Criteriul National

Asociația Elevilor din Constanța a fost premiată la cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Participării Publice

Asociația Elevilor din Constanța a fost premiată la cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Participării Publice
martie 27
08:08 2017

17342678_1233901279991824_1158871489847635487_n

Sub sloganul „Primul aprinde lumina”, joi, 23 martie a.c., a avut loc la Cinema PRO, în București, a VIII-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice, eveniment anual organizat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică, în cadrul căruia sunt premiate organizațiile și persoanele, care, prin implicarea lor, au produs o schimbare în societate, în anul anterior.

În cadrul evenimentului a urcat pe scenă și Asociația Elevilor din Constanța (AEC), care a primit premiul „Revoluție de manual”, pentru obținerea acordării manualelor școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a.

Reamintim faptul că în urma demersurilor AEC, acesta este primul an școlar în care elevii din ciclul liceal superior din România au primit manuale școlare gratuite, așa cum prevede Legea educației naționale. Ministerul Educației a încălcat legea timp de 5 ani, refuzând să respecte dreptul elevilor din clasele a XI-a și a XII-a la manuale gratuite. Pentru a obține respectarea legii, printre altele, AEC s-a adresat Curții de Apel Constanța, care, printr-o decizie rămasă definitivă, a obligat ministerul la demararea procedurii de achiziție a manualelor.

Este al doilea an la rând când AEC urcă pe scena Galei premiilor participării publice. Pentru noi, echipa AEC, acest premiu reprezintă o încununare a activității de reprezentare a elevilor din anul 2016 și ne motivează să ne continuăm activitatea și să performăm în apărarea drepturilor și intereselor elevilor. Le mulțumesc tuturor colegilor mei și persoanelor care și-au adus aportul în demersul de obținere a manualelor școlare gratuite. Acest premiu le revine și lor în egală măsură. Faptul că niște elevi au obligat Ministerul Educației să respecte dreptul la manuale gratuite al celor 400.000 de elevi din ciclul liceal superior, cu un impact bugetar de aprox. 30 milioane de lei, este dovadă vie că schimbarea este posibilă și că noi, beneficiarii primari ai sistemului de educație, putem fi un vector al acesteia.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

premiu

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește biroului de presă al Asociației Elevilor din Constanța 

Pentru mai multe informații: Constantin-Alexandru Manda, președinte –  telefon +40 732 094 664

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo