Criteriul National

Aspecte ale unei ședințe mai tensionate de Consiliu Local Municipal al Constanței

Aspecte ale unei ședințe mai tensionate de Consiliu Local Municipal al Constanței
octombrie 31
17:03 2016

Consiliul Local Constanța s-a întrunit astăzi 31 Octombrie în şedinţă la orele prânzului. La şedinţă s-auprezentat 25 din cei 27 de consilieri locali municipali. Preşedintele de şedinţă a fost consilierul PSD Marioara Cojoc.

cjc

Pe ordinea de zi de 41 de proiecte, li s-a adăugat unul suplimentar, privind îndreptarea erorii materiale din HCL 316/2005 privind atribuirea în proprietate a unui teren în suprafaţă de 511,30 mp, domnului Octavian Bellu care are titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Iniţiativa pentru acest proiect i-a aparţinut  primarului Decebal Făgădău.

Capul de afiș l-au constituit, fără doar și poate trei proiecte.Spre exemplu, subvenționarea pretului gigacaloriei pentru iarna 2016 – 2017, preluarea in proprietate a Palatului Copiilor, Complexului Sportiv „Farul” si stadionului de rugby din zona Badea Cartan, dar și contractarea unui credit de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru schimbarea parcului auto al RATC au fost dintre cele mai fierbinti subiecte.

Unul dintre primele lucruri abordate a fost acela în care primarul Constanţei a anunţat că de luna viitoare va desemna reprezentanţii administraţiei locale în consiliile de administaraţie ale regiilor şi societăţilor comerciale ale Primăriei Constanţa, deşi de la PNL nu a primit nicio propunere în acest sens.
Printre proiectele aprobate, a fost și acela referitor la preţul gigacaloriei. Primarul Decebal Făgădău a spus că nu a primit niciun răpuns de la Guvern privind alocarea celor 15 milioane de euro pentru subvenţionarea preţului gigacaloriei. Proiectul a fost votat de consilieri, astfel că la Constanţa, preţul gigacaloriei va rămâne 250 de lei.

Totuși, ședința a fost una departe de a fi liniștită.Printre protagoniști s-a rtemarcat consilierul PNL Romeo Rezeanu care a susținut și menţionat că aleşii locali liberali vor vota împotriva rezervării și acordării unui teren Arhiepisopiei Tomisului pentru atribuirea unui teren, situat pe bulevardul Mamaia.

Consilierul Rezeanu a solicitat ca Primăria să verifice legalitatea tuturor bisericilor din Constanţa precum şi avizele ISU ale acestora. El a mai cerut să nu mai fie introduse pe ordinea de zi proiecte cu avize negative date în comisia de urbanism.

Primarul Făgădău nu a fost de acord cu propunere, spunând că la subsolul clădirii ridicate de Arhiepiscopie va funcţiona un centru medical destinat persoanelor nevoiaşe. „Eu nu voi demola nicio biserică“, a spus Decebal Făgădău.Oricum, replica zilei a oferit-o doamna Cojoc care a catalogat adunarea ca fiind, nici mai mult , nici mai puțin ”popor de atei”.

Aici puteți afla explicațiile lui Decebal Făgădău.

Mai precis, această sîmânță de scandal a fost generată și amplificată de către consilierii locali din partea PNL, care au votat împotriva unui proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. De altfel fiind vorba despre punctul 13: „Proiect de hotărâre privind transmiterea dreptului de folosință gratuită, pe perioada existenței construcției, asupra terenului în suprafață 300 mp situat în municipiul Constanța, B-dul Mamaia intersecție cu B-dul Aurel Vlaicu, Arhiepiscopiei Tomisului, în vederea construirii Capelei Tinerilor; iniţiator: primar Decebal Făgădău”, așa cum liderul liberal Vergil Chițac anunțase de dinainte.

„În ședința trecută am votat împotrivă. Nu înțelegem de ce s-a adus, din nou, pe ordinea de zi. Vom vota iar împotrivă!”, a declarat Romeo Rezeanu, de la PNL. În replică, Decebal Făgădău a spus: „Proiectul de data trecută era diferit. Sub mandatul meu nu se va demola nici o biserică. Voi milita ca toate să primească avize! Și dacă au existat clădiri construite în mod ilgeal, acestea au fost făcute pentru menirea civică”.

Însă, având în vedere că PNL a votat împotrivă, proiectul nu a trecut.

Un alt măr al discordiei l-a constituit problema Complexului și a stadionului F.C Farul. Chiar dacă câțiva suporteri ai SSC Farul Constanţa dimpreună cu liderul fariștilor, al suporterilor- Mihăilescu Sorin au fost prezenţi astăzi la şedinţa ordinară de Consiliu Local Municipal în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ, acest lucru nu a contat și nu a sensibilizat tabăra liberală care a invcocat niște scenarii destul de utopice și fantasmagorice. Suporterii au dorit să-i convingă pe consilieri să voteze proiectul referitor la stadionul Farul, respectiv trecerea arenei în administrarea Primăriei.  Pentru acesta ar fi fost nevoie de votul favorabil a două treimi din consilieri.

Nu a contat nici luarea de cuvânt a fostei glorii fariste Marcel Lică, fost preşedinte al FC Farul a intervenit atunci când a fost luat în discuţie proiectul privind trecerea stadionului Farul în administrarea Primăriei. Domnia sa a dorit să-i convingă pe consilierii locali să voteze proiectul pe considerentul că actuala echipă nu are unde să se antreneze şi aşa nu îşi va mai putea continua activitatea. „Nu credeam că o să ajungă unii constănţeni să ne redea casa. La următoarea şedinţă de CLM vom veni cu un proiect de finanţare pentru care vrem să revenim în Liga I. Lăsaţi disputele politice şi să primeze sportul“, a spus Marcel Lică.

În replică, consilierul local PNL Victor Constantin a propus ca mai întâi administraţia locală să preia sigla şi palamaresul echipei şi apoi să soluţioneze statutul real al acestui obiectiv, temându-se de alte presupuse sume care ar putea fi plătite de către noii administratori a complexului situat pe strada Primăverii nr.2.

„Este de datoria noastră să aducem la un standard de igienă şi funcţionare acest complex“, a spus primarul Decebal Făgădău.

Circul politic și mediatic a continuat pe aceleași coordonate. Astfel că, următoarea luare de cuvântr a fost a consilierul PNL Romeo Rezeanu care a propus să se aştepte până la primăvară pentru a se vedea cum se termină preluarea stadionului, ”să vedem ce prejudiciu se stabileşte şi să se vadă cum se termină numite procese pe care Primăria le are şi abia apoi proiectul să fie supus din nou la vot.”.

Deznodământul a fost unul firesc, proiectul nu a trecut.

Un alt motiv de scandal l-a constituit cel de al 24 punct pe ordinea de zi. Mai precis a fost vorba de proiectul de hotărâre privind retragerea dreptului de administrare al R.A.E.D.P.P. Constanța asupra imobilului situat în municipiul Constanța, str. Soveja–zona Parc Tăbăcărie și transmiterea acestuia în administrarea Serviciului public de asistență socială Constanța

Domnul Sorin Belu de la Baricada Verde a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi sau găsirea altei soluţii. Consilierul local PNL Cristina Vasii a susţinut cu oarecare vehemență faptul că locaţia nu este oportună pentru adăpostirea persoanelor fără adăpost pe perioada sezonului rece.

”Este nevoie de alt spaţiu în altă zonă. Acolo apare ca fiind locaţia unde funcţionează o sală de calculatoare ” a admis Vasii. Primarul Făgădău a spus că acolo nu va funcţiona niciodată o sală de calculatoare pentru ca nu îndeplineşte condiţiile. Acolo a funcţionat ani la rând acest adăpost pe timp de iarnă pentru oamenii străzii sub asistenţă.

Ca și părere personală, este mai bine că acest lucru nu s-a votat deoarece tocmai spaţiul aceela e inadecvat și toitdată, chiar dacă nu incomodează cu nimic activitatea Gravity Park, grija și respectul pentru cei fără adăpost nu ar trbui speculat din punct de vedere politic.

Iar, dacă de mai bine de 27 de ani aceste lucruri nu au fost clarificate, nu înțeleg zelul unora de a fi atât de bine văzuți și apreciați, asemeni oamenilor politici cu viziune și greutate.

Un alt aspect care a suscitat comentarii a fost acela în care aceeași doamnă consilier Cristina Vasii a propus să se închirieze alt spaţiu aşa cum se procedează pentru cluburile de pensionari.

Supus la vot, proiectul nu a trecut.

În ceea ce privește cuantumul burselor, proiectul a fost unul care a suscitat anumite luări de cuvânt. Alexandru Manda, reprezentantul Asociaţiei Elevilor din Constanța și a exprimat dorința  într-o creştere mai mare a cuantumului burselor de merit. Luând cuvântul a militat pentru că, din investigațiile sale a reieșit faptul că… numărul burselor este nereal.

”Există unităţi şcolare unde numărul beneficiarilor este zero, pentru că directorii nu au promovat posibiliattea elevilor de a depune dosare pentru burse sociale şi burse de studiu.”
Manda a solicitat ca la următoarea şedinţă de Consiliu Local să se facă o rectificare în acest sens.  Făgădău a menţionat că deşi a crescut cunatumul burselor, a scăzut numărul beneficiarilor, în schimb a crescut numărul burselor de merit. În ceea ce priveşte bursele de studiu, acestea s-au redus ca număr de beneficiari. Pentru semestrul al II-lea se va merge pe o creştere a cuantumului burselor, a spus primarul.

„Dacă primim alte cifre legat de numărul beneficiarilor vom rectifica situaţia“, a precizat primarul.

Conferința de presă de după această ședință nu a adus nimic spectaculos, chiar mai mult primarul Constanței arătându-se destul de grăbit, după cum urmează

Final Conferință 31 Octombrie 2016 Decebal Făgădău

Sursa foto  Constanţa noastră

Prezentarea a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo