Criteriul National

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) blamează ferm lipsa unui proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) blamează ferm lipsa unui proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean
ianuarie 26
10:45 2019

asociatia-elevilor-din-constanta
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) blamează ferm lipsa unui proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean ce va avea loc miercuri, 30 ianuarie, ora 13:00. Consideră că președintele CJC și-a încălcat promisiunea făcută elevilor privind soluționarea de îndată a problemei reducerilor elevilor.

Încă din anul 2017, AEC întreprinde demersuri pentru determinarea Consiliului Județean Constanța să respecte prevederile Legii 1/2011 și să acorde reduceri la transportul județean pentru elevi, conform art. 84, alin. (1). Încă de la acel moment, reprezentanții noștri s-au confruntat cu ignoranță, dezinteres, acuzații nefondate, promisiuni, amânări, dând de înțeles că reprezentanții CJC nu au intenția de a acorda subvențiile aferente reducerilor elevilor.

La începutul anului 2019, demersurile au fost reluate, de data asta fiind urmărită urgentarea lor, dat fiind faptul că elevii se aflau în pragul finalului vacanței, iar nevoia de a își achiziționa abonamente de transport reduse era mai stringentă, luând în considerare aspectele meteorologice. Astfel, în data de 4 ianuarie a fost trimisă o adresă către Consiliul Județean, prin care le solicitam organizarea unei întâlniri de îndată. Rezultatele întâlnirii au fost asemănătoare cu cele ale precedentelor audiențe, reprezentanții autorității sfidând în continuare elevii și drepturile lor, invocând inexistența normelor de aplicare și încercând tergiversarea unei decizii.

Observând gravitatea situației, AEC a organizat în data de 10, respectiv 11 ianuarie un șir de proteste în fața Palatului Administrativ prin care solicitam respectarea legii. Astfel, timp de câte o oră, aprox. 50 de elevi au protestat împotriva lipsei de interes a conducerii Consiliului Județean Constanța față de situația alarmantă a abandonului școlar în județul Constanța, dovedită de absența oricăror măsuri pentru combaterea lui, în speță asigurarea transportului elevilor conform legii. Atragem atenția asupra ratei îngrijorătoare a abandonului școlar în județul Constanța, media fiind de 3,3% conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) în anul 2016, fapt care, raportat la numărul de elevi înscriși în școală la începutul anului școlar, înseamnă că aproximativ 3747 de elevi au renunțat la cursuri.
descărcare

În urma protestelor, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu și-a asumat public, subsecvent atitudinii batjocoritoare avute față de elevii care au protestat în semn de solidaritate pentru colegii lor, că este de responsabilitatea autorității să acorde subvențiile, promițând că va înființa un grup de lucru pentru soluționarea de îndată a problemei. În data de 17 ianuarie a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru, rezultatele demonstrând că adevăratul scop al grupului de lucru a fost, încă o dată, amânarea unei decizii. În ședință, natura argumentelor nu a mai fost juridică, ci financiară. Reprezentanții CJC au afirmat că nu există fonduri pentru asigurarea reducerilor, propunând AEC să elaboreze un set de criterii pentru elevii care să beneficieze de reduceri, astfel propunând condiționarea respectării drepturilor elevilor, art. 84 neinstituind nicio modalitate de selecție, ceea ce denotă că dreptul se aplică tuturor elevilor din județul Constanța din învățământul de stat.

Considerăm că atitudinea expusă de conducerea Consiliului Județean Constanța dovedește că adevăratul motiv pentru care nu se dorește acordarea de reduceri elevilor, conform legii, este unul financiar, ci nu unul de natură juridică. La momentul actual, există și un proces pe rol împotriva CJC, intentat chiar din luna august 2018, ce va avea termen în data de 30 ianuarie.

Solicităm președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu să suplimenteze ordinea de zi a ședinței, în sensul introducerii unui proiect de hotărâre pentru acordarea reducerilor elevilor la transportul județean și să își respecte promisiunile făcute public față de elevii din județ.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI ELEVILOR DIN CONSTANȚA
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.

Sursa foto : ziuaconstanta.ro,Info Sud-Est

Redacția platformei media Crietriul Național mulțumește Biroului de Presă al Asociației Elevilor din Constanța

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul