase companii, ofera preturi preferentiale in functie de istoricul soferului (varsta, incidente rutiere anterioare, ocupatie, s.a).

Comentarii

Comentarii

Tags
Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo