Criteriul National

Asociatia Constanta ia Atitudine: Scrisoare deschisa in privinta locurilor de parcare din orasul Constanta

Asociatia Constanta ia Atitudine: Scrisoare deschisa in privinta locurilor de parcare din orasul Constanta
mai 08
11:43 2015

Constănțenii suferă din cauza lipsei locurilor de parcare. În anul 2012, polițiștii spuneau că sunt 12.150 de locuri, din care 11.420 erau rezervate, deci parcări la liber erau mai puțin de o mie. Dumneavoastră, consilierii locali, ați inițiat în primăvara acestui an un demers de inventariere a locurilor de parcare – o ințiativă binevenită, dar care trebuia să aibă loc mult mai devreme.

Chiar dacă suntem șoferi, chiar dacă suntem pietoni, constatăm pe pielea noastră lipsa locurilor de parcare. În primul caz nu avem unde să ne lăsăm mașinile, în al doilea nu avem pe unde să circulăm, pentru că majoritatea tortuarelor sunt ocupate. Salutăm faptul că primăria a început asfaltarea trotuarelor și sperăm că face acest lucru pentru pietoni, nu pentru mașini.

Din fericire, pentru această problemă există soluții. Nu trebuie să inventăm roata, au făcut-o alții înaintea noastră.

Una dintre soluțiile pe care vi le propunem este realizarea unor parcări inteligente. Acestea au fost deja amplasate cu succes în București, de exemplu. Tehnologia este importată din Coreea de Sud și are cel puțin două avantaje: este relativ ieftină și nu ocupă mult spațiu. Aveți aici un videoclip de prezentare a sistemului: https://www.youtube.com/watch?v=kNfNCmHIHRc.

O astfel de parcare se folosește în multe locuri din lume, se poate ridica în numai șase zile și costă 8.000 de euro pentru fiecare loc de parcare creat. Nu, nu este mult, domnilor consilieri. Vă reamintim că parcarea de la Spitalul Județean Constanța a costat 16.899.170 de lei și a creat 265 de locuri de parcare, ceea ce înseamnă 63.770 de lei pentru un loc, adică aproape 15.000 de euro! Vă propunem, așadar, un proiect la jumătate de preț.

În București taxa impusă de Primăria Sectorului 6 pentru un astfel de loc de parcare este de 100 de lei pe lună. Suntem convinși că și în Constanța s-ar găsi foarte mulți șoferi care să plătească această sumă pentru un astfel de loc de parcare modern.

Aceasta nu este singura soluție. Pe piață mai există parcări de tip Lego, automatizate și performante. Pe o suprafață de 200 mp se pot gara până la 50 de autoturisme. Și acest sistem se implementează în București.

O soluție imediată pentru a veni în beneficiul pietonilor este montarea de stâlpi pe trotuare, care să le lase acestora spațiul minim de un metru, prevăzut de lege, pentru a putea circula.

Problema cea mai importantă este a fondurilor. Așa cum Primăria Constanța a reușit să atragă milioane de euro din fonduri europene, suntem convinși că o poate face și pentru astfel de proiecte. Viceprimarul Decebal Făgădău a dovedit că se poate și nu vedem de ce nu ar fi capabil să continue.

Propunerea noastră concretă este de a construi o parcare inteligentă în zona Primăriei Constanța, la intrarea în Piața Ovidiu. În funcție de modul în care va fi primită inițiativa de constănțeni, astfel de parcări inteligente ar putea fi extinse în tot orașul.

O a doua soluție este ca primăria să apeleze la credite bancare, pe care să le returneze apoi din taxa încasată pe acele locuri, așa cum se întâmplă în București.

În fine, a treia soluție este să se taie din cheltuielile pe care primăria le are cu firmele de casă. Economii se pot face și constănțenii care plătesc taxe și impozite au dreptul să trăiască civilizat.

A patra soluție este încurajarea transportului cu bicicletele. Propunem crearea de piste de bicicliști și amplasarea în locuri strategice a rastelurilor pentru parcarea acestora.

Nu este nevoie decât de voință pentru a face ceva bun pentru constănțeni și de unul sau mai mulți consilieri cu curaj, care să propună un astfel de proiect.

Andrei Popescu
Președinte Asociația Constanța Ia Atitudine

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo