Criteriul National

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) blamează ferm lipsa unui proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) blamează ferm lipsa unui proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean
ianuarie 26
10:45 2019

asociatia-elevilor-din-constanta
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) blamează ferm lipsa unui proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean ce va avea loc miercuri, 30 ianuarie, ora 13:00. Consideră că președintele CJC și-a încălcat promisiunea făcută elevilor privind soluționarea de îndată a problemei reducerilor elevilor.

Încă din anul 2017, AEC întreprinde demersuri pentru determinarea Consiliului Județean Constanța să respecte prevederile Legii 1/2011 și să acorde reduceri la transportul județean pentru elevi, conform art. 84, alin. (1). Încă de la acel moment, reprezentanții noștri s-au confruntat cu ignoranță, dezinteres, acuzații nefondate, promisiuni, amânări, dând de înțeles că reprezentanții CJC nu au intenția de a acorda subvențiile aferente reducerilor elevilor.

La începutul anului 2019, demersurile au fost reluate, de data asta fiind urmărită urgentarea lor, dat fiind faptul că elevii se aflau în pragul finalului vacanței, iar nevoia de a își achiziționa abonamente de transport reduse era mai stringentă, luând în considerare aspectele meteorologice. Astfel, în data de 4 ianuarie a fost trimisă o adresă către Consiliul Județean, prin care le solicitam organizarea unei întâlniri de îndată. Rezultatele întâlnirii au fost asemănătoare cu cele ale precedentelor audiențe, reprezentanții autorității sfidând în continuare elevii și drepturile lor, invocând inexistența normelor de aplicare și încercând tergiversarea unei decizii.

Observând gravitatea situației, AEC a organizat în data de 10, respectiv 11 ianuarie un șir de proteste în fața Palatului Administrativ prin care solicitam respectarea legii. Astfel, timp de câte o oră, aprox. 50 de elevi au protestat împotriva lipsei de interes a conducerii Consiliului Județean Constanța față de situația alarmantă a abandonului școlar în județul Constanța, dovedită de absența oricăror măsuri pentru combaterea lui, în speță asigurarea transportului elevilor conform legii. Atragem atenția asupra ratei îngrijorătoare a abandonului școlar în județul Constanța, media fiind de 3,3% conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) în anul 2016, fapt care, raportat la numărul de elevi înscriși în școală la începutul anului școlar, înseamnă că aproximativ 3747 de elevi au renunțat la cursuri.
descărcare

În urma protestelor, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu și-a asumat public, subsecvent atitudinii batjocoritoare avute față de elevii care au protestat în semn de solidaritate pentru colegii lor, că este de responsabilitatea autorității să acorde subvențiile, promițând că va înființa un grup de lucru pentru soluționarea de îndată a problemei. În data de 17 ianuarie a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru, rezultatele demonstrând că adevăratul scop al grupului de lucru a fost, încă o dată, amânarea unei decizii. În ședință, natura argumentelor nu a mai fost juridică, ci financiară. Reprezentanții CJC au afirmat că nu există fonduri pentru asigurarea reducerilor, propunând AEC să elaboreze un set de criterii pentru elevii care să beneficieze de reduceri, astfel propunând condiționarea respectării drepturilor elevilor, art. 84 neinstituind nicio modalitate de selecție, ceea ce denotă că dreptul se aplică tuturor elevilor din județul Constanța din învățământul de stat.

Considerăm că atitudinea expusă de conducerea Consiliului Județean Constanța dovedește că adevăratul motiv pentru care nu se dorește acordarea de reduceri elevilor, conform legii, este unul financiar, ci nu unul de natură juridică. La momentul actual, există și un proces pe rol împotriva CJC, intentat chiar din luna august 2018, ce va avea termen în data de 30 ianuarie.

Solicităm președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu să suplimenteze ordinea de zi a ședinței, în sensul introducerii unui proiect de hotărâre pentru acordarea reducerilor elevilor la transportul județean și să își respecte promisiunile făcute public față de elevii din județ.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI ELEVILOR DIN CONSTANȚA
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.

Sursa foto : ziuaconstanta.ro,Info Sud-Est

Redacția platformei media Crietriul Național mulțumește Biroului de Presă al Asociației Elevilor din Constanța

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei