Criteriul National

Asistenţă de urgenţă pentru Liban: Ţările donatoare cer ca ajutoarele să fie livrate „direct” populaţiei – International

Asistenţă de urgenţă pentru Liban: Ţările donatoare cer ca ajutoarele să fie livrate „direct” populaţiei – International
august 10
02:39 2020
Ţările reunite în videoconferinţă duminică pentru a furniza o asistenţă de urgenţă Libanului, după explozia care a devastat Beirutul, au solicitat ca acest ajutor să fie livrat „direct” populaţiei şi în condiţii de „transparenţă”, relatează Agerpres citând AFP.

„Participanţii au convenit că asistenţa lor ar trebui să fie bine coordonată sub egida Naţiunilor Unite şi furnizată direct populaţiei libaneze, cu maximum de eficienţă şi de transparenţă”, au declarat reprezentanţii celor 30 de ţări, între care Donald Trump şi Emmanuel Macron, într-un comunicat emis la finalul reuniunii.

Ei au insistat de asemenea asupra necesităţii unei „anchete imparţiale, credibile şi independente” asupra circumstanţelor catastrofei şi au propus o asistenţă autorităţilor libaneze în acest sens.

Preşedintele libanez Michel Aoun exclusese vineri orice anchetă internaţională, respingând o cerere făcută în acest sens de omologul său francez Emmanuel Macron.

El a mai afirmat că explozia ar putea să fi fost provocată de neglijenţă sau de o rachetă. Parisul în schimb a apreciat că există „suficiente elemente obiective pentru a crede că explozia a fost accidentală”.

Deflagraţia, de o violenţă neobişnuită, a fost provocată marţi de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate de şase ani în portul din Beirut „fără măsuri de precauţie”, potrivit premierului Hassan Diab. Ea a provocat un crater cu o adâncime 43 de metri, a indicat o sursă de securitate duminică.

Ministrul american al apărării Mark Esper a declarat că originea exploziei de marţi de la Beirut nu este încă cunoscută, potrivit EFE. „Concluzia este că încă nu ştim”, a spus el într-o declaraţie pentru Fox News.

„Ştiţi că în prima zi, aşa cum a spus corect preşedintele Trump, am considerat că ar fi putut fi un atac. Unii dintre noi au speculat că ar fi putut fi, de exemplu, o încărcătură de arme a Hezbollah, poate Hezbollah …. O instalaţie de fabricare a armelor … Cine ştie?”, a spus Mark Esper.

Preşedintele Donald Trump afirmase marţi că explozia ar fi fost un „atac” cu un „fel de bombă”, fără a oferi dovezi în acest sens.

Dar miercuri şeful Pentagonului a făcut unele clarificări şi a declarat că „majoritatea” dintre generalii săi consideră că a fost un „accident”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul