Criteriul National

Asociația Elevilor din Constanța a chemat Guvernul României,Ministerul Educației și Cercetării,Ministerul Transporturilor,Infrastructurii și Comunicațiilor cât și Ministerul Lucrărilor Publice,Dezvoltării și Administrației în instanță

Asociația Elevilor din Constanța a chemat Guvernul României,Ministerul Educației și Cercetării,Ministerul Transporturilor,Infrastructurii și Comunicațiilor cât și Ministerul Lucrărilor Publice,Dezvoltării și Administrației în instanță
noiembrie 21
12:27 2019

aec

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a chemat Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în instanță la începutul acestei săptămâni pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 309/1996, care blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean.

Prin aceasta se atrage atenția asupra faptului că, din cauza neglijenței persoanelor responsabile din cadrul administrației publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educației, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare și produce efecte dăunătoare în ceea ce privește asigurarea accesului liber la educație pentru toți copiii.

Motivul invocat pentru care HG nr. 309/1996 afectează aplicarea reducerilor este o contradicţie legislativă. Art. 84 din Legea educaţiei prevede dreptul elevilor la „tarif redus” pentru transportul judeţean. Acest drept presupune obligaţia operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceştia să primească din partea consiliilor judeţene, compensaţii de serviciu public care să acopere pierderile suferite.
image-2018-06-23-22526285-70-instanta-judecata.jpg

„Cerem anularea hotărîrii de guvern 309 pe 1996, astfel încît reducerile pentru elevi să poată fi acordate de către Consiliile Județene, să nu mai presupună alocarea de bani de la Ministerul Educației către școli – lucru care oricum nu s-a întîmplat, iar Ministerul Educației și Cercetării, din cîte am înțeles, nu-l recunoaște ca fiind adevărat, deși, în același timp, tot ei aplică acea HG din 1996. Deci se contrazic oarecum”, a declarat președintele Asociaței Elevilor din Constanța, Andrei-Mihai Tănase.

Acest procedeu a fost adoptat de România şi prin Legea serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană. Totuşi, HG nr. 309/1996 prevede ca metodă de aplicare a reducerilor elevilor, decontul. Conform art. 6, alin. (2), „elevii şi studenţii vor achită integral costul călătoriei şi se vor prezenta la unităţile de învăţământ, pentru decontare”, se arată într-un comunicat transmis miercuri, presei, de AEC.

Potrivit AEC, este o contradicţie, deoarece presupune faptul că unităţile de învăţământ primesc banii pentru aceste reduceri, şi nu operatorii.

Sursa foto: https://google.ro

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește Biroului de presă al AEC

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul